Kreativitás, kreatív gyermek

A gyerekek önfeledten tudnak játszani, és óriási síkon mozog a fantáziájuk, ha hagyjuk. A mai generációt már más ingerek érik, mint annak idején minket. Sokkal felfokozottabb ritmusban élünk mi is és ők is.

A technika robbanásával, olyan eszközök kerültek a kezünkbe, és most már a gyermekeink kezébe is, amivel már kész formavilágot kap a gyerek. Ezek közül vannak olyan eszközök, játékok, amelyek serkentik a fantáziáját, de olyanok is, amik a készre gyártott képet tolják már a kisgyermekek orra elé is. Hova lesz így a fantázia, a képzelőerő a kreativitás?

Mit is jelent kreatívnak lenni?

A kreativitás egy teremtő képesség. Ennek segítségével alkotunk meg valamit, illetve oldunk meg bizonyos helyzeteket, feladatokat. A kreativitás az ötletek kitalálásának képessége.

Minden gyerek kreatív?

Igen, eleinte minden gyerek kreatív. A megfigyelései alapján tanul meg mindent, de hozzá teszi a saját kis elgondolásait, hogy azt a valamit hogyan lehet megoldani. Például a baba el akar érni valamit, de még nem tud járni. Tudja, hogy oda kell jusson valahogy a játékhoz. Mit csinál? Odatolat, a kis popsiját mindig egy centivel közelebb és közelebb rakva. Te nem így éred el a játékot, nem ezt látta tőled, de ő a kis fejecskéjében ezt a megoldást találta ki. Eléri amit akar? Hát persze, hogy el. Kreatív a gyerek? Hát persze, hogy az.

Hogyan segítsd, hogy a gyermeked kreatív is maradjon?

1. A kreativitás fejleszthető, mégpedig játékosan is. Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked kreatív maradjon, vagy kreatívabb legyen, olyan játékokat vegyél neki, ami fejleszti a kreativitását. Ne kapjon meg mindent készen! Legyen kirakós, mint a puzzle, vagy összerakós, mint a lego, vagy színezős, mint a kifestőkönyvek. Vehetsz neki, nyomdát, gyurmát, festéket, színes ceruzát, amivel alkothat. Ha készletben veszed, a választás lehetőségét is megadod neki. Ő választhatja meg, mikor melyikkel akar tevékenykedni.

2. A mostani generáció, már hamar rászokik a digitális kütyükre. Nem tudod elkerülni, hogy az egészen pici gyerek kezébe ne kerüljön a telefon vagy a tablet. Ezekre olyan játékokat telepíts – mert úgyis csak azt akarja –, amelyek gondolkodásra ösztönzik, ügyességre van szükség a szintek átlépésére, vagy olyan építős játékot, amihez szüksége van a fantáziájára.

3. Olvass neki minden este egy mesét! Ha nem látja, hanem csak hallja, olyan képet fog alkotni az agya, ami a korának megfelelő. Ha tévén nézi a mesét, egyrészt kész képvilágot kap, másrészt találkozhat olyan képekkel, amire még nincs készen a koránál fogva. Ez álmatlan éjszakákat okozhat neki és neked is. Félelmeket ébreszthet benne, ami a későbbi fejlődését is befolyásolhatja.

+1. Engedd meg neki, hogy ő készítse ki a ruhákat, amit fel akar majd venni. Hidd el, egy óvodás is össze tudja szín és fazon szerint válogatni a teljes felszerelést. Persze, azért ha télen fürdőruhát akar felvenni, azt azért ne hagyd neki. Ha nagyon színes szettet állít össze, azt nyugodtan hagyhatod, hiszen egy gyerekhez hozzátartoznak a színek. Lehet, hogy a kék és sárga nem mutat olyan jól egy felnőtt esetén, de egy gyereken cuki, főleg, ha ő választotta. Minden reggeli bonyodalmat elkerülhetsz, ha elviszed magaddal ruhát vásárolni.