Betegápolás, otthonápolás nőként

A nők szerepét az otthoni ápolási ágazatban gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig létfontosságú szerepet játszanak a betegek minőségi egészségügyi ellátásában, akár családtagot ápoló, segítő nőként, akár magánvállalkozásban otthonápolási szolgáltatást vállalóként. 

A nők már régóta az otthoni ápolás élvonalában vannak, alapvető egészségügyi és érzelmi támogatást nyújtva a rászorulóknak. 

Nemcsak felbecsülhetetlen szakértelmet és kényelmet nyújtanak a betegnek, hanem munkájuknak rejtett gazdasági haszna is van, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a társadalmak.

Tanulmányok szerint a nők által vezetett otthoni ápolási szolgáltatások gyakran költséghatékonyabbak, mint a hagyományos idősotthonok vagy kórházak. 

Amellett, hogy olcsóbbak – és ezt még véletlenül sem pejoratív értelemben értjük –, mint ezek az intézmények, a tanulmányok azt is kimutatták, hogy a nők által vezetett otthoni ápoló csapatok jobb minőségű ellátást tudnak nyújtani, mint a férfiak által vezetett csapatok. Ezt annak tulajdonítják, hogy a nők jobban beleérzik magukat a betegek szükségleteibe, és szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani velük.

Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy a nők munkája mennyire fontos a minőségi otthoni ápolási szolgáltatások nyújtása és a gazdasági stabilitás fenntartása szempontjából ebben az ágazatban. 

A nők egyedülálló megértési képessége a betegek szükségleteivel kapcsolatban biztosítja, hogy a betegek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, miközben az állami szféra és a költségvetés költségmegtakarítást érhetnek el más módszerekkel – például a kórházi tartózkodással – szemben.

Ha elismerjük, hogy a nők milyen fontos szerepet játszanak a minőségi egészségügyi szolgáltatások nyújtásában – úgy a bentlakásos intézményekben és az idősotthonokban, mint ahogy az otthonápolásban is –, biztosíthatjuk, hogy mindenki a lehető legjobb szintű ellátásban részesüljön, miközben a költségeket alacsonyan, a gazdasági stabilitást pedig magas szinten tartjuk – ami napjainkban minden egészségügyi rendszer alapvető fontosságú szempontja.

Ajándék az államnak a nők által vállalt otthonápolás

Az otthonápolási díj – amikor egy közeli hozzátartozónkat ápoljuk otthon és ezért cserében otthonápolási díjra tartunk igényt – elenyésző ahhoz képest, amennyibe az intézményi betegellátás kerül. Az otthonápolást vállaló többnyire női családtagok havi szinten sok millió forintra rúgó összeget spórolnak meg az államnak azzal, hogy leveszik a terhet az ápolási és egészségügyi intézményekről és az ott dolgozó szakszemélyzetről. 

Sajnos ott még nem tartunk, hogy az állam ezeket a megspórolt összegeket eljuttassa, átadja az otthonápolást vállalóknak, de a remény hal meg utoljára…

Segítség az otthonápolásban: elektromos betegágy bérlés

Az elektromos betegágyak felbecsülhetetlen értékű eszközt jelentenek az otthoni ápolásban, mivel lehetővé teszik a betegek zökkenőmentesebb, könnyebb és biztonságosabb gondozását, de a betegek számára is megkönnyítik a lábadozás nehéz napjait.

Az elektromos betegágyak olyan rugalmasságot és állíthatóságot biztosítanak, amelyre a kézi ágyak nem képesek.

Ezenkívül az elektromos betegágyak gyakran könnyebbek, mint a kézi ágyak, és kevesebb fizikai munkaerőt igényelnek a betegek mozgatásakor.

Amellett, hogy a betegek és a gondozók számára egyaránt kiváló kényelmet és biztonságot nyújtanak, az elektromos betegágyak az otthoni ápolás költségeit is csökkenthetik azáltal, hogy minimalizálják a betegek különböző helyek közötti kézi átszállításával járó kórházi és egyéb költségeket. 

Az elektromos betegágyak által biztosított fokozott mobilitás gyorsabb és jobb hozzáférést tesz lehetővé a speciális orvosi berendezésekhez, amelyeket otthon lehet használni, ahelyett, hogy máshová kellene szállítani a kezeléshez – ami tovább csökkenti a költségeket. Eközben az elektromos betegágy biztosítja a szükséges orvosi követelmények zavartalan teljesítését.

Az elektromos betegágyak használata az otthoni ápolásban nagyszerű módja annak, hogy minőségi ellátást biztosítsunk a rászorulóknak, miközben egyúttal csökkentjük a költségeket, hiszen nem szükséges megvásárolnunk az egyébként nagyon drága, speciális ágyakat, elvégre létezik az elektromos betegágy bérlés hasznos intézménye. 

A nők számára, ha otthonápolást választanak, különösen fontos, hogy a magas szintű betegellátást ilyen eszközökkel támogassák a saját áldozatos munkájukon keresztül. 

A betegség nem válogat, sajnos mindnyájan kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor vagy mi magunk szorulunk ápolásra, vagy a mi segítő ápoló tevékenységünkre lesz szükség. 

Bárhogy is alakul, az elektromos betegágyak és a betegágy bérlés lehetősége megkönnyítik ezt a nehéz, sokszor heroikus küzdelmet a hétköznapokban.