A terhesség első jelei már jóval azelőtt jelentkezhetnek, hogy a terhességi teszt kimutatná azt.

A terhesség hétről-hétre rovatunkat itt találod>>

Nyilvánvalóan a terhesség legfőbb, teljesen egyértelmű jele a terhességi teszt pozitív eredménye a menstruáció elmaradása után. Ezek után mutatható ki biztosan a terhesség egy szakember által végzett ultrahangos vizsgálattal. Addig csak gyanúról, feltételezésről beszélünk. Mégis, a tűpontos diagnózis előtt is lehetnek azonban olyan korai, árulkodó jelei a terhességnek, amelyek segítségével már a mindössze néhány napja megfogant kis trónörökös jelezheti a Földre érkezését.

Lássuk, melyek lehetnek a terhesség legkorábbi jelei!

A terhesség egyik első jele a mellfeszülés.

Gyakran észlelt koraterhességi tünet a mellfeszülés. Ilyenkor a mellek sokkal érzékenyebbek is lehetnek, különösen a mellbimbó környékén irritálhat bennünket akár a legkényelmesebb fehérnemű is. Nemcsak mellfeszülés jelentkezik tehát ilyenkor, hanem a mellek többnyire meg is duzzadhatnak, meg is nagyobbodhatnak – érdemes lehet ezért akár egy számmal nagyobb, de mindenképpen kényelmesebb fazonú fehérneműt választani erre az időszakra is, ahogyan az ez után következő egy-két évre is még. A mellfeszülésnek, a mellek fokozott érzékenységének oka a megnövekedett ösztrogén és progeszteron szint.

A terhesség korai jele a beágyazódási vérzés is.

Pecsételő, kis mennyiségű vérzés jelentkezhet akkor, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Gyakran tapasztalható alhasi szurkálódás is a terhesség korai tüneteként.

Émelygés, hányinger, hányás, undorodás ételektől, szagoktól
– a filmbe illő terhességi tünetek

Melyik a jobb?
Vagy émelyegsz, vagy hánysz – mindkettő nem gyakori.
Aki csak émelyeg vagy akinek folyamatosan csak hányingere van, az sokszor arra vágyik, hogy bárcsak inkább megszabadulna a kínzó méreganyagoktól. Akik hányósak, ők viszont nagyon legyengülhetnek, létezik ugyanis a terhességi vészes hányás, ami sajnos kórházi ápolást igényel.

Enni vagy nem enni?
Bizonyos ételeket később majd kívánni fogsz, a terhesség ilyen korai időszakában azonban inkább azt veheted észre magadon, hogy egyes ételeket nem bírsz megenni.
Sokaknak szinte semmi sem esik jól. Ez természetes, hiszen a szervezeted így igyekszik megóvni a sérülékeny kis életet a potenciális veszélyforrásoktól, méreganyagoktól.

Csak a szagoktól ments meg Uram minket!
Gyakran ábrázolt egyik első terhességi jel lehet, ha a megszokott szerek illatait nem bírjuk többé elviselni – ilyenkor akár öklendezés is tapasztalható. A leginkább zavaró lehet talán az erős illatú dezodor spray, a hajlakk és egyes markánsabb parfümök, öblítők illata. Sokakat irritálhat még a hypo és más vegyszerek aromája – még egy ok, hogy ideje végre elkezdeni a vegyszermentes életmódot.

Gyakori vizelési inger – ebből is igen hamar gyanakodhatsz a terhességre
Ha magadhoz képest sokkal többször kell meglátogatnod a mellékhelyiséget – értsd ez alatt, hogy akár óránként kétszer is, akkor sok minden más mellett a terhesség korai jele is lehet ez. Figyelj arra, hogy a sok pisilést nem kíséri-e égő, viszkető érzés, mert ez esetben baj lehet és orvoshoz kellhet fordulnod.

Amikor semmi sem jó, amikor minden a terhedre van

Fáradtság, aluszékonyság – ha egész nap aludnál, ez is a terhesség első jelei között szerepelhet.
Ha azon kapod magad, hogy legszívesebben délig aludnál akkor is, ha kilenckor lefeküdtél, akkor szintén van okod a terhességre gyanakodni. Ez persze még ezer más okból is előadódhat, de ha babát vársz, akkor hamarosan jelentkezni fog más tünet is. A fáradtság természetes, hiszen a szervezeted most a babára figyel, ez pedig elveszi az erejét.

Fejfájás – amikor mindentől fáj a fejed, akár terhes is lehetsz.
Sokan tapasztalnak erős fejfájást a terhesség korai szakaszában. Ez lehet az émelygés, hányás kísérőjelensége is, okozhatja a fáradékonyság, a vérnyomás-ingadozás, izgalom, hangulatingadozás. Próbáld a folyadékot pótolni, amennyire lehetséges – ez kicsit enyhíthet a fejfájásodon. Ha kibírhatatlanul fáj a fejed, akkor se nyúlj azonnal a fájdalomcsillapító után, ha terhességre gyanakszol, hiszen a gyógyszer árthat a babának! Feltétlenül konzultálj egy szakemberrel, mielőtt egyetlen tablettát is beveszel!

Ájulás
A filmekben a hősnők hamarabb elájulnak, mint ahogy kiderülne a terhességük. A fejfájáshoz hasonlóan az ájulásnak is számos oka lehet a koraterhességben, így mindenképpen érdemes róla tájékoztatni az orvosodat.

Hangulatingadozás – a korai terhességi jel, amelyet mások hamarabb vesznek észre, mint te magad
Egyszer fent, egyszer lent, de mi van, ha ez akár tíz percenként hullámzik? Egyik pillanatban még kiugranál a bőrödből, a másikban elsírod magad egy reklámon. Könnyen lehetsz dühös, csapkodhatsz, hisztizhetsz is – már, ha lesz rá erőd. Az extrém hangulatingadozás persze csak a komédia-csatornákon vicces – amikor benne vagy, már nehezebb nevetni magadon.

Számos jel utalhat tehát arra, hogy babát vársz, még jóval a menstruáció elmaradása vagy a pozitív terhességi teszt előtt. Érdemes ezekre odafigyelni, hiszen segíthetnek abban, hogy időben észre vedd a terhességet és több időd jusson felkészülni rá. Akkor is, ha nagyon régóta vártok a babára és nagyon boldog lennél egy pozitív teszttől, gondolj arra, hogy bizony a pozitív stressz is stressz, amelynek most már a szíved alatt növekvő kicsinyedet is ki fogod tenni. Készülj fel tehát lelkileg a terhesség elfogadására, feldolgozására akkor is, ha nagyon várod és nagyon örülsz neki! Boldog babavárást kívánunk!

Ha babát szeretnél, de nehezen jön össze, vagy ha késik a menstruációd, de a teszt egyértelműen negatív, akkor olvasd el a progeszteronhiányról szóló cikkünket is MOST!>>

Koraterhességi tünetekről szóló korábbi cikkeink:

A terhesség korai jelei>>

Koraterhességi tünetek a valóságban (megtörtént eset:))>>

A terhesség első jelei>>