1. Bármennyire is tálcán kínálja az HBO-GO és a letöltős oldalak, ne akard egyben megnézni az egészet. Annyi szereplő, annyi szál, annyi esemény, olyan távolságok vannak és annyi helyszín tárul eléd, amit néhány nap alatt nem fogsz tudni befogadni. Mondjuk úgyis többször fogod nézni, szóval kárt nem okoz a habzsolás, csak éppenséggel nem is célravezető.
  2. Figyelj minden jelenet minden párbeszédére. Minden szóra. Nem tudhatod, hogy melyik szó, mondat, kérdés, vagy jelentőségteljes hallgatás fog később külön értelmet nyerni.
  3. Figyeld magad, hogy mikor melyik karakter a szimpatikus és melyik nem. Erre azért érdemes az elejétől odafigyelni, mert így a meglepődés még intenzívebb lehet később.
  4. Nézd figyelmesen! Legalább egyszer úgy kell megnézni ezt a sorozatot, ahogy megérdemli a rengeteg infó: teljes odaadással. Ne mobilozz, ne Facebookozz, ne eszegess, ne beszélgess közben. Elég egy pillanatnyi figyelemmegingás és 5 perc múlva nem érted, hogy mi miért történik.
  5. Érdemes jegyzeteket készíteni. Nem vicc, a gyors adaptálás érdekében a házakról, várakról urakról érdemes néhány sort magadnak felskiccelni. Néhány rész megnézése után esetleg online utána lehet nézni ezeknek a részleteknek.
  6. Óriási segítség a térkép, hogy érzékeld a távolságokat és velük az időintervallumokat. Két azonos helyen zajló jelenet között akár egy hónap is eltelhet, míg másik esetben azonos szereplők jelenete között csak pár nap. Itt egy térkép, de nyugodtan keresgess magadnak. https://imgur.com/gallery/mWkqVTZ
  7. Ne lepődj meg, ha kevered az arcokat, vagy ha egy ismert karakter hirtelen nem ismerős. Ennél a sorozatnál többször előfordult, hogy újracastingoltak néhány szereplőt. Ezek nem zavaróak hosszú távon, bár néhányszor meglepődtünk azért (lásd Dario :)).
  8. Nyugodtan olvasgass Trónok Harca véleményeket, konteókat és nézz nyugodtan rajongók által összeállított videókat is! Ismerj meg több féle értelmezést, mert ebben a témában végre érdemes! Ebben a világban nincsenek jók vagy rosszak. Mindenki jó is és rossz is, adott esetben ki többé, ki meg kevésbe. Olyan, mint az élet. Bár van a sorozatban fekete és fehér háza, de itt semmi sem fekete vagy fehér, mindig minden több színű és a színek több árnyalatban pompáznak.
  9. Nem kell ahhoz elolvasnod a könyvet, hogy élvezd a sorozatot, sőt, a könyvek könnyen be is kavarhatnak a sorozat-élménynek. Előbb inkább nézd meg, és ha feszít a vágy, utána olvasd!

Hirtelen ennyi. Te nézted eddig is? Mit tennél hozzá az eddigiekhez, hogy a kezdők jobb pozícióból induljanak a Trónok Harca univerzumának felfedezésében, mint amivel anno mi indultunk? Köszi előre is a tippeket!

VR