Húsételek - húst-hússal, esetleg hallal

Gluténmentes étrend ötletek,  hét napra.
Egy (nem rövid) megjegyzés az ötletek elé: akik gluténmentes étrendre kívánnak átállni, általában az az első gondolatuk, hogy az addig gluténtartalmú tésztákat, kenyereket, egyéb sütiket majd jól kiváltják gluténmentes tésztákkal, kenyerekkel, egyéb sütikkel. De a helyzet az, hogy ez nem fog működni, mert a nem gluténos tésztáknak, kenyereknek sütiknek többnyire sem az állaga, sem az íze nincs köszönőviszonyban a gluténtartalmúakkal, és ha mindenáron erőltetni akarod a kukoricából készült kenyereket, óriási csalódásban lesz részed.
Sokkal radikálisabb lépésre lesz majd szükséged hosszú távon: a szénhidrátok drasztikus elhagyására.
Az alábbi heti étrend ételei mellé nyugodtan tervezhetsz magadnak gluténmentes szénhidrátokat, de fogadd el mihamarabb, hogy nem ezeknek kell adniuk az étkezésed gerincét, hanem azoknak, amiknek egyszerűen semmi közük lisztfélékhez. Minél gyorsabban tudod ezt elfogadni és magadévá tenni, annál könnyebb lesz a helyzeted és az életed, nem beszélve a pocakodról, sőt, akár még a súlyodról is.

Az adagokról

Mivel a gluténalapú étkezésnél az étkezéseink 60-70%-át gyakorlatilag ezek a gyorsan bomló szénhidrátok teszik ki (vagyis remélhetőleg már csak múlt időben beszélünk erről), a valódi tápanyagokra pedig csak 30-40% jut(ott), ezért ha elhagyjuk a gluténtartalmú élelmiszereket – ténylegesen elvesszük a tányérról -, ott állunk a töredéknyi „maradékkal”. Ha valóban jól akarunk lakni, és tényleg feltett szándékunk ezt az egész gluténmentes étrendet jól csinálni, akkor ezt a „maradékot” kell megnövelni mennyiségileg, mert így fogunk hozzájutni végre – életünkben talán először – a szükséges tápanyagokhoz.

Húsételek - húst-hússal, esetleg hallal
Húsételek – húst-hússal, esetleg hallal

Egy átlagos ember sajnos töredékét eszi a napi fehérjeigényének, ami alaphangon is testsúlykilogrammonként legalább 1.5 gramm kellene, hogy legyen. Férfiaknál a 2.5 gramm minimális fehérje testsúlykilogrammonként egy jó megközelítés.

Tehát bármennyi húst és fehérjét is ettél mostanáig (sajtok, túró, tojás, halak, húsfélék), az biztosan kevesebb volt, mint az ideális. Ezért, ha növeled a fehérje és zöldség – lassan lebomló szénhidrátok – mennyiségét, akkor sem fogsz már annyit enni, mint mikor sajtos tésztát ettél ebédre és vacsorára is, reggelire meg ott volt a zsömle szalámival. Tehát a mennyiségek mindenképp csökkenni fognak a gluténnal duzasztott evészethez képest, de majd meglátod, hogy sokkal kevesebbel is jól laksz, és sokkal később leszel majd újra éhes.

Tehát akkor lássunk ötleteket arra, hogy mit lehet enni, amiben nincs glutén.

  1. nap

Reggeli: tojásos omlett spenóttal, paradicsommal és sajttal,  frissen facsart narancslével, tejeskávéval (ízlés szerint természetesen)

Tízórai: Sajtfalatok, főtt sonkával, vagy csirkemell sonkával

Ebéd: pulyka medalion chilis babbal, csőben sült brokkolival.

Uzsonna: joghurt turmix banánnal és eperrel – és egy kis fehérjepor is mehet bele.

Vacsora: Sült kolbász, hideg lecsóval (paprika, paradicsom, uborka, hagyma összekockázva, sózva, borsozva, tejföllel megbolondítva)

  1. nap

Reggeli: áfonya és dió joghurttal, túróval turbózva.

Tízórai: főtt tojás, friss narancs

Ebéd: grillezett hal salátával – jégsaláta, paradicsom, hagyma, – kukoricából készült tortilla,

Uzsonna: banánkrém ( villával összetört banán kakaóporral, kikeverve), 2 gombóc vanília fagylalttal

Vacsora: fokhagymás-gombás csirkeragu spárgával és karfiollal körítve

  1. nap

Reggeli: Sült szalonna, rántottával,  szárított paradicsommal, spenóttal és friss bazsalikommal, parmezánnal megszórva

Tízórai: aszalt sárgabarack és mandula

Ebéd: Sült csirkecombok, római salátával.

Uzsonna: gluténmentes müzli tejjel (csak kukoricapehely alapanyagból)

Vacsora: rozsdás marhaszelet citromos-olívaolajos cukkini-krumpli salátával

  1. nap

Reggeli: Előző napról 1-2 sült csirkecomb, maradék salátával, nagy adag tejeskávéval.

Tízórai: joghurt bogyós gyümölcsökkel

Ebéd: Caprese saláta – paradicsom szeletek, mozzarella szeletek, bazsalikom levelek, olívaolaj, egy kis gluténmentes virslikarikával megbolondítva.

Uzsonna: ízesített tejföl – tejföl, só, bors, curry – kukorica csipsszel

Vacsora: füstölt lazac, avokádóval

  1. nap

Reggeli: gombás rántotta zöld paprikával, reszelt sajttal, dinnye szelet

Tízórai: alma és édes túrókrém

Ebéd: tonhal saláta – tonhal, salátalevelek, zellerzöld, házi majonéz – és narancs

Uzsonna: sajttál

Vacsora: sült karaj, meggyszósz, főtt krumpli

  1. nap

Reggeli: Szalámis tál – felvágottak ízlés szerint, paprikával, paradicsommal.

Tízórai: fehérjeszelet (édesség)

Ebéd: Sült pulykaszeletek görög salátával, és alma

Uzsonna: diákcsemege

Vacsora: csőben sült hal (halfilé rétegezve, fűszerezve, sózva, fokhagymázva, tejföllel megkenve, jól egybesütve.

  1. nap

Reggeli: zöldfűszeres-túrókrém uborkacsíkokkal és paprikacsíkokkal mártogatva

Tízórai: dió és aszalt vörös áfonya

Ebéd: vasalt csirke, quinoa saláta paradicsommal és fetával, szőlő

Uzsonna: kaszinótojás

Vacsora: marhatokány, rizzsel, savanyúsággal

Jó étvágyat!