Az otthonunk kicsit a lelkünk és a fizikai állapotunk lenyomata is. Vannak persze trendek, divatos színek, sőt minden évben megválasztják az év színét is, de az aktuálisan felkapott színek mellett érdemes a saját egyéniségünket is figyelembe vennünk. Ja, és persze az egész családét! De lássuk, miből válogathatunk!

A mindig nyerő fehér

A fehér semleges színe kiemeli a környezetében levő többi színt. Biztos választás, mert a teret tágasabbnak, világosabbnak, tisztábbnak, nyugodtabbnak mutatja. Ha olyan enteriőr az álmod, ahol a fehér uralkodik, rajta!

A modern meleg színek

A meleg színek reneszánszukat élik, divatosak voltak ötven évvel ezelőtt, majd felváltották őket a hideg színek. Most ismét övék a terep. Ilyen színek az okker, a krémszín, a rózsaszín, a narancssárga és a föld színe, a barna. Ha nem szeretnéd olyan gyakran változtatni a lakásod színét, mint mások a hajukét, inkább a dekorációs elemekre koncentrálj, és őket cserélgesd az éppen aktuális trendi színekben.

Tiltott színek vonzása

Ha választanod kell, az ösztönödre hallgass, azokra az érzelmekre, amit a választott szín kivált belőled. Az otthonod igazi színei azok lesznek, amelyek jó kedvet, kellemes érzetet keltenek benned. Ha bármelyik szín taszít, kerüld el, függetlenül attól, mennyire divatszín és hány szobáját festette ilyenre a szomszédod.

Az unalmas pasztell

Ha nem unod még a pasztell árnyalatokat, maradjanak. Ugye tudod, hogy ha nagy felületet festesz be pasztellszínűre, unalmassá, monotonná válhat a lakásod? Használj kiegészítőket, amelyek részleteket hangsúlyoznak ki! Képekkel, montázsokkal, intenzív színű párnakombinációkkal ellensúlyozhatod a pasztell hatását.

Ha kevés a fény

Nyugodtan válassz erős színeket abba a szobába is, ahol kevés a fény, de a színek világosabb árnyalatú meleg színek legyenek, például sárga, vagy narancssárga.

Kontrasztok

A szakértők szerint a kontrasztos színezésű szobákban élénkebbek és vidámabbak vagyunk. Ha mellette döntesz, tartsd be a helyes arányokat, mert a túlzott kontraszt hatására túl sok szín lesz jelen, és a szoba agresszív és nyugtalanító hatást válthat ki.

Csíkok a falon

Ha egy kis kalandra vágysz, és van a lakásodban egy olyan unalmas fal, amit ki szeretnél hangsúlyozni, csíkozz! Attól függően, hogy a csíkok milyen irányúak és színűek, a teret magasítod, tágítod, szélesíted. Kiváló optikai hatást érhetsz el vele.