Hogyan vezessünk ónos esőben?

Amennyiben az időjárás jelentés ónos esőt jósol, a legjobb, amit tehetsz, hogy nem indulsz útnak. Ilyen időben ugyanis olyan tükörjég alakulhat ki bizonyos útfelületeken, amelyeken még lánctalpas járművekkel sem biztonságos a közlekedés.

Onnan lehet észrevenni, hogy ónos eső esik, hogy az autó túlságosan, szinte hangtalanul, simán megy az úton, mintegy úszik az aszfalton. Ilyenkor pillants a külső hőmérő kijelzőjére, és látni fogod, hogy az eső ellenére a külső hőmérséklet 0 fok alá esett. Ilyenkor a víz vékony film formájában az úttestre fagy, kész az autós jégpálya. Ebben az esetben a legfontosabb, amit semmiképpen sem szabad tenni: gyorsan fékezni, élesen irányt változtatni. Helyette fokozatosan lassítani.

Hogyan jussunk haza ónos esőben?

Amennyiben az ónos eső váratlanul ér, és mindenképpen szeretnél hazajutni, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy extrém mértékben, de fokozatosan csökkented a sebességed, a lehető legjobban az út jobb széle felé húzódsz, gondosan figyelve az autó mozgására, felkészülve a váratlan megcsúszásokra, illetve az azokra megoldást nyújtó ellenkormányzásra.Az autósok többsége nincs hozzászokva a lefagyott, rendkívül csúszós úttesten való közlekedéshez, így váratlan helyzetekbe kerülhetnek, a saját reakciójukkal pedig tovább súlyosbíthatják amúgy sem egyszerű helyzetüket.

Haladj lassabban, egyenletes tempóban és ne fékezz hirtelen. Ha nem rendelkezel kellő vezetési rutinnal, különösen légy óvatos.
Csak kis gázt adj, ha lehetséges óvakodj a fékezéstől – jeges úton könnyen megcsúszhat, irányíthatatlanná válhat az autó.
Ha szeretnéd elkerülni a fékezést, csak úgy tudsz lassítani, hogy leveszed a lábad a gázpedálról, emiatt viszont a féktávolság sokkal hosszabb lesz. Minél nagyobb a követési távolság, annál biztonságosabb. Úgy egyébként sem árt, ha a motorféket intenzívebben használod a téli időszakban, ez egyébként a fogyasztásnak is jót tesz általában.

A kanyar átka

Kanyarokban könnyedén megcsúszhat az autó, mivel a fizika törvényeinek engedelmeskedik, és nincs semmi a gumik alatt, ami tapadást biztosítana a kisodródás ellen, ezért csak lassan közelítsd meg őket. Főként az éles kanyarokban vigyázz nagyon.
Ha elkezd csúszni az autó orra, ne kormányozz rá még jobban. Inkább próbálj óvatosan kicsit visszakormányozni.
Ha az autó hátsó része kezd el csúszni, veszélyesebb a helyzet, hiszen nehezebb megfognod és könnyen átcsapódhatsz a másik irányba. Ezért próbáld meg ellenkormányozni az autót, de csak addig, amíg meg nem áll a csúszásban. Ha megáll, lassan tekerd vissza a kormányt egyenesbe.

A jeges úton való manőverezéshez nem árt egy kis rutin, ha évközben van bárhol lehetőséged ezt biztonságosan gyakorolni, akkor tedd meg, mert életet menthet ez a képességed!

Felkészülés már jó előre, ónos esős időszakban

Elinduláskor alaposan tisztítsd le a jeges ablakokat, nemcsak a szélvédőt, hanem az oldalsó ablakokat is, hogy minden irányban tiszta legyen a kilátás. Az ónos eső jégréteget képezhet a szélvédőn, így érdemes feltöltened téli ablakmosó folyadékkal a tartályt, előkészítened a jégoldót, és megbizonyosodnod arról, hogy az ablaktörlő lapátok állapota rendben van.

Mivel sokkal lassabban kell vezetned, indulj el korábban, ha adott időpontra mégy, és nem szeretnél késni. Óvakodj a hirtelen gyorsulásoktól, mert azt veszed majd észre, hogy az útról az árokba, vagy épp egy oszlopnak csattantál, mivel ónos felületen az autót konkrétan csak a szentlélek tartja irányban.

Légy türelmes!

Rossz időjárási körülmények között a só/homokszóró autók feladata az út karbantartása, biztonságosabb használatának megteremtése. Ne próbáld előzgetni őket, mögöttük biztonságosabb helyen lehetsz. Légy türelmes!

Téli gumikkal az autó a csúszós aszfalton jobban tapad. De ónos esőben csak megfelelő minőségű téli gumival szabad útnak indulnod.

Ha teheted, otthonról semmiképp ne indulj el, mert lehet, hogy az autóval megúszod a problémákat, de aztán ott lesznek még a szintén ónos járdák. Az sem egy főnyeremény, ha gipszben töltöd az ünnepeket…

Vigyázz magadra és úton lévő társaidra!

A következő részből kiderül: Hogyan vezessünk hóban…