Ó, az a hátfájás! A terhességen átesett nők nagy része tud osztozni a problémádon, hiszen a várandósság egyik leggyakoribb tünete ez. Már az első szakaszban jelentkezni szokott és általában a szülésig meg is marad, nem ritka, hogy súlyosabbá is válik a hónapok múlásával, a baba növekedésével.

A terhesség hétről-hétre rovatunkat itt találod>>

Mi okozza a hátfájást terhesség alatt?

 Ahogyan a pocakod egyre nagyobb lesz, a relaxin nevű hormon az egyébként stabil ízületeket ellazítja a medencében, hogy utat engedjen a hamarosan világra jönni akaró babának. Ehhez még hozzájön a növekvő méh súlya és máris világos, hogy a tested gravitációs központja előre tolódik. Ennek következében a derék jobban meghajol a szokásosnál, hogy könnyebben tudja viselni a terhelést. Az izmok megfeszülnek és igen, ennek következménye a derék- és hátfájdalom, amivel te is küzdesz.

 Amit tudnod kell a hátfájásról

 Ha éles, hasító fájdalmat érzel a hátadtól egészen a fenekedig, ami még a lábaidba is kisugárzik, akkor előfordulhat, hogy isiászod van. A jó hír, hogy a terhesség alatt jelentkező bármilyen jellegű hátfájás éppen úgy orvosolható, mint terhességen kívül. Sokféle módon enyhítheted tehát a panaszaidat, ha az egyik módszer nem működni, tégy próbát a másikkal!

Mit tehetsz ellene?

Figyelj a testtartásodra!

Ezzel a módszerrel csökkentheted is a terhességi hátfájás kialakulásának esélyét, de a már fennálló fájdalmat is kezelheted. Különösen fontos az ülés közbeni testtartás szabályozása, hiszen ilyenkor nehezedik a legtöbb teher a derékra és a hátra. A leggyakrabban használt székeid nyújtsanak megfelelő támogatást a gerincednek. Lehetőleg egyenes háttal és karokkal ülj, egy keményebb párnával támaszd ki a derakadat. Szünetekben állj fel és sétálj, óránként legalább egyszer nyújtsd meg az izmaidat. Ha túl sokat ülsz, attól az izmok még inkább feszessé és merevvé válnak, azaz a fájdalom is rosszabbodni fog.

Ne emelj nehezet!

Ha mégis muszáj, csináld lassan! A térded hajlítsd és ne a derekadat, a karjaidat és a lábadat emeld, ne a hátadat!

Ügyelj a testsúlyodra!

Ha extra súlyt szedsz fel, azt a hátad is megérzi, hiszen a teher rá nehezedik. Hogy megelőzd a helyzet romlását, tartsd kontroll alatt a testsúlyodat!

Szerezz be egy kemény matracot!

A puha matracba a tested könnyen belesüpped és ez sokat árthat a hát és a derék izmainak. Még ha esetleg kényelmetlenebbnek is találod, hosszútávon jobban jársz egy keményebb matraccal, ami kellő tartást biztosít alvás közben is.

Végy meleg fürdőt!

A meleg víz segítségével ellazíthatod a merev, fájdalmas izmokat. Ha nincs fürdőkádad, irányítsd a zuhanyfejet a legfájóbb részekre.

Hideg-meleg borogatás

Ha már nem bírod tovább, próbáld ki a váltóborogatást, 15 perces intervallumokkal!