Vízkereszt: Keresztelő Szent János megkereszteli Jézust

Minden véget ér egyszer, az ünnepek is. Így van ez a szívünknek talán legkedvesebb ünneppel, a Karácsonnyal is. Meddig tart a Karácsony? – kérdezhetnéd, s a hivatalos válasz: Vízkeresztig, amit a keresztények január 6-án ünnepelnek. Akkor szokás lebontani a karácsonyfát, és megkezdődik a következő ünnepkör, a farsangi idő. Ám a Vízkereszt nem csupán a karácsonyi időszak vége, hanem az első századoktól kezdve egyben önálló ünnep is, ami többszörös jelentéssel bír. A Bibliából ismerheted a történeteket, amelyek Vízkereszt ünnepén megelevenednek.

1. A napkeleti bölcsek látogatása

Te is jól ismered Jézus születésének történetét. A betlehemi istállóban nemcsak a pásztorok borulnak le a jászolban fekvő kisded előtt, hanem olyan idegenek is, akik messzi földről érkeztek az égen feltűnő különös csillagot követve. Őket hívja a népnyelv háromkirályoknak, bár azt nem tudjuk pontosan, hányan is voltak, azt pedig biztosra veheted, hogy egyikük sem volt király. A Biblia szerint három ajándékot hoztak: aranyat, tömjént és mirhát, ez alapján feltételezik, hogy hárman lehettek. A nevüket a 8. században említik először, de ma már minden kisgyermek el tudná mondani, hogy a keletről érkező bölcsek Gáspár, Menyhért és Boldizsár. Mivel ők nem voltak zsidók, az ünnep arról is szól, hogy az Isten megjelent a pogányok számára is.

2. Jézus megkeresztelkedése

A csodás betlehemi születés után Jézus harminc évre szinte ismeretlenségbe burkolózott. Akkor jelent meg újra Isten Fiaként az emberek előtt, amikor Keresztelő Szent János megkeresztelte őt a Jordán folyó vizében. Az égből szózat hallatszott, az Atya szeretett fiának nevezte őt, a Szentlélek pedig galamb képében leszállt rá. Ennek a történésnek emlékére szentelik meg Vízkeresztkor a vizet a templomokban, majd azt használják egész évben a szenteltvíztartókban és az ünnepi áldásoknál egyaránt. Ez nem a papok kiváltsága, a hívők otthonaikba is vihetnek belőle, megáldhatják vele családtagjaikat, szeretteiket. Erről a vízszentelésről kapta az ünnep a Vízkereszt elnevezést.

3. Jézus csodatétele a kánai menyegzőn

A Szentírásban olvashatsz arról is, hogy Jézust egyszer az édesanyjával, Máriával és a tanítványaival együtt meghívták egy menyegzőre a galileai Kánába. Mária egyszer csak észrevette, hogy elfogyott a bor, ami már akkor is a mulatság végét jelentette volna. Szólt Jézusnak, ő pedig hat jókora korsónyi vizet borrá változtatott. Ez volt az első nyilvános csodája, amiben a jelenlévők, köztük a tanítványok is felismerhették Isten jóságát és dicsőségét.

Mindhárom történet azt üzeni nekünk, hogy Isten megjelent az emberek között, hogy szeresse és üdvözítse őket. Vízkereszt ünnepén, január 6-án gondolhatunk arra, hogy bár a Karácsony véget ért, a szeretet története folytatódik!