Színező felnőtteknek, felnőtt színezők

A stressz, a szorongás sajnos mai életünk szerves részei. Mindenhol ér bennünket stressz, és mindenhol különböző elvárásoknak akarunk és kell megfelelnünk, ezért folyton szorongunk. Súlyos esetben pedig a depresszió sem kerül el bennünket.

Mindenkinek kell találnia valamilyen stressz űző megoldást, ha nem akarja, hogy az egészsége lássa a kárát. A leghatásosabb, ha keresünk egy hobbit magunknak, amit szívesen végzünk. Van, akit a mozgás, a fizikai aktivitás és van, akit az alkotás tölt fel és ennek hatására oldódik benne a stressz.

Ha te is éppen ezen gondolkozol, kövesd rovatunkat, mert minden hónapban bemutatunk egy női hobbit. Lehet, hogy te is megtalálod a számodra megfelelőt.

Felnőtt színező, az új hobbi lehetőség

Néhány éve nagy divat lett a felnőttek körében is a színezés. A felnőtteknek készült színező ötlete azonban a nagy pszichológustól, Carl Jungtól ered, aki terápiás módszerként alkalmazta. A pszichológusok manapság is előszeretettel ajánlják ezt a tevékenységet, hiszen számos pozitív hatása van a mentális egészségre.

A felnőtt színezők jótékony hatásai

  1. Testi-lelki feltöltődés élményét adja, azáltal, hogy lesz egy „én” időd. Amikor csak te vagy a fontos és az, amit alkotsz. Nem kell másra figyelned, nem kell másnak megfelelned. Lelazul a tested, és lelkileg is megnyugszol. A koncentrálás és a nyugalom, amit a színezés nyújt, megadja az agynak azt a pihenőállapotot, amire szüksége van. Szorongást és feszültséget old.
  2. A színezés közben egyúttal a színterápia is hat rád. Köztudott, hogy a színek nagy hatással vannak az emberi pszichére. Némelyik megnyugtat, mások élénkítenek, de vannak teljesítménynövelő színek is.
  3. Fejleszti a kreativitásodat és a jobb agyféltekédet. Szárnyalhat a fantáziád. Fejlődik a képzelőerőd, ami életed más területein is hasznos lehet. A bal agyféltekéd aktív, amíg kiválasztod a színeket, de a jobb agyféltekéd dolgozik tovább, elmélyülve és önfeledten alkot, amíg elkészül a műved.
  4. Katartikus és flow érzés. A felnőtt színező visszarepít a gyermekkorba, amikor még nem volt ennyi gondod-bajod és mindennek tudtál örülni. Ha elkészült az alkotásod, katartikus örömöt fogsz átélni. Divatosabb kifejezéssel flow-élményben lesz részed.
  5. A felnőtt színező fejleszti a problémamegoldó- és döntési képességedet is, hiszen el kell döntened, hogy milyen színnel kezdj, és egyáltalán melyik képet vedd előre? Egy teljes képben kell gondolkodnod, ami növeli az agyi funkciókat, és a komplex látás a mindennapi munkád során is jó szolgálatot tesz majd.
  6. Relaxációs és meditációs hatás. Mialatt színezed a képet, távoznak a negatív gondolatok és helyükre pozitívak érkeznek. Észre sem veszed az idő múlását, annyira leköt a tevékenység. Ez alatt teljesen ellazulsz, mint egy relaxációs gyakorlatsor végzésekor. A monoton mozdulatok, amikor egy-egy rajzrészletet kiszínezel, apró, azonos tevékenység, ugyanakkor nagy koncentrációt is igényel, hogy a vonalakon belül maradj.
  7. Önbizalom növelő, önkifejezést segítő tevékenység. A felnőtt színezők garantált sikerélményt biztosítanak! Ha úgy érzed, hogy nem vagy elég ügyes ahhoz, hogy bármit alkoss, akkor a legjobb választás egy felnőtt színező. Nem kell az egészet neked megalkotni, mert már meg van rajzolva, de a te fantáziád kell ahhoz, hogy gyönyörű színes kép legyen belőle. Te választod ki hozzá a színeket, és te alkotod meg a saját koncepciód által, hogy nézzen ki a végleges kép.
    Amikor pedig elkészül, azonnali megerősítő hatása van. Önbizalommal teli büszkeséggel nézhetsz rá. A te egyedi képed lesz. A te önkifejező eszközöd.

Készíts valami csodálatosat, valami egyedit, ami csak rólad szól! Színezz és old a benned felgyűlt feszültséget!