Önbizalom erősítő mondatok gyerekeknek

A szavak gyógyíthatnak, segíthetnek, erővel tölthetnek fel, mint ahogy a rosszul használt szavak megbetegíthetnek, pusztíthatnak, fájdalmat okozhatnak.

Létfontosságú, hogy a gyermeked csakis olyan szavakat halljon maga körül és a maga irányába, amik építik, támogatják, segítik, sőt, gyógyítják is őt, tehát növelik az önbizalmát.

A világ folyamatosan sérti, bántja, alázza, tiporja a gyerekedet. A te dolgod megvédeni. A te dolgod olyan szavakkal, mondatokkal körülvenni, sőt, körülbástyázni őt, amik még akkor is óvni-védeni fogják őt, amikor te már nem is leszel.

Ezek a mondatok ugyanis – mind az építőek, mind a pusztítóak – nem a tudatába, hanem a tudatalattijába épülnek be.

Egyetlen elejtett rossz szó, szerencsétlen megfogalmazás, és a gyerek egész felnőttkorában terápiára járhat, hogy kidolgozza ennek pusztító hatását az életéből.

De egyetlen szó, ami felemeli őt egy jól eltalált pillanatban, akár egész életében életerő munícióval láthatja el, így akkor is támogathatod, amikor nem leszel éppen mellette, vagy te már átkelsz valahová egy másik dimenzióba.

A gyerekünk önbizalmának növelése szülői létezésünk egyik legfontosabb feladata.

Sokkoló tény, de ennek az életfeladatnak alig néhányan vannak csak tudatában. Aztán csodálkoznak, hogy miért sikertelenek, szerencsétlenek, lúzerek ők maguk is a saját életükben.

Hát drága életeim, azért, mert aki a közelébe se kerül az életfeladatai teljesítésének, arra romlás és a lejtőn való folyamatos kapaszkodás vár, ennyi.

Még mielőtt a lényegre, az önbizalom erősítő mondatokra rátérnénk, néhány intelem, ezeket fogadd meg, ha nem akarsz dinasztiákra előre kiható bajt a családodnak és leszármazottaidnak!

Mit NE tegyél?

Soha ne kritizáld a gyereket! SOHA! Sem külső, sem belső tulajdonságait ne kritizáld. Ha nem gondolod azt, hogy ő úgy csodálatos, ahogy van, akkor tartsd meg magadnak a véleményedet, és ki ne merd mondani!

Soha ne hasonlítgasd őt másokhoz, hogy „bezzeg ő sokkal jobb nálad, ügyesebb nálad, egyszerűbb nálad, bonyolultabb nálad, vagy bármilyenebb is nálad”.

Soha ne beszéljetek a hibáiról, jellemvonásának gyengébb oldalairól, még csak kedélyesen csevegve sem. Ha ő mond magáról ilyen kicsengésben nem pozitív dolgokat, javítsd ki és fordítsd pozitív állítássá! Minden éremnek két oldala van, a hibáinknak is!

Soha ne igazold önmagáról alkotott negatív képét. SOHA! Vagy esetleg csak akkor, ha az önmegsemmisítés határára akarnád sorolni… Ugye, hogy milyen borzalmasan hangzik? És mégis megteszik ezt a gyerekükkel szülők milliói.

Soha ne kelts benne bűntudatot! SOHA! Ha egy embert el akarsz pusztítani, kelts benne bűntudatot! Ugye nem teszed meg a gyerekeddel?

Soha nem kicsinyelheted le a teljesítményét!

Soha nem támaszthatsz nagyobb elvárást, mint amit ő vár el magától. „Mehetett volna ez jobban is.” – mondhatnád néha szülőként. Valóban? A nagykést nem akarod esetleg elővenni a hatékonyság kedvéért?

A fentieket lehet, hogy te nem alkalmazod a gyerekeddel szemben, de lehetséges, hogy MÁSOK megteszik a te gyerekeddel. Tanárok, szomszédok, rokonok. Azonnal tiltsd le őket erről, mert helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a te szemed fényének. Nem értenek a szóból? Szakítsd meg a pusztító emberekkel a kapcsolatot te is, a gyerek is!

Figyelj, ez életmentő tevékenység, neked az az életfeladatod, hogy életben tartsd és a lehető legnagyobb jólétben felneveld, majd útjára engedd a gyereked. Ha nem teljesíted, akkor nemcsak neki, magadnak is ártasz.

Amit MONDJ neki, mindig, amikor csak alkalom adódik rá az életben

Fontos, hogy őszintén érezd át, amit mondasz. Ha a fenti intelmek közül bármelyiket is alkalmazod rendszeresen, nyilván nehéz lesz váltani, de akkor is muszáj. A gyerekek olvasnak bennünk, tudják, milyen az, ha hazudunk.

Ezeket mondd, ha azt akarod, hogy a szavaid növeljék az önbizalmát.

– Szeretlek.

– Imádlak.

– Csodálatos vagy.

– Ügyes vagy!

– Azta, ez fantasztikus, amit csináltál!

– Tudod, hogy te egy zseni vagy?

– Tudod, hogy nem ismerek nálad okosabb gyereket?

– Tudod, ki a legszebb a világon? (Helyes válasz a gyerektől: én. Ha nem jönne rá magától, neked kell elárulnod neki a helyes választ.)

– Te nagyon sokra fogod vinni az életben!

– Te egy csodálatos ember vagy.

– Büszke vagyok rád.

– Büszke vagyok arra, hogy az anyukád lehetek. (vagy apukád)

– Téged mindenki szeret.

– Te vagy a legokosabb a világon.

– Minden nap tanulok tőled valami újat.

– Taníts még!

Figyelem: szigorúan tilos ezeket kiírni Facebookra, a gyerek képével illusztrálva.

Ezeket a gyerek szemébe kell mondani!

Neki! Nem másnak, nem a háta mögött, nem a feje fölött, hanem a szemébe, és mellé még megölelni, megsimogatni, megpuszilni.

Hogy hányszor mondd ezeket az önbizalomnövelő, életet adó szavakat?

Naponta LEGALÁBB egyszer! De ne csak kutyafuttában, mikor kiteszed az iskola előtt! Hanem bensőséges pillanatokban. Mikor például a leckéjét ellenőrzöd, vagy vacsorát készítetek a konyhában, vagy csak nézitek a tévét, vagy a haját szárítod, vagy bármikor, amikor még meg is tudod ölelni. És persze lehet kutyafuttában IS.

Szülőként minden pillanatban nálad van a döntés joga, hogy építed vagy pusztítod-e a gyereked. Hogy ezt a teherbeesés előtt senki nem mondta, hogy ez ekkora felelősség? Hát akkor remélem örülsz, hogy ma is tanultál valami újat!

Vidi Rita