Hajhullás

Hányszor hallottuk gyermekkorunkban, hogy „vedd fel a sapkát!” A gyerekek sokszor nem szeretnek felöltözni, mert nagy a macera vele, hidegben szívük szerint a sapkát is sokszor otthon felejtenék. Pedig milyen bölcs is az a felnőtt, aki odafigyel a gyermeke fejének melegben tartására, több okból kifolyólag is. Az egyik a későbbi fejfájósság elkerülése, a másik a hajhullás megelőzése.

Az erő szimbóluma?

A haj sok népnél az erő szimbóluma. Általában fiatalon még hatalmas hajkoronánk van, ahogy telik az idő pedig egyre ritkásabb, őszebb, fénytelenebb lesz. Ez azonban javítható a haj ápolásával, vitaminok szedésével, odafigyeléssel. Vannak olyan élethelyzetek, amikor jobban hullik, van, amikor kevésbé. Például terhesség alatt megnövekszik a női nemi hormon a szervezetünkben, ami megnöveli a hajhagymák élettartamát, szülés után 3 hónappal azonban e hormonok lecsökkennek, így ilyenkor akár csomókban is hullhat. Ha egyéb életszakaszokban azt tapasztaljuk, hogy csomókban hullik a hajunk, és nem is nő új, érdemes megfigyelnünk mi lehet az oka. Vannak szemmel jól látható jelei annak, amikor tényleg baj van. Lássuk mik is ezek:

Foltos hajhullás:

Amikor azt vesszük észre a tükörben, hogy foltokban hiányzik a hajunk, azt egészen biztos, hogy nem tudjuk figyelmen kívül hagyni. Az okát nem nagyon tudják, feltételezik, hogy autoimmunbetegség állhat a háttérben. Lelki oka lehet kiegyensúlyozatlan, ideges állapot, pszichikai túlterheltség. Egyéb szervi okok lehetnek: gyulladások a szervezetben, pajzsmirigy megbetegedés, genetikai hajlam. Mivel többféle tényező lehet kialakulásának hátterében, nem elég a fizikális segítség, például egy sampon használata. Különböző gyógynövényekkel lehet, sőt kell is serkenteni a hajhagymák működését, ezen kívül megkeresni nincs-e gyulladás a szervezetben, feltérképezni, hogy milyen lelki okok vezettek idáig és ezeket megszüntetni.

Férfias típusú, vagy hormonális hajhullás:

Azoknál a hölgyeknél, akiknek a szervezetében több a férfi hormon, a tesztoszteron, mint másoknál, elindulhat az úgynevezett férfias típusú hajhullás. Ennek oka, hogy a hajhagymák érzékenyek a férfihormonokra. Két változata van, az egyik, hogy a fejtetőnél kezdődik meg a kopaszodás, míg elől változatlanul megmarad az íve. Másik az, amikor a férfiakra jellemzően elöl, a homlok felett kezd kihullani a haj. Mindkét esetben érdemes hormon vizsgálatot csináltatni.

Vitaminhány okozta hajhullás

Amikor semmilyen magyarázatot nem találunk arra, mitől is hullhat a hajunk, gondoljuk végig, szedünk-e vitaminokat, nem táplálkozunk-e hiányosan, kellő mértékű-e az ásványianyag-bevitelünk. A legfontosabbak biotin, cink, B12, vas, folsav. Amennyiben nem találunk ezen a téren hibát, előfordulhat, hogy emésztőrendszeri problémával állunk szemben, esetleg valamilyen zavar lép fel, így nem tudnak felszívódni a vitaminok és ásványi anyagok.

Főként nőknél elég kellemetlen az idő előtti kopaszodás, tájékozódjunk fodrászunktól, orvosunktól arról, hogy mit tehetünk, ha már észleljük magunkon a tüneteket. Ne feledjük, az egészséges életmód, test, lélek és szellem egyensúlya a legfontosabb, ha egészséges bőrre és hajra vágyunk.

Ha a hajad jelez, vedd komolyan! A hajhullás, de a haj egészsége is fontos információ számodra, ha sokáig szeretnél élni.