Fekete Péntek, Black Friday

Mi magyarok, hajlamosak vagyunk országokat általánosítani: a franciák csigát esznek bagettel, az angolok teát isznak és közben fish and chips-et esznek, az amerikaiak meg szimplán hamburgert esznek, mellé diétás kólát isznak tonnaszám. Közben azt elfelejtjük el, hogy nálunk, magyaroknál, zsírosabban étkező embert még nem hordott hátán a Föld! Az alkoholszokásainkat már meg sem említem.

Mi magyarok, nem szeretjük más országok ünnepeit.

Ugye, milyen lealacsonyítóan és már kissé degradálóan, általánosítóan hangzik a fent említett mondat? Hiszen nem lenne szabad általánosítani egy egész népet. De tény, hogy általánosításban verhetetlenek vagyunk. Bízom benne, hogy az új generációval létrejöhet egy sokkal rugalmasabb magyar társadalom.

Jelenleg ugyanis a magyarok nagy része a Halloween-t kvázi halottfeltámasztásnak, a Valentin napot képmutató ünnepnek, a Fekete Pénteket meg a könnyen becsapható emberek napjának tartják. Pedig, ahogy minden országnak megvannak a maga ünnepei, a Fekete Péntek sem ered más módon. Amíg mi, magyarok nem feltétlen az örömünnepeinkről vagyunk híresek (ez több, mint borzasztó), addig más országokban más a helyzet. Ezt fogadjuk el, és ne degradáljuk azt, ha valaki jobban tud azonosulni más ország szellemi értékével. Úgyhogy hajrá új generáció! 🙂

De hogy jön ez a Fekete Péntekhez?

Mi ez a Fekete Péntek? Általánosíthatunk, hogy ez csak átverés? Hogy nem éppen szerencsés ezen a napon anyagi csődig vásárolni?

Kezdjük az elején!

Az első kérdése az a válaszom, hogy szeretem kontrasztba tenni Magyarországot más országokkal. Szimplán ennyi. Nem népességfelépítésre és monetarizmusra gondolok itt, hanem az emberi gondolkodásra, az emberi tényezőre. Úgy általánosságban elmondható, hogy a magyar ember nem épp arról híres, hogy rugalmas legyen. És mivel egy „ünnepnapról” beszélünk, ezért az ünnepnapokra gondolok a fenti mondatommal. Nem szeretjük, ha valaki Halloween-t ünnepel, ha valaki nem megy ki a temetőbe Halottak napján, ha nem eszik sonkát Húsvétkor. A magyar a megszokás híve, vagy ha úgy tetszik, CSAK a saját népének tradícióit ismeri, tartja, ünnepli, ezzel egy időben sajnos elég elutasító tud lenni az újdonságokkal kapcsolatban. De ne adjuk fel, éledezik egy új generáció, akik kíváncsiak, akik újítani szeretnének, vagy épp más országok ünnepeit bevezettetni szeretnék. Az új nem mindig rossz! 🙂

Mi ez a Fekete Péntek?

A Fekete Pénteket, ahogy azt már sokan tudjátok az Egyesült Államokban kezdték el először tartani. Mit nekik egy korábbi fekete csütörtök! Pénteken már csak nem lehet olyan nagy baj… 🙂

Ezt a napot a Hálaadás (ami tegnap volt – nálunk miért nincs ilyen ünnep?) utáni pénteken kezdték el tartani, mint a karácsonyi bevásárlás első napját. Azonban ez nem mindig volt így.

Ugyanis 1961 óta a Black Friday már használatban volt, de egészen mást jelentett. Mivel akkor elég erős volt a rendőri befolyás, így a fekete péntek negatív értelme tőlük származik. Ugyanis így akarták kifejezni a hatalmas dugókat és az azzal járó kellemetlenségeket, amit maga a bevásárlás szándéka keltett. Tiszta tudatalatti befolyásolás. Tapsot az okos emberi megnyilvánulásnak!

 

Ekkor jött Abe S. Rosen önkormányzati dolgozó, aki gondolt egy nagyot és szerette volna pozitív töltettel megtölteni a szó és a nap jelentését is. Összefogott pár kiskereskedővel, és a sajtót felhasználva a karácsonyi bevásárlás kezdetével kezdték összekötni ezt a napot. És, mint tudjuk a pozitív érzés mindig erősebb a negatívnál. Abe S. Rosen úgy gondolhatta, hogy ez a gondolatokra is igaz lehet. A terve kiválóan működött. Az első bevásárló napon, hosszú sorok kígyóztak a boltoknál, így Philadelphia már nemcsak a Függetlenségi Nyilatkozatára lehetett büszke, hanem erre a napra is, ami alapjaiban változtatta meg a város, majd egész Amerika történelmét.

Ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy néha elég egy ember a változáshoz, változtatáshoz. Egy, aki egy kicsit másképp érez és gondolkodik, és ezt a tudását nem pusztításra, hanem a közösség építésére szeretné használni.

Annyira sikeres volt az ötlet, hogy sok-sok év után 2013-ban Magyarországra is elért a Fekete Péntek. Be kell lássuk, elég jól működik. Sőt, mi több, ezekben a pillanatokban több százezren adnak le online rendelést vagy fizetnek a kasszáknál a boltokban. Én személy szerint az online rendelést biztonságosabbnak tartom (ezen a napon), mint a személyes „rohanj, hogy 1000 forinttal olcsóbban megkapd azt a parfümöt, ami most így is 2000 forinttal drágább” vásárlást. Hiszen tudni kell, hogy egy ilyen szó szerint őrült napon, már halálesetek is történtek. Úgyhogy aki személyes vásárlásra készül, kérjen ólommellényt, mert a vásárlási láz olyan mértékű lehet, mint a radioaktív sugárzás Csernobilban. (Elnézést, újranéztem a sorozatot, hatással van rám újfent.)

Általánosíthatunk, hogy ez csak átverés? Hogy nem éppen szerencsés ezen a napon anyagi csődig vásárolni?

Szerintem csak részben. Tényleg vannak olyan dolgok, amiket olcsóbban adnak. Mondjuk itt Magyarországon nem hallottam még olyat, hogy vadonatúj telefonokat gyakorlatilag 0 forintért kínálnának apróbetű nélkül. Amerikában még ilyen is van.

Tény, ezen a napon a testi sérülések száma eléggé felkúszik a bevásárlóközpontokban.

Ahogy tavaly, úgy idén is csináltunk egy próbát. November elején, pár helyen betettünk a virtuális kosarunkba néhány terméket. Aztán így az utolsó napokban Fekete Péntek előtt elkezdtük frissíteni az oldalt, hogy változtak-e az árak. Több, elég hatalmas webáruházaknál, a pénteki nap „nagy akciói” végett gyakorlatilag volt, hogy 10-15.000 forinttal is többet kellett volna fizetnünk így Fekete Péntek következtében, mintha csak egy sima napon vettük volna meg. Szóval sok helyen igenis lehúzásba megy át, és a vásárló megtévesztésébe. Azonban érdekes lehet, hogy amennyire sikere van a Fekete Pénteknek, annyival ugrott meg a „szeptemberi karácsonyra bevásárolók száma”.

De ha most nem gond, nekem mennem kell vásárolni. Valamiért ösztönösen jön…

Zsófi