Gondoskodás régen és most

Emlékszel még arra az időszakra, amikor édesanyád reggelente kifésülte a hajad, majd elkészítette az aznapi copfodat? Gondosan begumizta a tincseket, egyiket sem engedte rendetlenkedni: kedvenc rózsaszínű hajgumidat kombinálta a csillogós csatokkal, vagy épp a Micimackóssal. Anyukád akkoriban nem csak azért tette ezt, hogy szép és ápolt legyél az iskolában, de nap mint nap gondoskodott róla, hogy a szófogadatlanabb hajtincsek ne lógjanak a szemedbe.

A biztonságot jelentő gondoskodás

Sok olyan emlékünk van gyermekkorunkból, amelyek megtanították nekünk, hogy mit jelent gondoskodni valakiről. Sajnos azonban a világ, amiben élünk megváltozott és az egymással tölthető idő leszűkült. Az időhiány miatt gépekre terhelünk szinte mindent, de van valami, amit egyetlen masina sem pótolhat: az emberi érzéseket.

A gondoskodás tapasztalatát okkal adták át a szüleink és a nagyszüleink, hiszen az ember érző lény. Egy gyereknek semmi sem nyújthat jobb érzést annál, mint a szülei óvó karjába bújni. Ezt a biztonságérzetet kell nekünk is továbbadni szeretteinknek, hogy az ember a gépek mellett is ember tudjon maradni.

Sokszor a legapróbb dolgok a legértékesebbek

Emlékszel amikor rémülten mutattad meg nagymamádnak a frissen szerzett horzsolásaidat? Hányszor történt, amikor egy rossz osztályzat, vagy szerelmi bánat miatt sírtál és anyukád letörölte a könnyeket a szemedről?

A családi fészekben mindig megvan a megoldás ezekre a problémákra. Az anyukák és a nagymamák több évtizedes rutinnal rendelkeznek az apróságnak tűnő feladatokban, melyek az idő múlásával arra ébresztenek rá bennünket, hogy ezekből az apróságokból tevődik össze a legfőbb emberi érzés: a szeretet. Egy szerető családban mindig kéznél van a fertőtlenítő, a papírzsebkendő, vagy épp a biztosítótű.

A törölközők gondosan el vannak szeparálva egymástól, hiszen a kéztörlő az nem arctörlő és nem töröljük az arcunkat a fürdőlepedőbe! Ugyanakkor megvan a helye a szépítkező cuccoknak, a fogkefe, fogkrém mellett az idő múlásával az arctisztító készítményeknek, a krémeknek, a smink készletünknek és még sorolhatnánk…

Vidd tovább a gondoskodás hagyományát!

Az imént az arcot emlegettük. Bőrünk a legjobb jeladója annak, ha szervezetünk legyengül. Ha a szokásosnál több pattanás jelenik meg az arcunkon, akkor valami történik a testünkben. A tinédzsereknél a pattanás köztudottan a pubertáskor velejárója, de felnőtt korban is millió oka lehet, ha pl. bőrpír, kiütés, szárazság, vagy mitesszer jelenik meg a bőrön.

Az arcbőrünkre való készítményekből a bőrradírtól a csiganyálig már Dunát lehetne rekeszteni, de hol marad a gondoskodás? Az énidő, vagy amikor kislányodra időt áldozol, hogy te is befond a haját, mint egykor édesanyád tette?!

Tény, hogy ez már egy másik világ. De néhány apró trükkel te is meg tudod teremteni azokat a pillanatokat, amelyekre olyan szívesen emlékszel!

A kulcs az idő! Ne félj lefaragni a napi rutinból pár percet és ajándékozd meg magad az énidővel!

Használj nap mint nap pihe-puha törölközőt, bőrbarát arctisztító kendőt, természetbarát termékeket, hogy minden nap érezhesd és tovább adhasd a gondoskodást, amit egykor te is a szüleidtől kaptál!