Mindenki egészséges terhességet szeretne mind a saját, mind a magzat szempontjából. A túlsúly olyan tényező, ami növeli a komplikációk esélyét várandósság alatt, beleértve a vetélést, a cukorbetegséget vagy a születés közben történő problémákat, melyek a gyermek egész életére kihathatnak. Egy felmérés szerint a nők közel fele túlsúllyal kezdi a terhességet, még nagyobb arányban pedig a túl sok plusz kilót szednek fel a várandósság hónapjai alatt.

A terhesség hétről-hétre rovatunkat itt találod>>

Önmagában a túlsúly nem okoz gondot, sokkal inkább a túl magas testtömeg index fokozza a komplikációk valószínűségét. Ilyen esetekben még inkább oda kell figyelni magunkra és még szorosabb kapcsolatot kell tartani orvosunkkal, hogy biztosan minden rendben menjen.

Ne fogyókúrázz!

Az orvosok egyetértenek abban, hogy aki eleve túlsúllyal lesz terhes, annak sem szabad fogyókúrába kezdenie már várandósan. Ez nem a diétázás időszaka. Ne azt nézd, hogy hány kilót nyomsz és hogyan vond meg magadtól a kalóriákat, hanem az egészséges táplálkozás szabályait tartsd szem előtt.

Keress fel dietetikust!

Hogy az étrended a legmegfelelőbben legyen összeállítva, kérd szakember tanácsát! Az orvos ugyan elláthat általános tanácsokkal, de specifikus információkat dietetikustól kaphatsz. Az ő segítségével könnyebben őrizheted meg a testsúlyodat és tarthatod meg azt szülés után is.

Extra kalóriákra szükséged van!

Az első trimeszterben még nem kell plusz kalóriákat magadhoz venned, ám a későbbiekben, ahogy a baba egyre nagyobb iramban fejlődik, igen. A második és a harmadik trimeszterben, ha túlsúlyos vagy, napi 250-450 kalóriával kell többet fogyasztanod, ha pedig elhízott vagy, 200-370 kalóriával.

Válaszd az egészségeset!

Az extra kalóriákat ne egészségtelen ételekből pótold. A zöldségekből, gyümölcsökből, sovány fehérjékből és teljes értékű gabonákból kiválóan hozzájuthatsz.

Igyál több folyadékot!

Enned nem kell kettő helyett, innod azonban igen! Bár a víz a leginkább ajánlott, az ízesített vizek vagy a cukormentes italok is megengedhetők néha-néha.

Bűnözhetsz is!

Csak azért, mert túlsúlyos vagy, várandósság alatt nem kell lemondanod alkalmanként egy-egy desszertről. Ha éppen a gyorsételeket kívánod, hetente egyszer megengedheted magadnak – bűntudat nélkül.

Mozogj!

Ha túlsúllyal küzdesz, a mozgás valószínűleg nem kapott központi szerepet eddig az életedben. A terhesség természetesen nem ideális arra, hogy most kezdj el formás izomzatot építeni, de mindenképpen aktívnak kell lenned. Ezzel az egész terhességet és a szülést is megkönnyítheted saját magad számára. Kezdd 5-10 perces sétákkal, próbáld ki a jógát, azt tedd, ami jól esik.

Beszéld meg az orvosoddal!

Még ha kényelmetlen is számodra, részletesen beszéld át a nőgyógyászoddal, hogy túlsúlyod esetén mi a teendő a terhességed alatt. A túlsúly gyakran magával vonja a D-vitamin hiányát, ennek pótlására is szükséged lehet, de könnyen előfordulhat, hogy folsavból is többet kell szedned.