A búza, zab, árpa, rozs mind-mind tartalmaznak glutént

Egyre többeket kap el a gluténmentes étkezés heve. Egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes lenne kipróbálni a glutén nélküli életet, mert bár nincs bizonyítottan gluténérzékenységük –cöliákia -, de vannak olyan problémáik, amikre az orvostudománynak egyszerűen nincs válasza.

Pl.
– Ekcéma
– Asztma
– Migrénes rohamok

– Kedélyállapot ingadozások
– Inzulinrezisztencia
– Különböző pajzsmirigyproblémák
– Megmagyarázhatatlan gyulladások.

Az étrendváltásnak mindig van egy olyan hátulütője, hogy ha valamiről lemondunk, akkor azonnal irtózatos űr támad a helyén, amit valami mással akarunk pótolni.

A búza, zab, árpa, rozs mind-mind tartalmaznak glutént
A búza, zab, árpa, rozs mind-mind tartalmaznak glutént

A dohányzásról sem csak azért nehéz leszokni, mert a nikotin függőséget okoz az agyunk számára, hanem azért is, mert maga a dohányzással kapcsolatos tevékenység, ha eltűnik az életünkből, tátongó szakadék marad helyette, ami egyszerűen ordít azért, hogy iktassuk ki az életünkből, és töltsük ki a helyét valamivel, amit jól ismerünk. Pl. egy szál cigi elpöfékelésével.

Mindenki imádja a frissen sült kenyeret, a frissen sült zsemlét, kiflit, kalácsot, piskótát, és a kifőtt spagetti gőzölgő látványa is már önmagában ínycsiklandó.

Hát lehet ezek nélkül élni? Lehet, de minek… – fogalmazódik meg a gondolat sokak fejében.

Így aztán, az eltökéltek, akik le akarnak mondani a gluténról, azzal kezdik a lemondás előkészítését, hogy nekiállnak felkutatni az úgynevezett gluténmentes péksüteményeket, liszteket, tésztákat.

Durva szembesülés, hogy ezek a gluténmentes étkek borzalmasan drágák. Míg egy kiló finomliszt 160 forint, addig egy kiló gluténmentes lisztkeverék, amiből már ehető süteményt vagy kenyeret lehet sütni, és tartalmaz a kukorica és rizsliszten kívül mást is (mert pusztán ezekből sütni teljesen felesleges, ehetetlen lesz), az 1000 forintnál kezdődik kilónként.

Úristen! A gluténmenteseket ráadásul még az ág is húzza, hiszen ezeket nem lehet ám akárhol beszerezni, nem adnak minden sarkon gluténmentes alapanyagokat, mint ahogy kész ételeket sem, vagy ha mégis, inkább ott hagynánk szívünk szerint.

De jó, elcsábulunk, veszünk pár csomag gluténmentes tésztát, egy kiló lisztet, aztán elkezdünk vele gazdálkodni. És akkor valami sokkoló történik:

EZ NEM OLYAN!

Sem az állaga, sem az íze, sem a szánkban az érzés nem ugyanaz. És persze már ránézésre is hibádzik az egész.

Az újabb döbbenet akkor érkezik, amikor elmegyünk otthonról egész napra, és nem, nem akarunk magunkkal vinni 3 étkezésre való kaját. És ekkor derül ki a gluténnal kapcsolatos legnagyobb probléma:

MINDENBEN van glutén, és sehol nem lehet normálisan, gluténmentesen enni, csak ha étterembe ülünk be.
Márpedig párolt csirkemellen és főtt rizsen el lehet ugyan éldegélni, csak már megint az a kérdés, hogy abban mégis mi az öröm?

Egy valamit nagyon fontos tisztába tennünk:

– hacsak nem vagyunk súlyosan glutén érzékenyek, akkor nem kell 100%-ban lemondanunk a gluténről, egyszerűen csak minimalizálnunk kell a jelenlétét az életünkben. Ez a hozzáállás ugyanakkor nem célravezető :). Nem lehet csak kicsit leszokni az alkoholról, a kábítószerről, a játékszenvedélyről, vagy teljesen kell, vagy meg se próbáljuk, mert ha kicsikét az életünk része marad, akkor egy szemvillanás múlva már újra beszippant.

Tehát, az a hozzáállás, hogy nem a végletekig kell elűznünk a glutént, fontos, hogy a barátunk legyen, és ne az ellenségünk.

– Igen, lehet a rántott hús panírjában glutén, de ne együnk mellé kenyeret!

– Készülhet a süti a nagymama egyébként gluténes konyhájában, de készüljön tészta nélkül (számtalan olyan recept van, amiből még a tészta is elhagyható, marad csak a fincsi kréééém :)).

– Olykor még a barátok pizzameghívásának is engedhetünk, ha már elég ideje távol tartottuk magunkat a gluténtől, úgyis érezni fogjuk a szervezetünkre gyakorolt negatív hatását, így akkor már nem szokunk vissza.

A legcélravezetőbb, ha a következőket tartjuk szem előtt:

  • Mindent ki kell iktatni az életünkből ami glutént tartalmaz, de ne börtönt csináljunk ezzel magunknak, hanem szabadítsuk fel az elménket a glutén kényszerétől.
  • Először hagyjuk el a tésztát és a kenyeret, péksüteményeket, ha nagyon vágynánk mégis ilyesmire, egy-egy adag gluténmentes lisztből készült muffin csodákra képes.
  • Ezek helyett együnk több húst – naponta -, és több zöldséget, és olyan édességeket keressünk, amik nem tartalmaznak gabonát.
  • Felejtsük el azt, hogy majd a búzát valami mással szuperül pótoljuk, mert egyrészt a tönköly, a rozs, a zab és az árpa is tartalmaz glutént, továbbá az, hogy valami teljes kiőrlésű, attól a gluténtartalma nem szűnik meg.
  • Egyéb maglisztek sem vezetnek jóra nagy tételben, mert ezekről meg kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködést okoznak, ami nyugodtan hidd el nekem, nem kellemes mulatság… főleg a magyar endokrinológiai viszonyok között, amikor a gyógyítás sajnos gyakran csak a karok széttárásából áll.
  • Ha mégiscsak sikerülne glutént a szervezetünkbe juttatni kis mennyiségben, akkor nincs semmi probléma. A glutén nem a barátunk, de kis adagban semmilyen panaszt nem okoz, csak az arra érzékenyeknek. Lehet enni rántotthúst, KFC csirkeszárnyat, de ne ez képezze az étrendünk alapját!
  • Sokan félnek több húst enni, merthogy az köszvényt okoz a szájhagyomány szerint. Nem tudom, ki hogyan van vele, de én 90 évesen inkább köszvényre vágynék a 70 évesen bekövetkező teljes elbutulás és csorgó nyálú vegetálás helyett… (Egyébként érdemes a köszvénynek és előfordulásának utána nézni, mielőtt még olyasmitől rémülnénk halálra, amitől tényleg nem kell.)
  • A legnehezebb esetek a gyerekek és a férjek ebben a gluténmentes történetben, de pár hét után az fog történni, hogy senkinek sem fog eszébe jutni a spagetti meg a vajas kenyér, mert sokkal táplálóbb étkekkel fogják magukat kényeztetni, sőt, a legelvetemültebb tésztaevő gyerekek is elkezdenek megbarátkozni a zöldségfélékkel (tapasztalatból beszélek).
  • A glutén az egy olyan piszok dolog, hogy pár hét gluténmentesség után egyszer csak végtelen vágyat érzünk megenni egy komplett pékséget… Ez annak a jele, hogy elkezdett a szervezetünk megszabadulni a glutén gyulladáscsökkentő hatásaitól, és elkezd átállni az emésztőrendszerünk, a hormonháztartásunk és – kapaszkodj meg – az agyműködésünk is. Ez a heves vágy a glutén után egy utolsó próbálkozás a gabona részéről, aztán örökre búcsút inthetünk neki.
  • Vendégségben a nokedlira nemet fogunk mondani, és nem azzal a szomorú nézéssel, mint ahogy azt sokan gondolnák, hanem azzal a szomorú érzéssel, hogy elkezdünk aggódni ismerőseink 20 évvel későbbi elmeállapota iránt…

Vitathatatlan előnyök:

– Bélflóra helyreáll. Nem egy nap alatt, nem egy hét alatt, de pár hét alatt igen!

– Ekcéma magától gyógyul.

– Migrének örökre eltűnnek.

– Különböző mentális problémák – mint például a pánikrohamok – drasztikusan enyhülnek, akár el is múlhatnak.

– Gondolkodásmód kitisztul.

– Sokan fogynak is, de nem önmagában a glutén elhagyása miatt, hanem egyrészt a nagy eséllyel jóval kisebb mennyiségű szénhidrát elfogyasztása miatt, illetve a bélflóra normalizálódása miatt. (Kövér egerek bélflóráját sovány egerekbe juttatva a sovány egerek elkezdenek rohamosan hízni!)

Pár hónap után lehet egy tesztet csinálni, ha vissza akarod igazolni magadnak a döntésed helyességét, de a teszt nyugodtan elhagyható: egyél pizzát, tésztát, sütit, nokedlit, kenyeret, amennyi jól esik.
Egyrészt: nem fog olyan sok jól esni, mint amennyit gondolnál, hogy hú, de be tudnál belőle zabálni.

Másrészt: van, akinek ettől a teszttől konkrétan azonnal felfordul a gyomra, van aki másnap járkál egész nap a wc-re, van, aki migrénes fejfájást kap, holott előtte nem volt ez rá jellemző még gluténevő „korában” sem, és persze sokan vannak, akik semmi mást nem éreznek, csak azt, hogy valami nem kerek ott pocak tájon. Böfögés, puffadás, diszkomfort érzet, és amikor végre végighalad a tápcsatornán a cucc, utána minden megint rendben lesz.

Az, hogy egyszeri evés után rosszul érezzük magunkat a gluténtól, az azt jelenti, hogy konkrét mérgezéses tüneteket produkál a szervezetünkben. Olyanokat, amik a gluténnek eleve feltett szándéka volt okozni: rosszullétet, rossz érzést, kellemetlenséget. A glutén nem megölni akar, csak annyit, hogy ne edd. Ezért fejlődött ilyenné, ez a gabona védekező mechanizmusa. Az, hogy pont a glutén teszi könnyen kezelhetővé a sütőiparban a vele készült lisztet, az egy csapda. A mérges gombák többsége is finom…

De mi nem veszünk tudomást a glutén negatív hatásairól, mert hozzászokunk ahhoz, meg elfogadjuk, hogy ilyen az élet, mert különben is, annyi minden van ránk rossz hatással, elég ha a főnök csúnyán néz, már görcsbe rándul a gyomrunk, az meg kinek jutna eszébe, hogy ha nem ennénk glutént, akkor a főnök nézését nem is találnánk csúnyának?

Összegezve: a gluténről úgy érdemes leállni, hogy azt a gondolatot plántáljuk be a fejünkbe, hogy nem kell börtönbe zárnunk magunkat örökre, és soha többé a glutén közelébe menni, hanem azt kell átvariálnunk, hogy ne a glutén legyen az alapja az étkezésünknek. Nem kell kenyér, nem kell kifli, nem kell zsemle, nem kell tészta, nem kell a piskóta. Annyi minden más, valóban laktató, tápláló kaját lehet enni ezek helyett, csak lépjünk túl a glutén korlátján, és utána minden könnyebb lesz.

Gondolkodni is.
És így már nagyon-nagyon-nagyon sokáig!

Anikó kérésére <3 hamarosan jelentkezünk konkrét mintaétrenddel!