Hogyan növesszünk hosszú hajat?

12 tipp a hajnövesztésre

Sokan hiszik azt, hogy a hajnövekedés képessége az genetikai adottságtól függ kizárólag. Az igazság az, hogy nyilván számít a genetika is, de a körülmények, amiknek kitesszük a fejbőrünket és a hajunkat, sokkal többet számíthatnak.

Egy genetikailag nehezített pályáról is csodálatos hajkoronát lehet növeszteni, míg egy genetikailag optimális kiindulási pontot is tönkre lehet tenni a hajat károsító, roncsoló, nem-építő húzásokkal.

Ha növeszteni akarod a hajadat, és nemcsak azért, hogy a fodrász a 4-6 hetente levághassa, hanem tényleg meg akarod növeszteni és dúsítani is akarod, akkor a következőket tartsd szem előtt.

12 hajnövesztő tipp

A fésű száműzetése

Igen, ismerjük a legendákat, hogy Sissi is naponta 100szor húzta végig a keféjét a haján, de ez legenda, és egyébként sem műanyaggal fésülködött, ráadásul nem kellett hajnalban a buszhoz indulnia sem.

A haj fésülgetése általában nem előnyös a hajnövekedés szempontjából, mert minél hosszabb a haj, a hajhagymákat annál könnyebb kiszaggatni fésülködés közben. Ráadásul a haj törik is ilyenkor – és nemcsak a végeken, hanem tőből.

A hajat legfeljebb hajmosás előtt érdemes átfésülni, egyébként pedig az ujjakkal lehet igazgatni, szétszálazni esetleg a kialakulni akaró gubancokat. (Lásd alább ápolási tippek.)

Ha szeretsz fésülködni egyébként, akkor természetes anyagból készült finom kefét használj, aminek egyébként az az egyik fő célja, hogy eloszlassa a tövektől induló zsírt a haj teljes hosszán, és eltávolítsa a szennyeződéseket.

Megfelelő ápoló termékek megtalálása

Ami jó a szomszédnak, az nem biztos, hogy jó neked is, és ez fordítva is igaz. A fejbőr igényeit is figyelembe kell venni a megfelelő tápanyagokat biztosító sampon és balzsam kiválasztásához, és tudatosítani kell azt, hogy nem ugyanarra van szüksége a bőrnek, mint a már élettelen szőrnek – mert a haj ez igazából, élettelen szőr.

Több kört is kell futni ahhoz, hogy megtaláld a számodra tökéletes tisztító és tápláló terméket. Általában hajnövesztésnél az a megfelelő termék, aminek a használata után 3-4 napig kibírható a haj állapota MINIMUM, és nem érzed annak az igényét, hogy minden másnap megmosd. Lehet persze gyakran mosni, csak azok az ápoló és tisztító termékek, amik két nap után már hatástalanok, azok vélhetően túl gyengék az ápoló-tisztító hatásukban.

Örök kérdés: a 2in1 termékek megfelelőek rendszeres használatra? Nos, sajnos nem igazán. A samponnak tisztítania kell és maradéktalanul el kell távoznia a hajból, a balzsamnak pedig benne kell maradnia a hajban. A kettő az egyben termékek olyasmit is a hajban tartanak, amire nincs szükség, ami csak a zsírosodást gyorsítja.

Érzetre lehet, hogy lágyabbnak tűnik a haj, de nem biztos, hogy az pont előnyös hosszú távon.

Alapvetően inkább külön termékekben gondolkodj, mert bár kényelmes lehet egyben elintézni a mosást és a kondicionálást, de egyébként nem célravezető.

Egyébként legyen tiszta a hajad!

Bár nincs igazán szoros összefüggés az esetleges zsíros haj és a növekedés között, de a hosszú haj úgy szép, ha ápolt természetesen. Nem igazán esztétikus a zsírosodó haj töve és a szárazabb végek kettőse… A hosszú haj a szagokat is beszívja egyébként, és amikor libben, akkor ki is adja magából. Tehát a tisztaságra nem árt, ha odafigyelsz. Van, aki hetente egyszer mossa a haját, vagy épp alkalomszerűen. Amikor még dolgozni jártam, minden másnap hajat mostam, mert poros volt a levegő a munkahelyemen és három napot nem bírt volna a hajam, meg én sem bírtam volna magamat elviselni a harmadik napon, frissen mosott haj nélkül. Mióta vállalkozóként szabad vagyok, azóta ritka, hogy minden másnap hajat mosnék, inkább a heti 1-2 alkalom a megszokott.

Kerüld a fodrászt!

Ez nem fodrászok ellen szóló cikk természetesen, és tisztelet is a kivételnek, hiszen vannak fodrászok, akik nem vágnak mániákusan egy-egy hajfestés vagy egyéb hajápolási művelet során, de nézzünk szembe a ténnyel: a fodrászok frizurákban gondolkodnak. Valamit akarnak alakítani a fejen, és ennek elengedhetetlen kelléke az olló (vagyis többféle olló és hajvágó gép és esetleg még a borotva is). A fodrász székében ülve az alanynak is ellenállhatatlan vágya támadhat az ügyben, hogy mégiscsak szeretne valami friss vágást, és akkor hónapok várakozása mehet egy nyisszantással a kukába.

Csak olyan fodrászhoz menj, aki nem ritkítja meg és nem nyírja meg túlságosan a hajadat, mert tiszteletben tartja, hogy növeszted!

Havonta 1 centimétert nő általában a haj, évente tehát 12 centimétert. Egy-egy átlagos kiigazításnál 2-4 centiméterek biztosan leugranak a hajvégből, tehát 2-4 hónap kiesik.

Ha növeszted, ollókat-hajvágókat-borotvát elpakolni, minden más mehet!

Ne napoztasd a fejtetődet!

Mindig meglepem az embereket a Balaton parton, hogy a hosszú hajamat a strandra megérkezve kontyba fogom, napszemüveget viselek és kalapot is veszek fel. Aztán rájönnek, hogy miért: egyrészt a napszemüveg és kalap nélkül a víz mellett annyira hunyorogsz, hogy a szemed mellett egy nap után a megjelennek a világosabb ráncok. Amikor úgy találkozom emberekkel a strandon, hogy több egymást követő napon is látják a sajátos védelmi megoldásomat, a harmadik napon már ők is kalapot és napszemüveget hoznak a strandra, mert rájönnek, hogy a nap jó – én is imádom –, de vannak felületek, amiket kiemelten védeni kell, mert nagyon gyorsan rá lehet faragni.

A fejtetőn lévő hajhagymákat konkrétan ki tudja irtani az UV sugárzás akkor is, ha egyébként imádsz napozni és bírod a napot. Ez fiúkra és lányokra is igaz: nem szabad napon lenni úgy, hogy közben az egész homlokot, fejtetőt éri a nap, mert lehet, hogy még nem veszed észre másnap, hogy baj van, de jövőre már sokkal kevesebb hajad lesz, ez garantált. A növésben is megállítja a hajat az UV sugárzás természetesen, tehát ezért kell védeni az egész fejet a naptól. Nem mellesleg a napszúrás elleni védekezés alapja is az, hogy a fej és a tarkó árnyékolva van.

Felejtsd el a feszes lófarkat és szoros kontyot!

Iszonyatos stressz a hajhagymáknak, ha nem libeghet-loboghat a haj, hanem állandóan össze van fogatva mondjuk szoros kontyba, vagy feszes lófarokba. Az ilyen rendszeres művelet azt is eredményezheti, hogy konkrétan elvándorol a hajvonal és jóval magasabb lesz a homlokod, mint eredetileg volt!

Hosszú hajat akarsz? Akkor minek is fogatod össze állandóan?
Persze fürdéshez, főzéshez, fizikai tevékenységhez össze lehet fonni például, de ne szorosan akkor sem, hanem inkább lazán. Egy szép laza fonás maga is ékesít, inkább ilyesmikre szokj rá, mint a gyors, de hajhagymagyilkos lófarokra és kontyra!

Masszírozd naponta a fejbőrödet!

Sokan keresnek fejbőrbe masszírozható hajszeszeket, pedig igazából magában a masszírozásban rejlik a csoda: úgy kell végigmasszírozni a homloktól a tarkóig a hajas fejbőrt, hogy közben konkrétan megmozgatod, elmozgatod a koponyádon a fejbőrt. Ezzel jól össze is kócolod magad, de legalább dúsabbnak hat a hajkoronád. Ja, bocs, ilyenek után sem kell fésülködni!

Alig néhány perc és akkora energialöketet kap a hajad ettől a művelettől, hogy még 10 perc múlva is zsibog a fejbőröd, de jólesően! Csináld legalább 5 percig, legalább naponta egyszer. Nincs szükség bedörzsölendő anyagokra, elég maga a masszírozás, az már hat!

Bónusz tipp: mozgasd a füled – és vele a fejbőröd!

Gyerekkorodban még biztosan te is szórakoztál azzal, hogy megpróbáltad mozgatni a füledet, de ehelyett a fejbőrödet mozgattad… Nos, erre kellene visszaszokni ahhoz, hogy a fejbőr és vele a hajhagymák vérellátottsága maximális lehessen, ami optimális a hajnövesztéshez. Hajrá! Csináld! Fejfásra, frontérzékenységre is jó hatással van ez a művelet, de akár a nyakfájás bizonyos típusain is segíthet.

Szedj hajat-bőrt-körmöt támogató vitaminokat!

Alapvetően a B-komplexek azok, amik egy az egyben jótékonyan támogatják a hajat, bőrt, körmöt, és egyébként a szőrnövekedésnek sem ártanak (pl. akinek ritkul a szemöldöke, annak két SOS teendője van: megnézetni a pajzsmirigyhormon értékeit és B-komplexet szedni azonnal.)

A kollagén is a hajnövesztők barátja, mivel ez a bőrt és ez által a fejbőrt támogatja.

Ne mérgezd a szervezetedet!

A dohányzás, az alkohol, de a glutén és a tejfehérje is lehet olyan pusztító hatású, amik miatt a nagyon érzékeny hajhagymák egyszerűen nem jutnak elég tápanyaghoz, jutnak helyette mérgező vegyületekhez.

A dohányzásról köztudott, hogy ártalmas, az alkoholról pedig mostanában bizonyítják be, hogy még az a napi egy kis pohár vörösbor is drasztikusan megrövidíti az életet és megemeli közben mindenféle nehezen túlélhető betegség lehetőségét. Hidd el, ha eddig még nem tudtad: nincs ezekre szükséged.

A glutén és a hozzá hasonló alattomos fehérjék (és az allergének is) károsítják az idegrendszert, testszerte gyulladásokat és a bőrön-hajon is tüneteket okoznak. Például foltokban hajhullást. Nincs is annál rémesebb, mint mikor 200 forintos nagyságú foltokban teljesen eltűnik a haj, és hajbeültetést kell fontolgatni (fiúknál olykor a szakállban jelenik meg ez a csupasz folt). Ezeket a rémes problémákat általában mindig valami belülről okozza, tehát az étrendet és a bevitt mérgező anyagokat azonnal át kell átgondolni, le kell szokni a károsanyag bevitelről és meg kell reformálni az étkezést is.

Aludj eleget!

A szervezeted optimális működéséhez elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű alvás szükséges. Hamarosan ehhez is érkeznek majd tippek.

Készülj fel a hosszúhaj-kihívásokra!

A hosszú haj másképp viselkedik, mint a rövid. Valahogy rakoncátlanabb és olyan dolgokra képes, amikre még egy centivel korábban sem: például tarkó tájon berasztásodik.

Extra mennyiségben lehet szükség a haj kifésülését és a selymesen tartását szolgáló készítményekre, de nem kell megijedni a költségektől, mert ezek kb. egy évig elegendőek (mivel nem is fésülködünk sokszor ugyebár).

Türelem és egyéb hajnövesztő kellékek

A hajnövesztés egyik legfontosabb kelléke a türelem, de kellhet még más is, amik kívülről segítenek a türelmet koncentrálni: például kifejezetten hajnövekedést támogató kencék és ápolók használatával egyrészt tehetsz is azért, hogy a folyamat meg legyen támogatva, továbbá érzékelteted is magaddal azt, hogy a fenti tippjeinken és a várakozáson túl tevőlegesen tettél is valamit.

Nos, ugye, hogy nem is olyan bonyolult? Csak hát hosszadalmas, de cikkünk tanácsaival biztosra mehetsz.

A fáradozásaid és a tudatosságod jutalma pedig irigylésre méltó, dús, hosszú hajkorona lesz!