Terhesség korai jelei

A terhesség korai jelei

Olyan nők valódi élményei, akik már megtapasztalták a korai terhesség érzését. Összesen 79 nőtől – pardon, 78 nőtől és egy férfitől 🙂

A terhesség hétről-hétre rovatunkat itt találod>>

Egy FB-os csoportban megkérdeztem az ügyfeleimet, hogy mik voltak terhességük első jelei. Aki gyermeket szeretne, már a szeretkezés utáni 5 percben figyeli magát, hátha megérzi a megtermékenyítés pillanatát, aztán a beágyazódást, a hormonszint változást, és bármit.

Legtipikusabb korai terhességi jelnek a mellfeszülést gondolják az első babájukra készülő nők, de a megkérdezettek gyakran teljesen más első tünetekről számoltak be.

Lássuk listaszerűen a tényleges koraterhességi jeleket, amiket csak később követett menstruáció kimaradás, illetve pozitív terhességi teszt, és amikkel kapcsolatban az ember lánya esetleg csak később jön rá, hogy ezek már a terhesség korai jelei voltak – ja, és ezek hús-vér anyák valódi hozzászólásai 🙂

Terhesség korai jelei
Terhesség korai jelei

Így érkeztek sorban az élménybeszámolók a „Mik voltak a terhességetek első jelei?” kérdésre:

 

– Az addigi napkezdő életmentő kávétól való megundorodás egyik napról a másikra.

– Mellfájdalom, benzinszag kívánás.

– Nem tudtam aludni. Hajnali 2 körül megébredtem és hajnali 5ig 6 ig nem tudtam visszaaludni. Még nem volt poziteszt, szóval nem izgatottság.

– Én a sminket nem bírtam elviselni magamon.

– Én inkább álmos voltam.  És azóta sem szeretem a margarint….

– Szétszórtság, tárgyak eldobálása… Mármint minden kicsúszik a kezemből, leejtem, pl.az ollót a lábfejemre, forró olajat, leszűrendő tésztát a konyhakőre és bármit, amit megfognék.

–  Megőrültem a sült kolbászért, amit azelőtt évekig akkor sem ettem volna meg, ha fizetnek érte

– Csak hamburgert kívántam.

– Én nem bírtam az edzéseket. Először csak azt hittem, hogy ma nem esik jól a futás, de másnap a zumba se volt jó… és amikor a hétvégi néptáncon elszédültem és le kellett ülnöm, akkor tudtam, hogy gyerek van a pociban. Ő ekkor még két hetes volt. Doki meg is lepődött, hogy alig 5 hetesen már jelentkeztünk Nála.

– Napi 1 kg narancs este, és álomkór folyamatosan.

– Éjszakai bagoly életmód azonnal átváltozott: már a barátok közt alatt aludtam. Cigit nem utáltam meg, de egyáltalán nem kívántam. A kipufogó gázolajat kilométerekről megéreztem és rosszul voltam tőle. Nem tudtam megmondani, hogy édeset vagy sósat egyek. A teszt előtti napon húslevest kellett főznöm, mert ha nem, akkor valaki halálnak halálával halt volna.

– Ja, meg lehet tök hülyének néztek, de határozottan emlékszem, hogy az irodában 1 x csak elkapott valami fura lebegős érzés. Nem szédülés, olyan volt tényleg, mintha súlytalan lettem volna pár pillanatra. Se előtte, se azóta nem volt ilyen, de nagyon élesen megmaradt az emléke.

– Simán 16 óra alvás és hányinger. Durva volt, az üres húslevesen kívül minden mástól rosszul voltam. Ha egy szem répa volt a levesben, már akkor is.

– Álmosság, alvás és húst hússal. (Amúgy hetekig elvagyok hús nélkül).

– Szagoktól való irtózás, fáradékonyság, alvás és sex minden mennyiségben, hirtelen fellépő farkaséhség.

– Nem tudtam hason aludni már másnaptól.

– Hazaértem délután ötkor és olyan álmos voltam, mintha éjfél lenne, ruhában eldőltem. Mindent büdösnek érzem, de MINDENT.

– A medvecukrot utáltam előtte, és még a menstruáció kimaradása előtt habzsoltam.  Meg igazándiból az utolsó 2 gyerkőcnél magát a megtermékenyülést is éreztem.

– Nálam az „azonnal” pár órával az aktus után volt a fiammal. A lányommal pedig azt hiszem 1 nappal később. De mindkét alkalommal tudtam, hogy mi az az érzés. Szóval nem csak furcsa volt, hanem abszolút be is azonosítható.

– Ingerültség, fáradékonyság, fizikai terhelhetőség hiánya, étvágytalanság, szagundor, „összement” farmer. Még semmi sem látszott, alig 4 hetes voltam, amikor már kényelmetlen volt a farmer. Mintha folyton degeszre ettem volna magam.

– Éjjel felkeltem és bevágtam egy tábla csokit, pedig nem is eszem édességet. Ha mégis, akkor is csak keveset. Ezelőtt soha nem ettem ennyi csokit egyszerre. Ez a „függőség” egyébként egész idő alatt tartott.

– Mellfeszülés , máshogy,mint menszeszkor.

– Kávéundor.

– Az elsőnél az volt fura, hogy reggel frissen, és éhesen ébredtem, és könnyen kezdődött a napom … igaz, ezt csak utólag tudtam, hogy a terhességi átváltozás volt.

– Én három hónapig észre se vettem, hogy terhes lettem .

– Ébredéskor vasíz a számban.

– Gondolom azzal, hogy semmit nem éreztem a legelején ikrekkel, az most nem infó neked.  Viszont 2 és fél hónaposan mozdultak meg, ill. akkor éreztem először.

– Ébredési hőmérséklet 37 C. Ha áldott állapotba kerülsz, beáll ennyire. Minden reggel. Szinte azonnal tudni lehet!

– Szerencsére semmi kellemetlen. Nem volt hányinger, a rosszullétek elkerültek. Nem voltam érzékeny a szagokra, nem undorodtam, nem akartam felfalni a fél világot. Annyira semmi, hogy sokáig csak az eszemmel tudtam, hogy babánk lesz. Viszont: még a teszt előtt a kolléganőm megkérdezte, hogy kismama vagyok-e, mert olyan más az arcom.
Akkor még derékig érő hajam volt, a várandósság végére rendesen hajkoronám lett. Soha nem volt olyan szép a hajam, mint abban az időben. Ja, meg csak abban az időben ettem birkapörköltet. Előtte sem, azóta sem, nem szeretem. Ami viszont meglepett: nem csak én voltam benzinszag függő. Döbbenet! Akinek eddig beszéltem erről, UFO-nak néztek, kinevettek, de most olyan jó, hogy más is volt így!

– Az elsőnél madártej liter számra (előtte gyerekkoromban ettem utoljára), a másodiknál csemege uborka bármivel, grízes tésztával  is.

– Álomszuszék voltam, folyamatos hányinger – egyetlen dolgot kívántam, de nagyon…! Pirítóst rengeteg fokhagymával bedörzsölve…, zsírral megkenve, megsózva…! A legelső ‘jel’: a derekamon éreztem, hogy ‘összement’ a szoknyám…- még akkor csak sejtettem, hogy ott bent van még ‘valaki’.

– Rengeteg halat ettem! Nagyon kívántam. Pedig nem vagyok nagy halevő!

– Mellfeszülés, és ok nélkül arcomra kiülő vigyor, jókedv .

– Anyám már gyanakodva méregette a hasamat, amikor még nem is lehetett tudni, hogy el fog maradni a menzeszem.

– Derékfájás és folyamatos sóhajtozás.

– Mind a 4 csemetémnél az első pillanattól, hogy terhes lettem éjszaka arra ébredtem, hogy hányingerem van, és 3 hónapos tagságit kaptam a mosdóba.

– Hánytam állandóan már azt hittem a gyereket is kihányom, étvágyam nem volt a többi kismamával ellentétben.

– Még nem tudtuk, hogy valaki van a hasamba és bulit csaptunk. „Kicsit” felöntöttem a garatra, cserébe szédültem és egész éjszakára a wc csésze volt a hálótársam. A másnap se volt könnyebb. Előtte soha nem volt ilyen. Anyukám meg is kérdezte másnap, hogy nem vagyok e terhes. Néztem okosan, mondtam, hogy nem.  Egy hétre rá feszültek a melleim, megint egy hét múlva pozitív lett a teszt.

– Állandó hányinger és olyan szaglásom lett, mint egy vadászkutyának. ( száműzöttek lettek a parfümök, sőt a tusfürdők is ). Ja és sajtos-tejfölös tészta minden mennyiségben.

– Nekem a nagyfiúnál egy hetesen kb. sütödei sült kolbász, meghaltam volna, ha nem eszek belőle, pedig csak a házit szerettem, azóta is. Hazafelé ki is jött félúton,onnantól a személykocsiban is rosszul voltam minden terhesség alatt.
A nagylánynál első perctől hánytam, félidőig 15 kilót fogytam,az első terhesség súlyfeleslegét. Már infúzióra akartak tenni, akkor váratlanul abbamaradt.
A harmadik, Zsolti volt a legjobb gyerek, nála két hónapig még az orvosok sem voltak biztosak, csak én. Jellegzetes mellfeszülés, bimbóudvar növekedés és sötétedés, meg a paradicsomos halat már a boltban felbontottam volna, pedig addig utáltam.
A negyedik volt a legkönnyebb, ideális, előírt terhesség és szülés, mint a nagykönyvben meg van írva.
A Picilány meg késői baba lett, negyvenen túl, de ugyanúgy éreztem az első hét után.
A közös jellemző volt, hogy első héttől nem tudtam hason aludni tovább a mellérzékenység miatt, és zuhanyzásnál este a lábujjaim meg voltak duzzadva, nyomásra ott maradt a folt, de ez utána elmúlt, nem vizesedtem egy terhességnél sem, pedig fél dinnyéket be tudtam vágni.

– Első esetben én nem emlékszem különösebb dolgokra, második esetnél türelmetlenebb voltam a családomhoz, aztán a minden szagra undorodás már akkor jött, amikor már tudtam, hogy lesz bébi. És hát hánytam, mint a murányi kutya, vödörrel mászkáltam a lakásban, mert nem lehetett tudni, mikor jön rám ….

– Érdekes ez a TUDOM, HOGY BABÁM VAN érzés. Fizikai tüneteket megelőzve jelentkezett.

– Mindkèt fiamnàl, az első 1 hètben reggelente émelyegtem, de szerencsére nem hánytam, aztàn ez is abbamaradt. Összesen egyszer hànytam terhesen, amikor éhgyomorra vettem be a vitamit, már úgy a 8-ik hónap végén. Érdekessèg annyi volt, hogy nagyfiam a kakaós tejbegrízt imàdta, kőkeményre főzve, naponta háromszor, azóta is rosszul vagyok ha rá gondolok, nem ettem 25 éve.. a kicsi meg Magdaléna barackos vagy epres – csokis ne!! – muffin-fügő volt, estènként be kellett tolni 2-3 csomaggal, soha előtte meg nem ettem volna!  meg plàne azóta!  ja, és mindkétszer pontosan tudtam, hogy fiam lesz, meg sem nézettük az uh-n, nem is volt csak fiús holmink…

– Én az elején nevetségesen sokat aludtam… szerintem az állapotra vonatkozó mondás így helyes: Bekapta a mormotát!

– Másnap alhasi fájdalom egy ponton, illetve inkább csak érzet, és erős gyanakvás a terhességre, amin magam is csodálkoztam. Amikor napok múlva egyéb jelek miatt is orvoshoz mentem, a doki mondta a kérdésemre, hogy másnap már húzódhatnak a méhszalagok, ezt lehet érezni.

– Nászúton voltunk, és totál ki voltam készülve, hogy most egyszerre haza akarok menni! Itthon minden elmúlt… aztán kezdődött a sok pisilés, megutáltam a fokhagyma szagát, ez azóta sem múlt el, és allergiás tüneteim lettek, ha 2 lépésnél közelebb mentem az apósomhoz. Ciki, pedig egy házban élünk!  A tünetek után 3 héttel pozitív lett a tesztem.

– Mellfeszülés, hatalmas étvágy, valami megmagyarázhatatlan lelki béke, kiegyensúlyozottság az elsőnél. Másodiknál ugyanez, csak a hangulatom végtelenül hullámzó. Egyikőjükkel sem volt hányingerem egy percre sem, viszont folyamatosan farkaséhes voltam!

– Mellfeszülés és amit előttem már felsoroltak. Mivel tervezett volt tudtam, hogy mit jelent. Hányingerem nem volt, de Kefirt kívántam pedig nem is szeretem.

– Nagyon furi érzés, gyenge lábak, szinte állandó lábremegés volt az elsőnél. Ez még a teszt előtt volt, tudtam, valami nem stimmel velem. Aztán mikor kiderült, jött a kötelező hányinger. Állandóan ettem, aztán hánytam. 18 kgot híztam, vizesedtem, akkora voltam, mint egy elefánt. Az első lány lett.
A másodiknál hányinger és furcsa módon annyira viszketett a nyakam és a mellkasom hogy szétvakartam magam, a bőrgyógyász szerint előforduló tünet ez is. Csinos és szép kismama voltam, persze fiú lett.
A harmadiknál szintén hányás, sokszor derékfájás, alig híztam, tökéletesen néztem ki. Ennek ellenére a legtöbbet itt vizsgáltak, bérletem volt az sztkba, már előre köszöntek nekem. Na miért? Persze, a korom miatt. 38 évesen! Atyaisten!
A kívánósság mindháromnál egy típusra korlátozódott, de azt ordenáré mennyiségben. Elsőnél cola, másodiknál befőtt (ültő helyben 1 üveg),a harmadiknál, aki szintén fiú, mindenre csípőset tettem. Jaj de jó volt erről beszélni!

– Hú, én is kívánós voltam, főleg az első gyereknél. Én, az addig megrögzött vegetáriánus kizárólag a zsírban tocsogó, agyon fűszerezett húst kívántam őrülten, egyszerűen felzabáltam még a gyerek apjának adagját is. :-))) Azóta is ugyanúgy undorodom a zsíros húsoktól és kajáktól. Kivéve, amikor várandós vagyok. :-)))

–  Rendszeres kávéfogyasztó voltam, s mindhárom terhességem alatt egyik napról a másikra undorodtam a kávénak még a szagától is.

– Rita, ez tényleg tök jó kérdés volt. Én is élvezettel olvasgattam a kevésbé élvezetes sztorikat is, a sorstársak történeteit. És az a legjobb, hogy eddig azt hittem, csak az ilyen elszállt, ezo-spiro macák érzik meg magát a megtermékenyülést is. De most láttam, hogy jó páran voltunk így. Köszi!

– Laktózérzékenységem ellenére esténként tejet ittam, és nagyon jól esett (és nem kínzott meg).
Azóta rettegek a tejtől, pont elég a 3 gyerek ;).

– Felerősödve éreztem a szagokat, szinte mindent. Pisirohamok voltak nálam, kb. a 3. héttől. És a Faraway parfüm illatát kívántam magamra, sőt csak azt viseltem el magamon, pedig addig utáltam! Anyámnak volt olyanja, tőle kértem el addig, míg megérkezett az enyém, mert rendeltem rögtön egy üveggel. Amúgy nem hittem, hogy állapotos vagyok. A kolléganőim és az anyám rágta az agyamat, hogy biztos, meg tuti, és addig mondogatták, hogy vettem egy tesztet. A dologhoz azért azt tudni kell, hogy 11 évig vártam erre a csodára. 🙂

– Tèriszonyom van. 1hetes voltam amikor a mátrai kalandpark függőhídján és kötelén simán átmentem és ez nem volt a elég: zuhanásra vágytam. Na, akkor tudtam hogy ez nem én vagyok.

– Megszűnt a migrénem….!Emiatt egyfolytában terhes szeretnék lenni!!!  Meg a sok pisi…

–  Sokan megundorodtatok a kávétól – olvasom. Én viszont nem kávéztam soha. Az első babánál viszont két marokra ropogtattam az egész (őröletlen) kávészemeket – meg is haltam volna, ha nem tehetem.
Ja, és a cipőtisztító paszta illata… Azt muszáj volt. A nagyszüleim egy felnyitható ülőkéjű hokedliben tartották a cipőtisztító szereket a konyhában. Gyakran kaptak rajta, hogy ott térdelek és „szipuzok”. A lányom minden esetre normális lett ;).

Egyébként egy barátom szólt nekem először, hogy azt vette észre mintha valahogyan „befelé figyelnék”. Tényleg van egyfajta békesség érzés, vagy hatodik érzék, vagy mi a szösz, és előfordul, hogy a külvilágban előbb tudatosul a változás, mint bennünk.

– Mellfeszülés, büszkeség. 🙂

–  két hét alatt híztam két kilót (ez akkor azt jelentette, hogy 40- ről 42- re.

– Én nem bírtam a szagokat, nem is emlékszem olyanra, ami tetszett volna. És kihánytam még a kedvenc kajámat is, akkor már gyanús lett hogy valami történt.

–  Émelygés, undorodás a szagoktól, undorodás a kávétól.

– Az elsőnél a szagokra lettem érzékeny. Kb. 2 hetes állapotos voltam (ez csak később derült ki :D), amikor elutaztam 2 hétre Lengyelországba, egy táborba (ez még az átkosban volt :D), és ott napi szinten tálaltak fel főtt kolbászt, hasonlót a mi debreceninkhez. Na, annak a szagával ki tudtak volna kergetni a világból. Krakkóban vettem magamnak egy nyers színű, motívumokkal díszített válltáskát, ez akkoriban nagy divat volt, de nem tudtam elviselni a cserzőanyag szagát, így végül meg kellett válnom tőle. Előtte dohányoztam, csak akkor tettem le a cigit, amikor előkészültünk a babaprojektre, és onnan kezdve, hogy megfogant a fiam, nem bírtam a füstöt, a szagát sem. És állandóan aludtam volna. Esténként nem tudtam a többiekkel bulizni, pedig ez egy klassz nemzetközi tábor volt, de este 8-kor én már kidőltem minden nap. És persze hazahoztam a csomag vattát, mert nem volt rá szükségem. Volt nagy öröm itthon :).  A második fiammal a várandósság egyetlen jele a vérzés elmaradása volt, az egész sokkal könnyebb volt. Ma már felnőttek mindketten :).

– Fura volt, hogy a kedvenc ételeimtől undort éreztem.

– Túrós tésztát akartam enni. Akkoriban utáltam.

– Ha a fizikai tüneteket nézzük: savanyú uborka utáni vágy, émelygés. Nem fizikai jelenségek: egészen egyszerűen éreztem a kapcsolódást, konkrétan óriási szeretet érzés egy más síkon lévő lény felé.

– Ájultam párszor. Kaja undor, aztán 3 hónapig a reggeli hányások. A másodiknál csak hánytam… De jó, hogy van két szuper lányom, és két unokám!!

– Nálam semmi negatív, csak annyi, hogy állandóan almát, naspolyát kívántam. És lekváros kenyeret ettem savanyú uborkával.

– Fiamnál már szándékosan pont úgy terveztem, éreztem, hogy mikor jött el az idő a fogantatásra. Utána figyelgettem magam, és a szokatlan a fáradság volt, de fizikai szinten. A korábbi teljesítményem 2/3-át elveszítettem. Már-már röhejesen nem tudtam biciklit tekerni 5 m után. Ez meggyőző volt. Mégis volt egy negatív tesztem, mert megérzésből végeztem de még a szervezetem nem mutatta. Egy hétre volt a következő teszt pozitív. A későbbiekben már nála a savanyúság volt a szokatlan a tejes kv (addig nem kv-ztam) és ősszel aprószemű édes szőlő, napi 1-2 kg is. A védőnő azt mondta ne egyek, mert hizlal. De nehogy már megvonjam magamtól egy kis gyümölcs cukor miatt  ;)-
A lányomnál is már ott volt a gondolat az együttlétnél, és másnap nagyon fura lebegő állapotba kerültem. Fentebb olvastam, hogy valaki írta. Leírhatatlan és fantasztikus élmény valamiféle flow volt lebegős érzet. Lehet ő küldte bentről.  Nála is megvolt a fizikai fáradság érzet, volt, hogy a lépcsőn 6-8 fok után pihennem kellett. Hihetetlen boldogság és jó kedv. Megjegyezték, hogy sugárzom a boldogságtól. Nem volt émelygésem, hányingerem csak egy két féle terhesvitamintól. Még az is sok volt. Hálát érzek, hogy nem volt hányingerem. A lányommal a sós ropogósra (szinte feketére) sült bacon volt a mindennapi eledelem és táblaszám a Milka csoki.

– (Amikor a férfi veszi észre az első jeleket) Éppen Bécsben voltunk, a Kati csaj még nem volt a feleségem – nem tudtuk, hogy később az lesz. Nem kívánta a cigit, ami felettébb tetszett, mert elég kevés Symphoniánk volt, és a kaját sem, ami szintén jó volt, mert a pénzünk is elfogyott. Láttam, hogy nincs jól, sokat ült és komoly volt, ami nem jellemző rá.
Amikor visszajöttünk, szinte úgy kellett az anyjának elzavarnia a dokihoz, aki végül is megállapította, hogy terhes. Ezen roppant mód kiakadt, de aztán ő ragaszkodott a második és harmadik gyerekhez. Változnak az idők! 🙂

–  Először megéreztem, hogy jön, amikor még nem is láttuk a tesztet. Aztán gyenge lettem, nem bírtam már az edzéseket, állandó hányinger, szagundor.

– Az első várandósságnál volt egy nagyon érdekes élményem, mintha egy apró kis lény kacagott volna egy pár pillanatig. És attól a pillanattól a belső bizonyosság, hogy babát várok. Nem vicc. A másik két várandósságnál ilyen jelzést nem kaptam már. A mindhárom esetben jellemző tünet az állandó illemhelykeresés volt kb. a fogantatástól számított második hét végétől. Viszont mivel mi a természetes családtervezés módszerét is használtuk, a reggeli hőmérőzés alapján mindhárom esetben már jóval a pozitív teszt előtt gyaníthattam, hogy a megemelkedett testhő a 13. nap után is megmaradva babát jelent. A teszt még akkor negatívat mutatott. A jellemző hányinger, furcsa íz a szájban, étel és folyadékundor, fáradtság mind mind csak a betöltött első hónap után jött, amikor már a teszt is pozitív volt.

– Az első gyerkőcnél rosszul voltam minden szagtól, öklendeztem, és folyton álmos voltam. És végig biztosan tudtam, hogy fiú lesz, bár csak a születésekor derült ki, nem akartuk tudni előtte. Fiú lett. A második babánánál – 19 hónappal később – semmilyen „tünetem” nem volt, semmi különöset nem éreztem. Pedig nagyon vártam a jeleket, a változásokat magamon – de olyan volt, mintha nem is lennék várandós – ameddig a mozgását érezni nem kezdtem (13 hét). Se szagundor, se mellfeszülés, se fáradtság. Azonnal tudtam, hogy tuti lány lesz. Ő is fiú lett. Ez is érdekes lehet második vagy többedik gyermeket várok számára… A nagyobbik fiú olyan, mint az édesapja, a kisebbik pont olyan, mint én, kívül-belül. Harmadszorra lányom lett, vele sem bírtam a szagokat, azt az öblítőt a mai napig nem tudom elviselni, ami akkor itthon volt. És, hát nehéz ezt bevallani… még senki sem írta… de sokat pukiztam. 🙂 Ami irtó kellemetlen volt… Nekem más kismamák bizalmasan elmesélték, hogy ez velük is így volt.

– Fémes ìz a szàjban, fehér Fa tusfürdő illatànak megutàlàsa egy életre.

– Mivel hiába vártunk a gólyára, már naponta teszteltem. Még mielőtt meg kellett volna jönnie, már pozitív lett a tesztem minden alkalommal. Azért írom, hogy minden alkalommal, mert nem mindegyik baba maradt meg.
Kisfiamnál a 6-dik héttől jöttek a tünetek, de egyszerre minden. Szagundor, hányás, folyamatos émelygés, ételundor és a 24-dik hétig tartott.
Kislányomnál valamikor a 7-dik, 8-dik hét körül kezdődött. Addig azt hittem, vele szerencsés leszek és megúszom, de nem. Vele még mindig megvannak a tünetek, és valószínűleg a szülésig meg is maradnak.

– A legdurvabb számomra, hogy igen erőteljesen horkoltam. Férfiakat megszégyenítő módon.

– Én a savanyúságot kívántam nagyon. Képes voltam egy tubus mustárt magába elszopogatni.

– Sziasztok! Nekem az első tünetem az volt, hogy tavasszal, amikor napoztam kb. 20-30 percig, (mert télen hófehérke leszek) a felállás után nagyon elszédültem, alig tudtam bejönni. Következő napokban vittem ki magammal vizet, mondván, biztos a köves teraszon sok vizet vesztettem a napon, és a következő napokban is elszédültem rendesen. A 5. napon már nem mentem ki napozni, gondoltam most tisztul a testem, mert akkor aktívan jógáztam, naponta 2x is, és minden nap hegyi túrára mentem 2-3 órás sétára. Akkor még nem tudtam miért, nem is gondoltam, hogy baba miatt. Ezután egyszer elájultam, mert hétvégén nem keltünk korán, nem reggeliztem, és amikor délelőtt kikeltünk az ágyból, szépen elzsibbadtam és csak annyit tudtam mondani a férjemnek: feküdni, feküdni! Amikor lefektetett, felemelte a lábam, azután magamhoz tértem, és utána gyors ivás, evés, aztán megint rendben volt minden. Utána kezdett gyanússá válni, hogy amit eddig szerettem enni, most nagyon nem kívánom. A sajtok szalámik szörnyű szagosak lettek, amikor mentünk vásárolni, messze el kellett kerülni ezt a pultot. Ezután tudtam meg, hogy kismama vagyok, akkor már 9 hetes voltam az első vizsgálat alapján, később kiderült, már több mint 10 hetes voltam. A mensim megvolt, a vizsgálat előtt nem jött meg, ezért mentünk dokihoz. Ezek az első jelek talán a 7.-8. héten jelentkeztek. Négy hónapig volt elég kellemetlen az étvágyam, az evés nehezen ment, azután rendben volt az is, mert elkezdtem az étrend kiegészítőket enni, amit csak lehetett.

– A második terhességemnél nem bírtam a hús szagát jó néhány napig.

– Nekem elkezdett a mell-,és derék méretem növekedni! No meg nem jött meg!

– A terhességem kezdő tünetei: szokatlanul optimista voltam azokban a hetekben mielőtt és miután megtudtam, hogy babám lesz, aztán pár hét múlva forgott velem a világ. Szédültem és seperc alatt bármitől hányingerem lett.

UPDATE!

Terhesség jelei másnap

Nagyon sokan olvassátok ezt a cikket olyanok, akik a terhesség jelei másnap kifejezésre kerestek rá. Az egy fontos kérdés, hogy minek a másnapjáról beszélünk: az együttlét utáni napról, vagy a valóban megtermékenyülés utáni napról? A kettő ugyanis nem ugyanaz! Tételezzük fel, hogy este 8 körül együtt voltál a pároddal, aztán aludtál egy jót, majd 8-10 óra múlva, másnap reggel már azt figyeled, hogy vajon vannak-e már jelei a terhességednek. Nos, lehetséges, hogy 8-10 óra múlva még nem is vagy terhes, mert a hímivarsejtek nem találkoztak még a petesejttel, csak éppen úton vannak felé. Lehet, hogy 24 óra múlva történik meg maga a megtermékenyülés, tehát az együttlét utáni másnapon, főleg másnap reggel még nincs mit figyelni, még nagy eséllyel nincs is terhesség. Ilyenkor általában vagy remény van, ha babát akartok, vagy éppen pánik, ha nagyon nem akartok… Az érzelmi túlfűtöttség bármire képes: akár még azt is képes vagy bemesélni magadnak, hogy koraterhességi tüneteket tapasztalsz, émelyegsz, feszül a melled, szurkál a hasad, pedig hát igazából nem is.

A tényleges teherbe esés utáni másnapon, tehát ha nagyon lassan történik meg a teherbe esés az együttlét után, kb. 24-36-48 óra múlva már a nagyon érzékenyek, és akik figyelik magukat, tényleg érezhetnek valamit, hiszen a megtermékenyülés pillanat már hormonatombombákat indít be  a szervezetben. De ezt tevékeny, jövős-menős, aktív napokon nem igazán szoktuk észrevenni. Az alhasban, a méh környékén ilyenkor már megjelenik némi vérbőség is, tehát akár napokkal a teherbeesés után lehet érezni, hogy szorít az addig kényelmes nadrág vagy fehérnemű, és zajlik ott lenn valamiféle élet, amit addig nem szoktunk meg :).

Szóval a terhesség jeleit másnap még valószínűleg nem érzed, de meg tudod magadnak teremteni az érzést. Tapasztalt anyukák azt szokták javasolni, hogy inkább tereld el a figyelmed, mert ha nagyon rákoncentrálsz, és úgy tűnik, mintha… majd utána megjön a vérzésed, az hatalmas csalódás lesz. Inkább használd ki az időt arra, hogy kiélvezed még a terhesség és babamentes napokat, mert amikor tényleg beköltözik a csemete, akkor aztán már minden róla fog szólni, és persze ez így is van jól :)).

Nos, te aki a terhességi jeleket figyeled épp magadon, miközben ezeket olvastad, okosabb lettél? 🙂

Reméljük igen. Három gyerekes anyukaként azt tudom mondani, hogy a terhesség korai jelei bármik lehetnek, és nagyon gyakran a hormonális változások lelki, gondolkodásmódbeli változásai előbb jelentkeznek, mint a testi tünetek – amikről a könyvek írnak.

A mellfeszülés gyakran már csak a sokadik jel, miután már borzadunk bizonyos szagoktól, rárobbanunk a zsírtól csöpögő sültkolbászra vegetáriánusként, vagy épp szokatlanul optimisták vagyunk, esetleg egész nap megállás nélkül sóhajtozunk… vagy épp allergiás rohamot kapunk emberektől.

Sőt, amikor valaki nagyon aktívan nagyon rajta van a babaprojekten már hónapok óta, pont az lehet a terhesség első jele, hogy megszűnik ez a kényszeres akarás, az állandó babadolgokon való kattogás, és valahogy az élet más dolgaival kezd el foglalkozni az ANYA. Pont azért, mert már anya :).

Nagyon boldog és örömteli babavárást kívánok mindenkinek, és igen, figyeljétek magatokat, aztán majd egyszer csak már valaki más figyel ;).

Vidi Rita

FONTOS UTÓIRAT: Ha ezt a cikket azért olvastad, mert késik a menzeszed, de teszteltél és az NEGATÍV lett, akkor olvasd el a progeszteronhiányról szóló cikkünket, mert életbevágó lehet!

24 thoughts on “A terhesség korai jelei”

 1. Sziasztok
  Hat nem tudom hogy az vagyok e csak gondolom Pl;az osszes naci (farmer ) nem jo derekban se hastalyon * azt hittem meghiztam de 3kg ott egesz Januartol_majusig normalis de megsem jo a ruha :/ 2. Nem vagyok ehes mint ha folyton teli lennek ha meg ehes vagyok na az egy csetintesre * fura mix* 3. eddig csak hanyas napkozben egy normalis nagymama foztye utan 🙂 na meg a mell falydalo :S de meg kiderul …csak gondolom hogy az vagyok :`elfeledtem mikor volt meg * a menses

 2. Sziasztok! Muszáj vagyok írni, mert nagyon tetszett amit olvastam, és pici reményt keltett bennem. Történetem nem egyedi, de mégse találok pontosan olyat, mint az enyém. Állapotom miatt, peteérés-növelőt szedtem, aminek 12. napjától volt is hatása, olykor ki akartak szakadni a petefészkek a helyéről. Tehát a peteérés egy érezhető valami, mert ezt már korábban is érzetem elvétve. Kb. a 16. napig tartott és váltott műszakban nyomták odabent a fájdalmat, hol baloldalt, hol jobboldalt. Aztán azóta nyomás vagy feszülés vagy nem is tudom mi van odalent, nem is kicsi, ma, amikor írom ezt a pár sort, már fel se bírok rendesen egyenesedni. Szédülés, fémes íz az alap a számba, és 3 vagy 4 napja probléma a hason fekvés is, mert nyomódik a cici, még az a kicsi is. Aznap, mikor gondolom, hogy fogant bent valaki (de persze ez még nem biztos, hogy így van, hiszen még hátra van minimum egy hét az első legérzékenyebb tesztig), úgy elaludtam nyolc, fél 9 körül, hogy még a sötétítőt sem sikerült lehúzni sehol a lakásban. Ilyen mostanában nem volt velem, ugyanis nagyon rossz alvó vagyok; van, hogy a Columbo után (10 körül kezdődik…) még nézegetem a tévét, hogy hol lenne értelmes film. Nagyon kíváncsi vagyok és közben attól tartok, hogy be fogom ütni a hasam. Hát ennyi. Most várok, de egyenlőre biztos vagyok a kisfiam létezésében. Hátha nem fogok csalódni most, mert apa is nagyon bizakodó. Úgy érzi megcsinálta és már feszít büszkén. Szerintem ő is rendesen össze fog omlani, ha ez most nem sikerült. Szorítsatok!

 3. Szorítunk! <3
  Bármi is lesz az eredmény, gyere vissza majd és meséld el!
  Egyébként milyen peteérés növelőt szedtél?

 4. Clostilbegytet szedtem, most meg Utrogestant, napi kettőt. Hogy jó lett-e, jövőhét végére kiderül. 🙂 Persze, mindenképpen írok, miután már egy jó pár éve én is várok a csodára, és minden apró jel, „tünet” itt van bennem, mindent megjegyeztem. Most is fájok, bár nem nagyon, de érezhetően.
  Írok majd, hátha pozitív lesz a kommentem. 🙂

 5. Sziasztok…
  Elvezettel olvastam a tapasztalatokat torteneteket …rám egy ket kivetelevel mind igaz..foleg a mellfeszules es az allando ehseg..no meg az ingerlekenység..neha magamon is meglepodok.Az ejszakai allando pisilésrol nem is beszelve..azt hiszem tesztelek

 6. Sziasztok!
  Erre a témára kerestem rá és így találtam erre az oldalra, aminek nagyon örülök! 🙂 Végigbújtam mindenki történetét, nagyon jó volt olvasni.
  Még nem voltam terhes, de szombathoz 2 hétre hagytam abba a fogamzásgátló szedését. Az elmúlt vasárnap már nem kezdtem el az új levél szedését, és hétfőn kezdett el feszülő érzés jelentkezni a hasamban. Ez azóta folyamatosan erősödik, még éjjel is fel-felébredek, annyira érzem. Mint mikor szűk a nadrág dereka olyan, miközben egyáltalán nem.
  Szerintetek ez csak annak a jele, hogy újra működésbe lép a szervezet? Vagy már terhes is lennék? Vasárnap kellett volna ugye elkezdenem a köv. levél szedését, és előtte szombaton meg aznap is együtt voltunk a párommal. De azt még nem érezhetném, hogy terhes lettem, 1-2 nap után, szerintetek?
  Eddig egyszer volt, hogy abbahagytam a gyógyszer szedését 5 év után (nem babatervezés miatt), akkor nem tapasztaltam ilyen hasfeszülést, csak a mellem volt érzékeny. Most 2 év után hagytam abba. Számomra ismeretlen ez az érzés.
  Szívesen olvasnám a véleményeteket!
  Köszönöm!

 7. Boglárka, bár nem lehet kizárni, hogy máris terhes vagy :), de szerintem ez még „csak” az, hogy a tested visszaveszi az uralmat végre önmaga fölött, és elkezdenek újra termelődni a hormonjaid. Ez nagyon alkatfüggő, hogy kinél mennyi ideig tart a folyamat, reméljük és drukkolunk, hogy nálad gyors és problémamentes lesz! (Van, aki gyógyszer után évekig kínlódik.)
  Majd várjuk ám a beszámolót, és a legjobbakat! 🙂
  Rita

 8. Nekem nagyon terhességre gyanus tüneteim vannak de nem vagyok benne biztos, hogy terhes vagyok pedig nagyon szeretnék az lenni..
  Az egyik gyanus tünetem az evés , állanóan ennék. Sokat járok pisilni és a hátam majd le akar szakadni meg kissebb fejfájásam vannak ezt úgy értem, hogy napi 2x vagy 3x fáj, elmúlik , megint fáj ..
  Szédülni nem szédülök egyszer volt rá példa de azóta semmi .. Éjszakánként vagy hajnalokban megébredek és nehezen alszom vissza.. Nagyon fáradékony vagyok , egész nagp tudnék aludni ..
  Nem tudom mire gondoljak de félek tesztet csinálni mert félek a csalódástól …
  Nagyon remélem baba van a pocakomban

 9. Helló!
  5 napot késett a menszeszem.Így csináltam tesztet halványan de 2 csík lett.2 nap múlva megismételtem a tesztet 2 csík ismét.Viszont baloldali alhasi fájdalmaim vannak.Ez mitől lehet?

 10. Hát akkor gratulálunk Julcsi! 🙂 <3
  Alhasi fájdalom, ami szurkáló, húzódó, kellemetlen érzés, teljesen természetes lehet! Görcs, ami kisugárzik ide-oda, derékba, illetve rendszeresen jön-megy, az már inkább valami problémára utal.
  Az alhasi fájdalmat mindenki másképp éli meg, van, aki persze semmit nem vesz észre, és van, aki minden apró érzetre odafigyel.
  Bár látszólag nem történik semmi a testedben, de igazából atombombák robbannak a hormonrendszeredben, és a tested minden erővel arra koncentrál, hogy megtartsa a babát, és már el is kezdte a belső átalakításokat.
  Ezeket lehet érezni, olykor fájdalomként is, de van, amikor az ember csak azt érzi, hogy az összes vér letolult a méhébe. 🙂
  A méh azonnal tágulni kezd, a méhszalagok azonnal elkezdenek felkészülni a fokozott terhelésre, szóval ha fura érzésed van, az nem gond. Vannak olyan testhelyzetek, amik már ilyen korai terhességnél is kellemetlenek, vagy pl. van, aki a nadrágot nem bírja már elviselni magán, mert a leglazább guminál is azt érzi, hogy túlságosan szorít.

  Görcsölés esetén viszont érdemes orvoshoz fordulni, mert az nem természetes!
  Jó egészséget kívánok nektek!

 11. Köszönöm a gyors választ és a kedves szavakat!Jövőhéten megyek orvoshoz.Addig még egy kérdésem lenne:a hőhullám ilyenkor normális??

 12. Simán normális az is 🙂 Szokták mondani, hogy nőknél terhesség alatt bármi előfordulhat és az ellenkezője is, meg azt is, hogy babáknál a fogzás idején bármi előfordulhat, és az ellenkezője is 😀

 13. Uhhhh,…Hát én jó ideje várok már a csodára…Dokik szerint ez a vonat nekem már elment (47 éves vagyok)
  Viszont… Tegnap este kezdődött pár fura dolog… és gondoltam rákeresek… Erre ezt az oldalt dobta ki..
  Szóval mit is érzek??
  Tegnap szex közben, után,és azóta reggel ébredéskor is szédülés… brutál.. este az ágyba visszacsuklottam.. Vércukrot mértem, este-reggel és brutál alacsony, napok óta finom kis szurkálások lent a szeméremdomb felett, és most, hogy ettem, azóta émelygek és mintha hányingerem lenne.
  Ami fura, de eddig nem volt értelme, hogy én, aki kávéfüggő vagyok, vmelyik nap nem bírtam meginni a szokott bögre tejeskávét. Vagy pattogatott kukoricát ettem, ami elvileg vajas volt, de én kókusz ízt éreztem és undorodtam tőle. Vagy a szokásos szalámim vhogy nem ízlik… most komolyan elgondolkodtam… elvileg pár nap múlva meg kellene jönnie, de ez sem szentírás,mert az utolsó kettő mensi előtt 4,5 hónap maradt ki… Drukkoljatok, hogy tényleg az én kis angyalkám legyen az… 🙂

 14. Hát ha ezt biztosra tudnánk, megszűnhetne a terhességi tesztek piaca 😀 De mi mindenkinek drukkolunk! :))

 15. Nekem 11napja nem jött meg. Érzékeny a mellem, de nem úgy, mint mensinél.Vannak rosszul létek pl: hirtelen fejfájások és hirzelen éhség, és hangulat ingadozás. Tesztelni teszteltem, de sajnos negatív. Tesztelek pár nap múlva is. 🙂

 16. Sziasztok!
  5hónapja tettem le a tablettát eleinte (2×) normalisan volt menzesz utana menzesz utan folytatodott vmi enyhe verzessel 16 napig mult honapban is idore jott aztan 4napos pecsetelo es most tartok ott hogy 4. napja késik a menzeszem. Nagyon szeretnék már babát (27 leszek februarban) de elotte kisebb szunettel de kb 8-9 évig szedtem tablettat. Egyenlore neha kisebb gorcsoket érzek multheten kisebb kivanossagom volt de mar nincs hidegrazasom van az elmult napokba de egyebkent semmi mas tunet nincs csinaltam tesztet ami negativ volt lehet hogy korai? Szerintetek lehet még baba ? Üdv Barbi

 17. Barbi, akár baba is lehet 🙂 de mindenképp olvasd el ezt a cikket, mert gyógyszerszedés után nagyon sanszos a progeszteronhiány, és ezzel az a baj, hogy ha ezzel gond van, akkor a szervezet nem tudja a terhességet megtartani, még ha teherbe is sikerül esni ilyen vérzés-anomáliák mellett.
  https://szepsegem.com/a-progeszteronhiany-alattomos-tunetei-kapaszkodj-mert-teged-is-erintenek/
  Olvasd végig, gondold át, aztán drukkolunk, hogy hamarosan már tutibiztos jó hírről számolhass be! <3
  Rita

 18. navégre egy jó oldal ahol élvezettel olvasom a sorokat! Nekem van már egy felnőtt lányom nem tervezünk babát de nagyon ugy alakulnak a dolgok mintha ez lenne.Fémes vagy keserü iz a számban majd megőrülök tőle ,folyton mazsolát vagy kandirozott gyömbért és kesudiot eszek,Émelygek össze vissza a nap folyamán.Néha megszédülök és fáradok. A doki és mások sokan azt mondanának hogy az én koromban ezt felejtsem el.Pedig egészséges fitt nő vagyok . 52 leszek.Abortuszom soha nem volt és fogamzásgátlot sem ismerem.Hajaj! ehhez mit szóltok??? angel

Comments are closed.