Játékok nagy könyve
A prae.hu-n megjelent recenzió óta sikeresen lezajlott az a bizonyos születésnap, és örömmel jelentem, hogy a könyből kiválogatott játékok kivétel nélkül nagy sikert arattak, mind a gyerekek, mind a szülők körében.

Azt gondolom, a Holnap Kiadó olyan könyvet adott ki, amely egyszerűen nélkülözhetetlen mindazok számára, akik gyerekekkel, kamaszokkal foglalkoznak, vagy szimplán csak szeretnek játszani.

Napok óta az járt a fejemben, hogyan fogom levezényelni a nemsokára esedékes szülinapi zsúrt, mivel tudom majd lekötni egy csapat nagycsoportos ovis igencsak szerteágazó, ide-oda elkalandozó figyelmét. Adott ugyanis egy (leendő) ötéves, aki hercegnőnek képzeli magát és pontosan tizenegy hónapja készül a szülinapjára, amit ráadásul mindenképpen itthon szeretne megünnepelni.

Azt gondoltam, nincs más hátra, előkeresem a Komámasszony, hol az olló? című játékgyűjteményt. Miközben keresgéltem a könyvespolcon, és azon bosszankodtam, hogy még mindig nem sikerült beszerezni nyomtatott formában a Játéktár című kiadványt (szerk.: Kaposi László), egyszer csak kezembe akadt a Holnap Kiadó könyvfesztiválra kiadott kötete, a Játékok nagy könyve.

Az eredetileg spanyol nyelven megjelent könyv elsősorban olyan játékokat tartalmaz, amelyek közül a legtöbb – ha nem is egészen úgy, ahogyan a kötetben szerepel – mindenki számára ismerős lehet és amelyek akár népi játékoknak is tekinthetők. Ezenkívül szerepelnek a könyvben világszerte ismert táblás játékok (Dámajáték) vagy papírral és ceruzával játszható játékos feladatok is (Torpedó, Légyfogó, Ceruzaverseny), és persze akadt néhány egészen ismeretlen új játék is.

A puha borítójú, nagy alakú kötet ugyan nem válik a polcok díszére, de talán nem is oda szánták. Nagy előnye a jól átlátható tartalom. A rövid előszó után három nagy fejezetet találunk:Ötletes játékok, Játékok a szobában, Játékok a szabadban. Már a borítón látszik, hogy három különböző színnel jelölték a játékcsoportokat, ami nagyban segíti a könyvben való eligazodást. A három fő fejezet további jól átlátható, tematikusan felépített egységekre bomlik.

Tovább>>>

„kétszögletű egyenes”