terhesség első jelei

A terhesség első jelei

A terhesség hétről-hétre rovatunkat itt találod>>

terhesség első jelei
terhesség első jelei

A terhesség első hetei tele vannak bizonytalansággal. Tényleg terhes vagyok? Meddig tartanak még a reggeli rosszullétek (vagy éppen: engem hogyhogy elkerül az émelygés??) Vajon minden rendben van „odabent”? Mikor menjek orvoshoz? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések százai merülnek fel a leendő édesanyában. Cikkünkben sorra vesszük a kora terhességi tüneteket, és tippeket adunk az első trimeszterre.

Mi okozza a koraterhességi tüneteket?

Abban a pillanatban, hogy a kisbaba megfogan, nagy változások kezdődnek a nő szervezetében. A kora terhességi tünetekért a HCG nevű hormon (humán chorialis gonadotrop hormon) felelős.

Mik a terhesség jelei, a kora terhesség tünetei?

– apró, szurkálás-szerű hasi fájdalmak
– olyan tünetek, mintha hamarosan megjönne a menstruáció
mellfeszülés, a mellek növekedése
a testhőmérséklet fennmarad, nem esik le (akkor követhető, ha hőmérőzős módszerrel követtük az ovuláció idejét. A hőmérőzés módszerének leírásához kattints ide>>>)
émelygés, hányás, esetleg szagundor
megnő a hüvelyváladék mennyisége
– a menstruáció elmaradása

Fontos tudni, hogy a fentiek csak jellemző tünetek, ami nem jelenti azt, hogy mindenkinél egyformán jelentkeznek.

A kora terhességi hányinger, hányás például egyáltalán nem „kötelező”, habár elég gyakori. Sok kismama szenved tőle a 12. hétig, vagy még tovább, míg mások csak legfeljebb néha émelyegnek egy kicsit – vagy még azt sem. A terhességi hányinger egyik oka az lehet, hogy a terhesség első idejében sok új hormon jelenik meg, a korábban is jelen lévő hormonok szintje pedig emelkedik, ugyanakkor nem mindenkinél okoz ez émelygést, hányingert – mindkét eset teljesen normális.

Egyes nézetek szerint komolyabb tünetek (vészes hányás) megjelenésére akkor nagyobb az esély, ha valami félelem, szorongás áll háttérben a terhesség miatt, vagy családi gondok vannak (pl. a férj, az anyós, vagy a családban valaki nem lelkesedik eléggé, korainak tartja a terhességet, vagy anyagi gondok nehezítik a helyzetet), míg tervezett terhesség esetén ritkábban fordul elő.

Tény, hogy egyes kismamák nem is csak a 12. hétig, hanem akár a 15-16. hétig szenvednek a mindennapos hányástól, émelygéstől.

A mellfeszülést viszont a terhesség hatására emelkedő progeszteron szint okozza, ezért ez a tünet gyakorlatilag minden kismamánál megfigyelhető.

A legfontosabb terhességi gyanújel a havi vérzés elmaradása.

Mikortól érezhetőek a terhességi tünetek?

Ha a terhesség létrejön, a beágyazódás kb. 10-12 napba telik, és ekkor kezd termelődni az említett HCG hormon, amely a kora terhességi tünetek nagyját okozza, ezért legkorábban 12-14 nappal az a sikeres fogantatás után érezhetünk terhességi jeleket (tehát amiket közvetlenül az együttlétet követő pár napban érzünk, azok nem lehetnek még a terhesség jelei!)

Terhességi tesztet is ekkor (a 12-14. napon) érdemes csak végezni.

Terhességi tesztek

Gazdagodás Receptje Online tanfolyamA patikákban vagy drogériákban kapható terhességi gyorstesztek a vizeletben lévő HCG hormon kimutatásán alapulnak, és mivel – ahogy szó volt róla – ez a hormon a fogantatást követő 10-12. napon kezd el termelődni, ezért legkorábban az elmaradt menstruáció napján (vagy pár nappal később) érdemes tesztelni.

Ha a terhességi teszt pozitív lett, érdemes várni egy hetet, esetleg 10 napot is az első orvosi vizsgálaton való megjelenéssel, hiszen ultrahanggal a 4.-5. héten még csak a petezsák látható, míg a 6. héten már a baba is látható, és a szívhang is kimutatható, igazolva, hogy élő, egészséges terhességről van szó. Ha azonban a pozitív terhességi teszt mellett mégis vérzést, barnás folyást, pecsételő vérzést észlelünk, haladéktalanul menjünk orvoshoz.
Ha a tesztcsík csak halványan jelenik meg (de megjelenik), akkor is terhességről van szó. A pozitív teszt sosem téves, a negatív teszt azonban lehet téves, ezért ha továbbra is terhességi tüneteket észlelünk, 1-2 nap múlva újra érdemes tesztelni, hiszen a HCG hormon szintje napról napra emelkedik a szervezetben.


Jó tanácsok a terhesség első heteire

– A dohányzást és az alkoholt természetesen azonnal el kell hagyni
– Kerüljük a zárt, cigarettafüstös helyeket
– Kezdjünk el terhesvitamint, vagy folsavat szedni
– Ha gyógyszert szedünk, konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hogy terhesség ideje alatt is biztonságosan alkalmazható-e
– Járjunk el rendszeresen a szükséges terhességi vizsgálatokra és védőnőnkhöz
Terhesség alatti vizsgálatok>>>
– Pihenjünk sokat
– Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan
5 ajánlott és 5 kerülendő étel várandósoknak>>>>
– Vigyázzunk a gyógyteákkal és bizonyos élelmiszerekkel:
Terhesség alatti táplálkozás: tények és tévhitek – a dietetikus tanácsai a terhesség alatti táplálkozással kapcsolatban>>>
– Vizsgáljuk felül korábbi sportolási szokásainkat, kerüljük a túl megerőltető vagy veszélyes mozgásformákat. Kismamajóga, kismama pilates a 12-16. héttől biztonsággal végezhető:

A terhesség első jeleiről itt írtunk még részletesen, valódi beszámolók alapján>>>

FONTOS UTÓIRAT: Ha ezt a cikket azért olvastad, mert késik a menzeszed, de teszteltél és az NEGATÍV lett, akkor olvasd el a progeszteronhiányról szóló cikkünket, mert életbevágó lehet!