Pizza házilag: sonkás bazsalikomos, csirkemájragus

Ati, a hatéves kisfiam, ha tehetné, semmi mást nem enne, az édes paradicsomlevesen, persze szigorúan betűtésztával, a túrógombócon és a pizza-hamburger-hot dog trión kívül. Amikor még kisebb volt, sok mindent szeretett, de minél nagyobb, annál válogatósabb 🙁

 

Ati a kis szépségem 🙂

Régen, imádta a sült csirkét, a fasírtot, a leveseket, zöldségeket, megette a mazsolát, amit ma már, ki nem állhat. Ha sütibe bele merem tenni, kitör a hiszti, hogy márpedig Ő soha nem is szerette! Hiába mesélem neki rendületlenül, hogy márpedig, mikor pici voltál magában etted, mert annyira szeretted! Nehéz vele, mert az ember ugye mindig a legjobbat szeretné a gyerekének, ezért kénytelen vagyok, azokat az ételek készíteni amiket meg tudok vele etetni. Viszont, ezeket az ételeket úgy készítem, hogy minél több egészséges hozzávaló szerepeljen bennük, változatosan, úgy, hogy jó étvággyal egye. Bár van még egy, elég fura szokása, hogy amit épp megkíván, azt kéri napokon keresztül folyamatosan, én úgy szoktam mondani, hogy “rákattan”. Ilyen volt például, mikor túrógombócot főztem másfél héten keresztül mindennap, és ette reggelire, ebédre, vacsorára. De, hogy mindig kedvére tegyek, ezért gyakran készítem a kedvenceit.
Ez a pizza is a nagy kedvencek között szerepel. 🙂

 

kétféle feltéttel

A tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1 ek só
3 ek olívaolaj
2 dl
1,5 dl joghurt
1 kiskanál cukor

A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk, majd langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.

 

sok sajttal

a paradicsomos alaphoz:
3 db közepes jó érett paradicsom, ha nincs konzerv paradicsommal helyettesíthetjük.
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 evőkanálnyi friss oregánó levél aprítva
1 babérlevél
5-6 bazsalikom levél aprítva
só, bors

Közben előkészítjük a feltéteket. A paradicsomos alaphoz egy fej hagymát és a fokhagymát aprítva, 1 evőkanál olívaolajon megdinszteljük, majd rátesszük a hámozott, apróra vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Teszünk bele egy babérlevelet, friss oregánót, bazsalikomot és sűrűre főzzük.

a sonkás feltéthez:
25 dkg sonka
10 dkg csemege kukorica
10 dkg szeletelt gomba
10 levél bazsalikom

csirkemájraguval

a csirkemájas feltéthez:
25 dkg csirkemáj
10 dkg szeletelt bacon
2 fej vöröshagyma
1 db paradicsom + 2 db a tetejére
2 db paprika
só, bors, kevés pirospaprika
1 ek olívaolaj
25 dkg reszelt sajt, ízlés szerint

A csirkemájas raguhoz a hagymát szeletelve megfuttatjuk az olívaolajon, hozzáadjuk a darabolt csirkemájat, majd ízesítjük kevés sóval, borssal, pirospaprikával, mikor már a máj minden oldala kifehéredett, hozzáadjuk a szeletekre vágott paprikát és a paradicsomot és az egészet jól összesütjük.
A bacont kétujjnyi darabokra vágjuk és egy serpenyőben külön megpirítjuk. Így jobban érvényesül a ropogós bacon a pizzán.

sonkával, gombával, kukoricával és friss bazsalikommal

Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk és egy 30x40cm-es tepsibe egyengetjük. Az egyik felére halmozzuk a csirkemájas ragut, elosztjuk a ragun a sült bacon darabokat, majd paradicsom karikákkal befedjük.

A tészta másik felére rátesszük a paradicsomos alapot, ráhalmozzuk a csíkokra vágott sonkát, elosztjuk rajta a szeletelt gombát, kukoricát és a tetejére rátesszük a bazsalikom leveleket.
Majd az egészet gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített forró sütőben, 200 fokon, 25 perc alatt pirosra sütjük.


Szilvásgombóc

Vélemény, hozzászólás?