Mire készülünk a terhesség során? I. (Felkészülés a szoptatásra 5 lépésben)

A terhesség hétről-hétre rovatunkat itt találod>>

Erre a kérdésre sok kismama magától értetődően válaszolná: hát a szülésre! Igen, fontos a szülésre felkészülni – de nem elegendő. Legjobb, ha az új szerepre, az anyaságra készülünk, ugyanis ez a kaland a szívünk alatt hordott magzattal nem fog véget érni a szülőszobán, ellenkezőleg: ott fog kezdődni! Az újszülött gondozása és ellátása, a szoptatás, a férfi és a nő közötti megváltozott szerepek, a család összetartása, és végül a munkába való visszatérés – ezek mind-mind új kihívások. Cikksorozatunkban sorra vesszük, hogyan készülhetünk fel ezekre; az első részben – a Szoptatás Világhete apropóján – arról lesz szó, hogyan készüljünk a várandósság alatt a szoptatásra 5 lépésben.
Fogok-e tudni szoptatni?
A terhesség alatt a nők nagy része néha elbizonytalanodik: vajon menni fog? Legtöbben a szoptatástól tartanak. Fogok-e tudni szoptatni?
A válasz: igen!
A nők úgy vannak kitalálva, hogy a szülés a szoptatás „tudománya” valahol mélyen kódolva van bennük. Ösztönös dolgok ezek, mégis előfordul, hogy a szoptatás nem megy azonnal úgy, mint a karikacsapás, hanem egy kis gyakorlás szükséges hozzá. Nem kell megijedni, tudni kell, hogy ez másokkal is előfordul, de nem árt már előre tisztában lenni vele, hogy mi a teendő a kezdeti nehézségek leküzdése érdekében.
Hogyan készüljek fel a szoptatásra?
Le kell szögezni, hogy a szoptatásra kizárólag lélekben, illetve fejben kell készülni! Tévhit, hogy a mellet már a terhesség alatt előre „edzeni” kell a szoptatásra, hogy később ne sebesedjen ki. A mellbimbó kisebesedését a helyes szoptatási technikával lehet megelőzni, így előre semmiféle fizikai felkészülésre nincs szükség.
Annál fontosabb azonban, hogy fejben jó előre készüljünk fel a szoptatásra! Ezt 5 lépésben tehetjük meg:
1. A CSODÁLATOS ANYATEJ – Miért jó a szoptatás a babának és a mamának?
Még mindig elég sok tévhit kering a szoptatás körül, sőt számos anyuka hiszi azt, hogy a tápszer egyenrangú alternatívája az anyatejnek. Pedig ez nem igaz, a mesterséges táplálás nem lehet egyenrangú a szoptatással, ma már tilos az ezt sugalló reklám is, és szerencsére a bababarát szülészeteken nem tápszermintákat osztogatnak az újdonsült anyukáknak, hanem megteremtik a lehetőségét, hogy azonnal mellre tehessék a kisbabáikat.
Az igazság az, hogy a tápszert arra fejlesztették ki, hogy valamivel táplálni lehessen a csecsemőket akkor is, amennyiben nincs mód a szoptatásra, de nem lehetséges teljes mértékben leutánozni az anyatej összetételét, így a tápszernek nincs is olyan védő funkciója, mint az anyatejnek (hiszen előállításakor elsősorban a tápanyagokra helyezik a hangsúlyt.) Kattints ide és olvasd el, mit kell tudni a csodálatos anyatejről, és a szoptatás csodájáról!
Első lépésként tehát járjunk utána, hogy miért előnyös a szoptatás a babának és a mamának is, illetve milyen hátrányai vannak a tápszerezésnek a szoptatáshoz képest. Ha pedig tisztában vagyunk azzal, hogy a kisbabánknak az anyatejes táplálás a legjobb, akkor nem lehet kérdés, hogy ezt választjuk-e.
2. POZITÍV HOZZÁÁLLÁS: Fogok tudni szoptatni!
Ha – mint minden édesanya – a legjobbat szeretnénk adni a babánknak, akkor bízzunk magunkban, hogy képesek is leszünk erre! A pozitív hozzáállás a siker egyik kulcsa, a kérdésnek, hogy fogok-e tudni szoptatni, fel sem kellene merülnie.
3. FELKÉSZÜLÉS – A szoptatás elmélete
Vannak anyukák, akiknek nem okoz különösebb gondot a szoptatás, és kezdetektől nagyon ügyesek, a többség azonban az első hetekben még megkínlódik a dologgal. Nem tudhatjuk előre, hogy melyik típusba fogunk tartozni, de amit megtehetünk: hogy igyekszünk mindent megtudni a szoptatásról már előre – hogy a szülés utánra már csak az maradjon, amihez a baba is kell!
Hiszen ha megvan a baba, amikor már minden „élesben megy”, már nem lesz idő a szakirodalmat bújni, információkat szerezni, és egy sebes mellbimbó, egy síró csecsemő mellett könnyebb kétségbe esni is. Míg ha tisztában vagyunk vele, hogy a szoptatás mivel jár(hat), akkor könnyebben úrrá leszünk a kezdeti nehézségeken.
Amit már előre, elméletben tudni érdemes a szoptatásról:
• A helyes mellrehelyezés technikája
• Milyen szoptatási testhelyzetek vannak?
• Mikor és mennyit kell szoptatni? (Az újszülött igényei, illetve az igény szerinti szoptatás mibenléte)
• Amit a tejtermelésről, a mellgyulladásról, és a fejésről tudni kell.
• A sebes mellbimbó kezelése.
(Mindezekről hamarosan olvashatsz 1-1 cikket!)
4. ELHATÁROZÁS ÉS KITARTÁS
Ezen a ponton érdemes egy kicsit kitekinteni: hiszen a baba születésére való felkészülés nem csak a szoptatásról szól, hanem annál jóval többről. Az anyukaság 24 órás szolgálat, éjjel-nappal adódnak teendők az újszülött körül. Ez nem megy másként. Ezt előre tudni kell, és nem azt kell lesni, mikor alussza már át a baba az éjszakát. A tapasztalat azt mutatja, hogy azok az anyukák, akik előre tisztában vannak vele, hogy a kisbabával az élet megváltozik, és hogy róla éjjel is gondoskodni kell, azok fizikailag és lelkileg is jobban bírják az igénybevételt.
Ha úgy határoztunk, hogy szoptatni szeretnénk a kisbabánkat, készüljünk fel előre arra is, hogy nehézségek is adódhatnak, de ha kitartóak vagyunk, túljuthatunk ezen. Számos édesanya számol be arról, hogy az első hetek fájdalmai, és néha a kétségbeesés után végül átélhették (és hosszú ideig átélték) a szoptatás csodáját. Jó, ha a párunk és a családunk is érzelmi támaszt nyújt ebben az időszakban, ezért érdemes velük is előre beszélgetni ezekről a kérdésekről.
5. SEGÍTSÉG KÉRÉS
Célszerű előre tájékozódni, hogy ha elakadnánk, akkor honnan kaphatunk gyors és hatékony segítséget. Ha valami gondunk van, legalább telefonon azonnal kérdezzünk rá a problémára egy szakértőnél – nem érdemes várni, hátha megoldódik magától, hiszen a szoptatási tanácsadó legtöbbször nagyon egyszerűen meg tudja válaszolni a kérdésünket, tud ajánlani valami megoldást, és ezzel megelőzhetjük, hogy nagyobb legyen a baj. Ráadásul a szoptatási szakértő bizonytalanságunkban is mellettünk áll, és megerősít bennünket abban, hogy képesek vagyunk szoptatni – és ez a lelki támasz is nagyon fontos, sokszor lényegesebb, mint a gyakorlati tanácsok.
Szakértőnktől, Gitidiszné Gyetván Krisztina szoptatási tanácsadótól itt, cikkünk végén kérdezhetsz (a hozzászólások között) vagy elérheted őt a következő telefonszámon: (70) 311-3774 begin_of_the_skype_highlighting              (70) 311-3774      end_of_the_skype_highlighting, illetve emailben: gitidiszkriszta@gmail.com. Ha vidéken élsz, akkor böngészd ezt az oldalt, hogy találj egy szoptatási tanácsadót, aki a legközelebb esik hozzád: http://www.ibclc.hu/elerhetoseg

Ha a fenti lépések megtételével már a várandósság alatt készülsz lélekben a szoptatásra, akkor sokat teszel azért, hogy a szoptatás számodra is örömteli legyen. Amikor végre karodba veheted az újszülöttet, akkor az elméleti alapozást követően biztos, hogy gördülékenyebben fog menni a szoptatás gyakorlati része. Mi ezt kívánjuk Neked!

Kezdő anyukák oldala

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot

megszorítások
nélkül, ésszerűen?

Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és

spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!

https://www.hosnok.hu/20ezer/