Nyolc gyógymód stressz és túlterheltség ellen

Úgy érzed túl sokat vállalsz az utóbbi időben? Stresszes vagy és összecsapnak a fejed felett a hullámok? Felgyorsult XXI.századi életünkben rengeteg információval bombáznak bennünket, rengeteg felé kell figyelnünk, rengeteget dolgozunk és nagyon kevés idő marad pihenésre. Zsonglőrködünk a munka, a család és saját igényeinkkel. A végén az eredmény sem marad el: rengeteg stressz, kötelező feladatok és kevés idő saját magunkra.

Ma Tina Su blogja alapján 8 egyszerű módszert írok le, melyek mentőövként működhetnek a tennivalók tengerében, melyek segíthetnek megnyugodni és stresszmentesebb életet élni.

Először is nézzük meg, mi okozhatja a túlterheltséget és stresszt?

 • Elvárások: bizonyos eredmények érdekében szigorú elvárásokat támasztunk magunknak. Ahhoz, hogy elérjük az eredményt, folyamatos stresszben élünk, hiszen nem lehet az, hogy ne sikerüljön. Ha pedig mégsem sikerül, az frusztráltságot okoz.
 • Túl sokat vállalunk: mindenáron meg akarunk felelni mindenkinek és, ezáltal nem mondunk „nemet”. Ha túl sok jelentéktelen dologra mondasz „igen”-t, kevesebb időd marad a fontos dolgokra.
 • Belső nyomás: néha túl nagy nyomást helyezünk saját magunkra. Bármennyire is jól teljesítünk, bármit is csinálunk nem elég jó a „belső hangunknak”, folyamatosan kritizáljuk saját magunkat.
 • Tökéletességre törekvés: itt ugyanaz a „belső hang” buzdít arra, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie amit csinálunk. Sokszor „megbélyegezzük” magunkat ezzel a jelzővel, és folyamatosan arra törekszünk, hogy megfeleljünk ennek.
 • Kontról minden felett: sokszor ez is stressz forrás. Nem bízunk abban, hogy más is el tudja végezni a feladatot, így bevállalunk mindent, hogy a végén a stressz tetőpontján belássuk: nem tudunk mindent egyedül megcsinálni.

És most íme 8 „gyógymód” a túlterheltség és a stressz ellen

 • Lépj hátra! Sokszor annyira benne vagyunk a stressz gócpontjában, hogy nem látjuk a kiutat. Lépj ki a helyzetből, menj át egy másik szobába, sétálj egyet. Ha fizikailag kilépsz az adott helyzetből, az segít, hogy szellemileg tisztábban láss és kikerülj az útvesztőből.
 • M az ami fontos? Amikor túlterheltek vagyunk, az agyunkat elborítja a teendők és a stressz forrás „szürke köde”.Lépj hátra és tedd fel a kérdés: Mi fontos számomra? Mit szeretnék érezni? Sokszor ugyanis annyira elmerülünk a teendőkben, hogy már nem is tudjuk miért is csináljuk. Majd kérdezzünk rá újból: Miért?
 • Íme egy remek példa: Miért dolgozom ennyit? Hogy sok pénzt keressek. Miért akarok sok pénzt keresni? Hogy a családomnak mindene meglegyen. Miért kell, hogy mindene meglegyen a családomnak? Hogy boldogok legyenek? Miért askarom, hogy boldogok legyenek? Mert szeretem őket. Ebben az esetben arra jöhet rá az illető, hogy a családját esetleg máshogyan is boldoggá teheti, például ha kevesebbet dolgozik és több időt tölt velük.
 • Naplózás: amikor stresszesek vagyunk, rengeteg gondolat suhan át agyunkon. Ragadjunk tollat ilyenkor és írjunk le mindent, ami eszünkbe jut. Mindent és cenzúrázás nélkül. Abban a pillanatban, hogy papírra kerülnek a gondolatok, már könnyebb átlátni azokat.
 • Engedd el a kontrollt minden felett! Ne akarj mindent magad elvégezni, hogy több időd maradjon azokra a dolgokra, melyeket ténylegesen élvezel!
 • Kérj segítséget és fogadd el a segítséget! El sem hinnénk mennyien várnak arra, hogy segíthessenek nekünk. Tégy próbát! Kérj segítséget!
 • Az idő kincs! Így próbáld tudatosan eltölteni. Tervezd meg napjaidat! Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket: Mi a legfontosabb számodra, hogyan szeretnéd érezni magad? Majd nézd meg, melyek azok a tevékenységek, melyek ezt lehetővé teszik? Mennyi időre van szükséged saját magadnak, hogy feltöltődj? Mennyi időt szeretnél ezzel és ezzel eltölteni?
 • Tervezés után tartsd is be az időbeosztásod. Amikor számodra fontos dolgokkal foglalkozol, ne hagyd, hogy kizökkentsenek belőle. Koncentrálj arra az egy dologra!
 • Szánj külön időt a munkádra, külön a családra, és külön saját magadra. Tervezd meg az életed, melyben jogod van neked megszabnod a szabályokat.
 • Zárd ki a zajokat! Kapcsolj ki mindent, a TV-t, a számítógépet. Lassíts. Olvass, csukd be a szemed és meditálj 30 percig. Dőlj hátra, hallgass nyugtató zenét.
 • Alvás előtti rituálé. Ahogy fekszünk úgy kelünk. Így nem mindegy milyen lelkiállapotban kerülünk ágyba. Elalvás gondold végig milyen jó dolgok történtek veled a nap folyamán. Melyik volt a kedvenc napszakod? Értékeld és légy hálás a dolgokért, amik veled történtek és amik boldoggá tettek….majd ezekkel a gondolatokkal kezd a következő napot!

Tekints barátként a túlterheltség érzésre, hiszen ez segít felismerni, hogy lassítanunk kell és újra a fontos dolgokra fókuszálnunk. Emlékeztet bennünket arra, hogy van választási lehetőségünk, saját magunk tervezzük meg életünket. És bármennyire is kemény volt a napunk, holnap egy új nap kezdődik, új lehetőségekkel, új történetekkel.

Ti hogyan kezelitek a túlterheltség érzését? Mit tesztek ilyenkor?

 

Tallullah

Ha szeretnél gyorsan és eredményesen megszabadulni a stressztől, akkor ezt nézd meg: Nyomáscsökkentés – 55 tipp>>