Mi a progeszteronhiány?
A progeszteron nevű hormon abszolút vagy relatív – az ösztrogénszinthez képest mért – hiánya. A progeszteronhiánnyal együtt jár a női hormonháztartás kibillenése az egyensúlyából, ez pedig számos, elsősorban nőgyógyászati kórképet vetíthet előre.

Kiket érinthet a progeszteronhiány?
A progeszteronhiány minden nőt érinthet, aki aktív, termékeny korszakában van, illetve azokat a hölgyeket is, akik éppen a változás időszakában élnek. Mivel a progeszteronhiány tüneteit ma már természetesnek gondoljuk, ezért nagyon fontos tudni, mire érdemes odafigyelni.

Melyek lehetnek a progeszteronhiány főbb tünetei?
Bármilyen cikluszavar vagy vérzészavar utalhat progeszteronhiányra. Ha tehát a ciklusod rendszertelen, a vérzésed mennyisége túl sok vagy éppen túl kevés – ide tartozik az úgynevezett barnázás vagy köztes vérzés is – akkor lehetséges, hogy nálad is a helyzet áll fenn.

Mit lehet tenni a progeszteronhiány kiküszöbölésére?
Ma már kapható progeszteron-tartalmú krém, amely segíthet helyreállítani a progeszteronszintet. A krém adagolása a probléma súlyosságától függően napi egy pumpálástól akár napi 2×2 pumpálásig is terjedhet.

Progeszteron dominancia

A progeszteront, más néven sárgatesthormont terhes hormonnak is nevezik, ugyanis a progeszteronnak jelentős szerepe van a megtermékenyítésben, illetve a terhesség létrejöttében.
A progeszteron a szexuálisan aktív nők petefészkében termelődik, mégpedig a sárgatest állítja elő. A progeszteron szintjét vérvizsgálat során tudják megvizsgálni. A progeszteron szintje a ciklus eltérő fázisaiban különböző lesz. A termékenység szempontjából mégis az utolsó szakasz, a luteális fázisban mért progeszteronszint a fontosabb. Ennek határértéke 3,9 és 80 nanomol per liter közzé esik. Abban az esetben, ha jóval magasabb a határértéknél a progeszteronszint, tehát dominánsan erős a progeszteron szintje, akkor beszélhetünk progeszteron dominanciáról.
A kiemelkedően magas progeszteron dominancia némely esetben nem okoz problémát számodra, sőt akár jó hírt is hozhat, ugyanis a megemelkedett progeszteronszint utalhat többes terhességre, azaz akár ikreket is várhatsz.
Sajnos, ha nem vagy terhes, akkor a progeszteron dominancia más jellegű megbetegedésre utalhat. Például a petefészek vagy a mellékvese daganata is okozhat progeszteron dominanciát.

Sárgatest hormon hiány tünetei

A sárgatest hormon a progeszteron hormon másik elnevezése, amely a keletkezésének a helyéből adódik. Ugyanis a sárgatest hormont a tüszőrepedés helyén kialakuló sárgatest állítja elő. Ha a teherbeesés nem sikerül, akkor a sárgatest hormon szintje hirtelen lecsökken és bekövetkezik a menstruáció, azaz a méhnyálkahártya leválik és kilökődik a szervezetből.

A sárgatest hormon hiány különböző tüneteket produkál, amit más problémának is tulajdoníthatunk. De ha ezek közül akár csak egy tünet is jelentkezik nálad, nem szabad elvetni a sárgatest hormon hiány lehetőségét sem.

A sárgatest hormon hiány tünetei

  • meddőség, vetélés
  • fájdalmas vagy érzékeny mellek
  • fogíny fájdalom
  • gyakori hüvelyfertőzés
  • levertség, ingerlékenység
  • izomgyengeség
  • gyakori és erős fejfájás

A sárgatest hormon hiány tünetei lehetnek időszakosak, de rendszeresen is kínozhatnak. Bármelyik is legyen, célszerű a kiváltó okot megtalálni, mert különben nem visszafordítható.
A sárgatest hormon hiány tüneteit lehet természetes úton is kezelni, például gyógynövényekkel, az étrend egészséges kialakításával, külsőleg alkalmazható készítményekkel. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyjuk annyiban a dolgot és kezeltessük, illetve törekedjünk a sárgatest hormon megfelelő szintre hozására.

Progeszteron krém, barnázás

A nők életét sokak szerint nehezíti a menstruáció. Nehéz napoknak, piros napoknak nevezik. Pedig ha a menstruációs ciklus pontosan működik, az nagy áldás az egész női szervezetre. És nem csak a konkrét gyermekáldás miatt. Viszont minden nőnél előfordult már, biztos nálad is, hogy kis eltérés mutatkozott a ciklusban, vagy úgynevezett „barnázás” ijesztett meg a ciklus bizonyos napjain.

A barnázás némi vérfoltokat jelent a fehérneműn. Nem jön meg a menzesz, de hasonló, bár enyhébb görcsök és a foltok ezt az illúziót keltik. A barnázás megjelenhet a ciklus közepén, amikor a peteérés van, a menstruáció előtt néhány nappal előjelként, de a vérzés megszűnése után is 4-5 nappal. A barnázás a progeszteron szint csökkenésének jele.

A progeszteron szint csökkenésének tünetei néha banálisnak tűnhetnek, figyelembe sem veszed, de komoly problémákhoz vezethetnek, ha nem kezelik. Figyelned kell az étkezésedre és a mozgás is nagyon fontos, de ez sokszor nem elég. Szükség van külsőleg is a progeszteron bevitelre.

Vannak szintetikus progeszteron készítmények, melyek szájon át szedhetőek, de ezek nehezen bomlanak le és szívódnak fel. A legjobb megoldás inkább a progeszteron krém.

A progeszteron krém természetes progeszteronokat tartalmazó gyógynövényekből készül. A progeszteron krém a bőrön át könnyen felszívódik és a zsírszöveten átjutva közvetlen a véráramba kerül. Így sokkal jobban hasznosul. A progeszteron krém ráadásul a bőrt rugalmasabbá teszi, ápolja és védi.
A progeszteron krémet úgy használhatod, mint egy testápolót. A leghatásosabb, ha olyan területekre kened, ahol vékonyabb a bőr, így hamarabb eléri a célt. Vidd fel a belső karodra, a combod belső felére, a nyakadra vagy a hasadra. De felviheted az arcodra is. Váltakozva hol egyik, hol másik területre vidd fel a progeszteron krémet, így jobban hasznosul.

Alacsony progeszteron tünetei

Tudtad, hogy valószínűleg te is produkálod az alacsony progeszteron tüneteit, mint oly sokan mások? Tudtad, hogy az alacsony progeszteron tüneteitől nők milliói szenvedhetnek csak Magyarországon is?

Ekkor foghatsz gyanút – avagy az alacsony progeszteron tünetei:

– Gyakori hányinger, émelygés, esetleg hányás.
– Általános hasi diszkomfortérzet, étvágytalanság.
– Hangulatingadozás, dührohamok, túlérzékenység, hiszti, „elsárkányosodás”.
– Depresszió, rosszkedv, félelemérzések, szorongás, indokolatlan pánikreakciók. Általános motiválatlanság.
– Nem jön a baba, pedig szeretnétek – régóta nem védekeztek.
– Szervi okok kizárása mellett sem jön létre a kívánt terhesség.
– Egyéb jellegű hormonzavarok mellett igen nagy a valószínűsége, hogy az alacsony progeszteron tüneteit is produkálni fogod. Ha inzulinrezisztencia, PCOS, mellékvese-elégtelenség áll fenn, akkor az alacsony progeszteron tüneteinek is fokozottan ki vagy téve.
– Késik a menses, gyakran marad ki a menstruáció és úgy általában rendszertelen a ciklusod.

Ha észrevetted magadon az alacsony progeszteron tüneteit, vedd kezedbe a sorsod! Keress fel egy endokrinológust és használj progeszteron tartalmú krémet!