barnulás, napozás, tengerpart

Természetes barnulás krémek nélkül?

Bár lassan már vége a nyárnak, de az előrejelzések szerint az ősz is meleg lesz, sok napsütéssel, és persze sokan vannak azok is, akik valamelyik tengerparti üdülőhelyre az utószezonban fognak elutazni, hogy kipihenjék a hazai nyár fáradalmait.

Ha valaki igazán természetes módon szeretne bronzos barna bőrszínt az válasszon és fogyasszon az alábbi ételek közül. Azontúl, hogy mindenféle kence elkerülhető ezzel, pluszban még egészségesek is leszünk, hiszen ezek a zöldségek, gyümölcsök vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak és a rostdús táplálkozás fontos részei lehetnek. Nem kell csak ezt enni, és nem szükséges naponta több adagot fogyasztani. Napi 1-1 kisebb adag rendszeres elfogyasztása szép egyenletes sárgás-barna bőrszínt fog eredményezni.

Sárgarépa: Az összes gyümölcs és zöldség között a legnagyobb dózisban tartalmazza a Béta-karotint, amely köztudottan a szép barnaság forrása. A legjobb, ha naponta egyszer elrágcsálsz egy szállal, egyébként főzve, párolva, levesben vagy főzelékként is fogyasztható. Ha pedig gyors eredményt szeretnél elérni, akkor tarts répakúrát: napi 3-4 szál, szigorúan nyersen fogyasztva.

Paradicsom, és nem a mennyei, hanem a földi az, amire szükséged van a répa mellett vagy helyett. A természetes barnulás egyik legfontosabb komponense, akár sárga, akár piros, vagy éppen fekete paradicsomról beszélünk. Béta-karotinban gazdag zöldség (vagy gyümölcs?), amelynek fogyasztása nyáron egyébként is mindennapos. Ha tudatosan és rendszeresen fogyasztod, bízhatsz benne, hogy feltöltődsz A-vitaminnal, amely nemcsak egészséges barna színt ad, de erőteljes antioxidánsként is viselkedik, de fizikailag is megvéd a káros UV sugaraktól.

A spenót, valamint minden igazán zöld színű zöldség, mint a fejes saláta, zöldborsó, vagy a petrezselyemzöld szintén magas béta-karotin tartalommal rendelkezik, amely a bőr hámrétegében átalakul A-vitaminná, és elősegíti a pigmentek barnító munkáját. Ne féljünk túl sokat fogyasztani belőlük, az A-vitamint nem lehet túladagolni, a szervezetünk mindig csak annyit használ fel belőle, amennyire éppen szüksége van. Nem csak a természetes barnulás lesz a jutalmunk, de feltöltődünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel is, ami újabb nyomós érv a fogyasztásuk mellett.

A béta-karotin tartalmú zöldségek és gyümölcsök egyébként roppant egyszerűen felismerhetőek. Ezek az úgy nevezett színesek. A cékla például markáns vörös színével, a sütőtök gyönyörű narancssárgájával harsányan hívja fel magára a figyelmet, és nemcsak nyáron, de télen is fogyaszthatóak, mert a téli napsugarat sem szabad lebecsülni. Télen ugyan már nem lesz szezonja a sárgabaracknak és a sárgadinnyének, ezért a szezonjában együnk belőlük naponta, és a természetes barnulás nem marad el.

 

 

One thought on “Természetes barnulás krémek nélkül?”

  1. Na de nem mindegy, hogy sárgák akarunk-e lenni vagy inkább barnák. A béta-karotin hatására inkább azt fogják hinni, hogy májbetegek vagyunk, nem pedig azt, hogy szépen lebarnultunk.

Comments are closed.