Magyar Kultúra Napja január 22.

Nemzeti ünnepeinken rendre hallhatod, énekelheted a Himnuszt, melynek szövegét Kölcsey Ferenc írta, a kor lehetőségeinek megfelelően még írógép nélkül, kézírással. A tintával írt szöveget 1823. január 22-én tisztázta le, látta el dátummal és az aláírásával Szatmárcsekén. Ezt a napot ünnepeljük a magyar kultúra napjaként, igaz csak 1989-től.

A vers eredeti példánya több más kézirattal együtt magánkézben maradt a költő halála után is, majd jóval később, 1946. decemberében került az Országos Széchenyi Könyvtár tulajdonába, ahol az Erkel Ferenc által megzenésített változat eredeti kottáját is őrzik. (Jeles ünnepek alkalmával ezek napjainkban is megtekinthetők.) Ám még ezután is eltelt csaknem ötven év, mire a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1989. január 22-én első ízben megrendezte a magyar kultúra napjának programjait, bár a gondolat már néhány évvel korábban felvetődött.

Összetartozunk

Ez a nap azóta nemcsak a Kárpát-medencében élő, hanem a világ számtalan szegletébe szétszóródott, de magyarságát megőrző honfitársainknak is azt jelenti, hogy összetartozunk és mélyre nyúló gyökereink vannak. Összeköt bennünket a közös nyelv, a szellemi és kulturális értékek, az irodalom, a zene, a művészetek. Ezen a napon színházi előadásokon, irodalmi esteken, koncerteken vehetsz részt vagy kiállításokon tekintheted meg a magyar képzőművészet gyöngyszemeit. Érdekesség, hogy 1989-ben éppen ezen a napon hunyt el Weöres Sándor költő, majd 2011-ben ezen a napon nyitotta meg kapuit Szombathelyen a róla elnevezett Weöres Sándor Színház. Az első előadás Az ember tragédiája volt.

Együtt Szaval a Nemzet

Évek óta ilyenkor rendezik meg öt földrész magyar közösségeinek összekapcsolásával az Együtt Szaval a Nemzet című programot, melyen elsőként természetesen Kölcsey Himnusza hangzik el. A közös versmondás a program YouTube csatornáján élőben követhető, akár te is csatlakozhatsz.

Aki pedig kortársaink közül Kölcseyhez hasonlóan valami kimagaslóan értékeset, maradandót alkotott, e napon ünnepélyes keretek között veheti át a munkájának elismerését jelentő díjat.

Múlt és jövő

Azt szokták mondani, hogy amit a magyar ember megünnepel, az van, amit nem ünnepel meg, az nincs. A magyar kultúra napjának rendszeres megünneplésével kifejezzük, hogy nekünk, magyaroknak évezredes kultúránk, mélybe nyúló gyökereink, erős identitásunk van. Január 22-én különösen is megérinthet bennünket, hogy ehhez a nemzethez tartozunk, melynek múltját a közel kétszáz éve íródott Himnusz foglalja össze, a jövője pedig előttünk áll és azon is múlik, hogyan tudjuk megőrizni kulturális értékeinket.