Arcbőr, arcápolás, bőrápolás

Azt már biztos sokszor hallottad, hogy a bőrápolás fontos dolog. Arcunk bőrének ápolása pedig még fontosabb, hiszen szembetűnő helyet foglal el rajtunk és szinte soha nem takarjuk el ruhaneművel. Pontosan ebből a sajátos helyzetből adódik, hogy annak ellenére, hogy szinte a legérzékenyebb felület rajtunk, egyúttal a legnagyobb próbatételnek van kitéve.

Nyáron a napsugárzás káros hatásai rongálják, míg télen a fűtött szoba száraz levegője szárítja és a kinti mínusz fokok gyötrik. Számos platformon találkozhatsz hozzáértők és kevésbé hozzáértők által publikált jó tanácsokkal, de van néhány ritkábban emlegetett okosság, amit még talán nem hallottál:

  1. A zsíros bőr öregszik a leglassabban: sokan küzdenek a zsíros bőr okozta kellemetlenségekkel, mint például a pattanások, vagy a fénylő homlok. Mégsem jártál feltétlenül rosszul, amennyiben te is ezt a tábort erősíted. Ugyanis bizonyított, hogy a zsíros bőrön sokkal később jelentkeznek a ráncok. A fénylő homlokot és a pattanásokat pedig megfelelő arctisztítással és arcápolással kordában lehet tartani.
  2. A fakó arcszín összefüggésben lehet a szennyezett levegővel. Mivel a sápadt, esetenként szürkés arcszínt arcod vérkeringésének nem megfelelő működése okozhatja, a vérkeringésre pedig a rossz minőségű, szennyezett városi levegő gyakorol igen kedvezőtlen hatást, ezért nagy a valószínűsége az előző mondatban foglaltaknak.
  3. Ha nem mosod le a sminked, hamarabb leszel ráncos. A smink lefekvés előtt eltávolítása az arcról rendkívül fontos dolog. A sminkmaradványok alatt ugyanis arcbőröd sejtjei nem tudnak regenerálódni megfelelően, melynek következtében bőröd elvékonyodik, ami a ráncok korai kialakulásához vezet. Arról nem is beszélve, hogy a fent felejtett sminktől a bőr pórusai eltömődnek és előjönnek az undok pattanások.
  4. Edzés: sminkben vagy nélküle? Még rosszabbat teszel arcbőröddel, ha teljes sminkben állsz neki sportolni. A testedzés során a testhő megemelkedik, izzadni kezdesz, és az arcbőröd pórusai kitágulnak, így magukba szippantva a smink nagy részét. Pattanások, mitesszerek és gyulladt bőr lesz a jutalma meggondolatlan lépésednek. Mozgás előtt, nagyon fontos az alapos arctisztítás. Hidd el, megéri.
  5. A szem a lélek tükre, az arc pedig a gyomrodé. Lehet, hogy már hallottál róla, hogy a táplálkozás és a szép bőr összefügg, mégis sokan nem hiszik el, hogy milyen nagy mértékben. Vannak olyan élelmiszerek, melyek eleve rossz hatással vannak a bőrre, de lehet egyénfüggő is a dolog. Míg nem árt, ha bizonyos ételeket eleve kerülsz, vagy legalábbis nem viszed túlzásba fogyasztásukat, addig ki kell tapasztalnod, hogy a te bőrödre milyen ételek vagy összetevők, esetleg fűszerek vannak rossz hatással és jobban jársz, ha ezeket is elkerülöd. A napi gondos arcápoláson túl, így tehetsz még többet arcod szépségéért.

Természetesen mindenki azt szeretné, ha szép bőre lenne, de sokan mégsem fordítanak elég figyelmet a különféle befolyásoló tényezőkre. Például: panaszkodnak a ráncaikra, vagyonokat költenek hidratáló arckrémekre, de nem isznak elég vizet, pedig a bőr hidratálásának első lépése a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.

Vagy ismerős a mondat: „tudom, hogy kijönnek a pattanásaim tőle, de imádom a mogyorót és nem tudok neki ellenállni”?

Végül is mindenkinek a saját választása, hogy mi a fontosabb és mit tesz meg az ügy érdekében. Te hogy döntöttél?