Meddőség, terhesség, gyermekáldás

Számtalan helyről halljuk, hogy a fiatalok, esetleg a már nem is olyan fiatalok, sőt, más szempontból, de az érettebb korosztály is, mennyire kétségbeesetten küszködnek a különböző hormonproblémákkal. Ezek közül az egyik, talán a legnagyobb és leginkább égető kérdés a – vélt vagy valós – meddőség, amikor nagyon sokat késik a várva várt gyermekáldás.

Az orvosok sajnos legtöbbször csak vakarják a fejüket

Nem tudnak valódi diagnózist mondani, valódi segítség pedig sajnos még ennél is ritkábban érkezik. Sokan a mesterséges hormonkezelésekhez, szteroidokhoz, injekciókhoz, lombikprogramhoz fordulnak, akár egész életüket, egészségüket, hormonháztartásukat, de még a házasságukat is kockáztatva ezzel. Ennek ellenére mi ezt semmiképpen sem szeretnénk leszólni, hiszen számos olyan sajnálatos, szervi probléma létezik, amikor tényleg ez az egyetlen lehetséges út ahhoz, hogy valakinek gyermeke születhessen. Ha valamilyen nyilvánvaló szervi gondod van, akkor természetesen ne gondolkozz tovább és ne vádold magad, hanem fogadd el a kínálkozó megoldást!

De biztosan ez-e az egyetlen helyes út?

Melyek a meddőség leggyakoribb okai valójában?

A – vélt vagy valós – meddőség talán leggyakoribb okai, tapasztalataink alapján, nem a méh vagy a petefészek hiánya,

 • hanem olyan hormon- és anyagcsere-zavarok, mint a Policisztás Ovárium Szindróma vagy PCOS,
 • az inzulinrezisztencia és a hozzá kapcsolódó betegségek,
 • illetve jelentkezhet még önmagában is a progeszteron hiány.

Sajnos ezeket a betegségeket a köztudat gyakran megbélyegzi, lustának, kövérnek állítják be ezeket a hölgyeket. Az önbizalma is könnyen megcsappanhat az ilyesmiben szenvedőknek, különösen akkor, ha napi szinten küszködnek még az elhízással, pattanásokkal, szőrösödéssel is, ami valljuk be, nem tesz túl jót a nőiességnek.

Mit lehet tenni józan ésszel?

Először is, emeld fel a fejed, magasra! Tudd, hogy nem vagy egyedül! Rengetegen (értsd: szinte mindenki!!!) küszködnek ezekkel a problémákkal, csak sajnos, a fentebb említett okok miatt szégyellik – pedig nem kellene! Nemhogy lusta nem vagy, de egyesek szerint éppen a stresszes, túlhajszolt életmódot élők vannak jobban kitéve ezeknek! Ha belegondolsz, ők azok, akik nem pihennek eleget, össze-vissza esznek, szóval lehet benne igazság. Tudd, hogy ezeken nagyon sokat lehet segíteni az egészséges életmódra való átállással, a felesleges stresszek elengedésével, a test-lélek-szellem egészséges egyensúlyba hozásával. Annyi mindent tudnánk még erről írni, ha érdekel benneteket a téma, jelezzétek bátran, szívesen írunk még róla!

Amit most tehát kezdetnek megtehetsz, hogy

 • Olvass utána az egészséges életmódnak hiteles forrásokból! Mit egyél, mit igyál, mennyit kellene aludnod, hogyan űzheted el a stresszt (pl. meditációval), hogyan építsd le a mérgező kapcsolataidat, hogyan élj békében magaddal, és így tovább.
 • Egyél zöldséget, gyümölcsöt, fedezd fel újra a rég elfeledett finom ízeket, de ha imádod a húst, azt se vond meg magadtól!
 • Igyál sok-sok tiszta vizet, gyümölcsteát, és ez utóbbinak add meg a kereteket is: ülj le egy jó könyvvel, magazinnal, vagy csak bámulj ki közben az ablakon és nézd a kertet, udvart, vagy akár az utcát.
 • Vezess naplót az érzéseidről, az utóbbi napok kihívásairól és megoldott problémáiról. Sokszor elborít bennünket a kétség még akkor is, ha éppen nem küzdünk nagy problémákkal, és a naplóírás segít önmagunknak is kontextusba helyezni a történteket. Ráadásul ezzel szoktatod magad a majdani babanapló íráshoz is 😊
 • Tölts elég időt magaddal, a hobbiddal, illetve a szeretteiddel! De tényleg azokkal, akiket szeretsz és ne azokkal, akik csak társaságot szolgáltatnak, de inkább lehúznak, mintsem támogatnának!
 • Próbálj meg többet mozogni! Mind az inzulinrezisztenicának, mind a testi-lelki harmóniának jót tesz, ráadásul ha végre érkezik majd a baba, fittebb leszel a terhesség és a szülés alatt is, ami nem elhanyagolható szempont! Ha utálsz mozogni, akkor egyszerűen csak sétálj napi fél órát! Járj változatos útvonalon például dolgozni, vagy mindig másik utcán a boltba, és figyeld magad körül a terepet, csodákra fogsz bukkanni még a koszos kapualjakban is, majd meglátod!
 • Apropó, ha már sétálsz: fotózz közben! Mikor majd nagy pocakkal pihensz, jó lesz felidézni a régi sétákat, és tervezgetni, hogy merre fogtok együtt járni a babáddal, mi mindent fogsz majd neki megmutatni!
 • Keress sorstársakat – akár FB csoportokban, akár helyi klubokban, az éppen hasonló szituációban lévő nőtársak nagyon sokat tudnak egymásnak segíteni, csak arra ügyelj, hogy a hasonló élethelyzet még nem biztos, hogy örök barátságokat eredményez, tehát ezt ne várd el. Adj te is, és ha kapsz, legyél nyugodtan hálás érte.
 • Soha ne vádold magad a kudarcért, de a párodat se! Ha nem jön a baba, és nagyon úgy tűnik, hogy már nem is fog, az olyan, mint a gyász, sőt, az is. Gyász. Adj időt magadnak feldolgozni, túllenni rajta, de amíg nem késő, addig ne félj minden követ megmozgatni!

Drukkolunk neked a gyermekáldásért, ha esetleg néha egy kis jó szóra, támogatásra vágynál, írj nekünk, ránk mindig számíthatsz!

A terhesség hétről-hétre rovatunkat itt találod>>