Önbizalom növelés, pozitív gondolkodás

Ezek is érdekelhetnek az önbizalomról:

Önbizalom növelő tippek – Irányítsd a gondolataidat

Önbizalom növelő tippek – a pozitív visszacsatolás hatalma

 

A pozitív gondolkodás témától már sokan a falnak mennek, ami nem csoda: az emberek körülbelül felénél nemhogy nem működik az „igyekszem mindent pozitívan látni” elv, hanem pont az ellenkezőjét okozza: a pozitivitásra való igyekvés extrém stresszt és frusztrációt okoz.

Sokfélék vagyunk, és vannak, akik számára könnyű a pozitív életszemlélet, de ugyanannyian vannak, akik számára ez nemcsak nehéz, hanem leginkább lehetetlen.

Létezik, hogy a pozitív gondolkodás a kulcsa az önbizalomnak, és ha ezt nem vagyunk képesek művelni, akkor sosem lesz önbizalmunk?

Nos, ez szerencsére nincs így. A személyes integritásunk a leginkább a kulcsa az önbizalomnak, aminek csak egy taktikai eleme a pozitív hozzáállás, vagy szemlélet – avagy gondolkodásmód.

Ezt a leginkább egy szélsőséges példán keresztül tudom elmagyarázni.

Gondolj arra, hogy egy kórházi ágyon éppen nagyon beteg valaki.

Mit javasolnál neki, mire koncentráljon?

Arra, hogy „Nincs értelme erőlködni, hát ennyi volt.” Vagy arra, hogy „Minden rendben lesz!”

Szerinted mi segíti a túlélést egy ilyen extrém helyzetben? Nos, a helyzet az, hogy ilyen esetekben a túlélést leginkább a „Minden rendben lesz!” gondolat segíti, pedig ez a gondolat vonatkozhat akár arra is, hogy „Ha meghalok, akkor is minden rendben lesz.” Akik ilyen helyzetben bizakodóak, előretekintőek, inkább pozitívak, mint negatívak, azok nagyobb eséllyel gyógyulnak fel, és gyorsabban is gyógyulnak.

De mi a helyzet egy szokványos hétfő reggelen, mikor elindulsz a boltba vagy a munkába, és mondjuk a zebrán áthaladva azt érzékeled, hogy irtózatos sebességgel száguld feléd egy autó?

Ilyenkor melyik gondolat segít? Már ha van idő gondolkodni persze, bár érdekes módon valami mindig átfut ilyenkor is… Vajon ilyenkor az segít, hogy „Minden rendben lesz.”; vagy az, hogy „Menekülj baszki, mert mindjárt ideér!”?

Vannak helyzetek, amikor a pozitív gondolkodás semmit sem segít, helyette segít az adrenalinlöket és a pesszimizmus.

A pozitív gondolkodás ráadásul sikeresen átesett a ló túloldalára is: már általános elvárás, hogy legyél pozitív, mert ha nem vagy az, akkor magadra vess, és viseld a következményeit, és aztán ne panaszkodj, hogy rosszra fordult a sorsod, mert magadnak köszönheted.

Igazából az van, hogy mindig a megfelelő hozzáállásra van szükségünk. De hogy éppen mi a megfelelő, az nagy kérdőjel, de csak akkor, ha elfelejtjük, hogy honnan is jöttünk. A civilizációnk kényelmében nagyon könnyű elfeledkezni arról, hogy az életünk egy túlélőtábor, ahol minden pillanatban helyt kell állnunk.

Van, amikor a túlélésünket a pozitív gondolatok támogatják. Például ha rosszul vagy és szeretnél jobban lenni, akkor ha azt mondogatod magadnak, hogy „Minden rendben lesz, jól vagyok, minden oké.”, akkor ez fog bekövetkezni. De ha rosszul vagy és azt mondogatod magadnak, hogy „Jaj, mindjárt meghalok.”, akkor afelé fogsz haladni. Tehát ha olyan kihívással szembesülsz, ami benned zajlik, például rossz érzés, rossz beidegződés, rossz közérzet, azon tudsz javítani pozitív én-üzenetekkel. Minden jóra fordul, minden rendben lesz, jól vagyok, szuperül vagyok, erős vagyok, stb.

Ugyanakkor, ha külső veszély fenyeget, akkor óriási a lehetősége annak, hogy pont a pozitív gondolkodás ellenkezőjére, de legalább egészséges szkepticizmusra van szükség, ami pesszimizmusba is átcsaphat. „Vigyázz, ez túl közel jött!” „Biztos most fog jönni a vonat…” „Nem túl bizalomgerjesztő az engem bámuló fickó arca.”

Vannak helyzetek, amikor a jobb félni, mint megijedni elv szolgálja a túlélést, és van, amikor a „minden szép és jó” elv.

Az önbizalmat az fogja növelni, ha ezeket jól válogatod össze az aktuális helyzetnek megfelelően!

Ne pozitív legyél, hanem TÚLÉLŐ!

Ne pozitív akarj lenni, hanem olyasvalaki, aki mindent túlél.

Ugyanis a mindent túlélés egy sikersztori. A sikersztorik pedig automatikusan növelik az önbizalmat, tádám, ez ilyen egyszerű.

A kifejezetten önbizalomnövelő pozitív visszacsatolásról és megerősítésről legközelebb lesz szó.