Mindannyiunk legtitkosabb vágya az, hogy “Bárcsak megélhetnék abból, ami a hobbim, amit imádok csinálni!“. Majoros Zsuzsának sikerült megvalósítania ezt az álmot. Az alábbi interjúban Zsuzsi bemutatkozik, úgy is, mint a hobbivarrónők tanácsadónője, és úgy is, mint a HősNők.hu egyik szakértője, akivel a jövőben rendszeresen találkozhatsz itt, pedig ez az oldal nem is varrásról szól, igaz? Olvasd el, mit tartogat számunkra Zsuzsi!

Zsuzsa: Végzettségem szerint női ruhakészítő, illetve bőripari üzemmérnök vagyok. Több évig dolgoztam varrónőként. A szakmámat szerettem, és szeretem a mai napig, de nem láttam magam előtt előrelépési lehetőséget, ezért akartam váltani. Szerettem volna a szakmámnál maradni, és valami olyasmibe belevágni, amihez nem kell komoly tőke. Ha elárulom, hogy a férjem programozó, akkor ma már természetesnek tűnik, hogy arra gondoltam, hozzunk létre egy weboldalt hobbivarrónőknek, de 2003-ban még nem sok online vállalkozó volt itthon. Minden ismerősöm remek ötletnek tartotta a weboldalt, de attól, hogy a munkahelyem is ott akarom hagyni, szinte mindenkiben meghűlt a vér.

Majoros Zsuzsa, a hobbivarrónők tanácsadónője
Majoros Zsuzsa, a hobbivarrónők tanácsadónője

Először a Varróház Online-t hoztuk létre.  Az elején egyáltalán nem volt könnyű, hiszen elkészíteni egy weboldalt az egy dolog, de az üzemeltetése is voltaképpen egy külön szakma. Szép lassan beletanultunk, megtaláltuk a saját utunk, és végül egy jól működő, virágzó portál lett belőle.
Azóta már megszületett a Kreatív Vagyok is.
A vállalkozói életforma az amit semmi másra nem cserélnék el. A közhiedelemmel ellentétben ez remekül összeegyeztethető a családdal is. Nálunk minden nap 15-20h-ig a fiamé, aki most bölcsis. Csavargunk a városban, meglátogatjuk a családot és az ismerősöket.
Számomra így kerek a világ, bízom benne, hogy Te is a legjobb úton jársz afelé, hogy megtaláld a saját utad!

Rita:
Zsuzsa, te egy tipikusan “gürizős” hivatásból építettél vállalkozást: varrónőből vállalkozónővé léptél elő. Ékes példája vagy annak, hogy a szépérzékből, kreativitásból, a hobbiból gyümölcsöző üzlet nőheti ki magát. Hogyan csináltad? 🙂

Zsuzsa: Először is elhatároztam, hogy változtatok az életemen. Párommal együtt gyereket szerettünk volna, de albérletben laktunk. Alkalmazottként esélyünk sem volt saját lakásra, és egy baba az addig is elég gyászos esélyeinket, nullával tette volna egyenlővé. (akkor még a lakáshitel lehetősége is nagy dolog volt, de ki kellett fizetni minimum a vételár 50%-át).
Állandóan, éjjel-nappal, minden szabad percemben azon törtem a fejem, mi lenne a helyes lépés. Végül, talán hónapokkal később, amikor eszembe jutott a Varróház ötlete, akkor azonnal tudtam, hogy ez lesz a megoldás számomra. Még aznap nekiláttam a megvalósításnak. Semmilyen negatív vélemény, kudarc nem tántorított el a célomtól, hogy egy pénzt termelő weboldalt hozzak létre. Hosszú ideig nappal varrónőként dolgoztam, éjszakánként a weboldalt csináltam, majd elérkezett a nagy pillanat, amikor párommal együtt vállakozók lettünk.
Két nagyon dolgos év volt, mire stabil lábakon állt a vállalkozás és végre gondolattunk gyermekvállalásra. Addigra (igaz hitelt is vettünk fel) megvettük az első lakásunkat. Volt egy tanműhelyünk is, ahol folyamatosan varrótanfolyamok indultak, és a fiam születésétől egy oktató is, aki a tanfolyamokat tartotta helyettem. Életem legboldogabb időszaka volt a terhességem. Nagyon büszke voltam arra amit mi ketten a férjemmel elértünk.


Rita:
Szerinted milyen tulajdonságaid vezettek sikerre?
Zsuzsa: Azt mondják azokat a tulajdonságaidat kell fejlesztened, amelyek eleve jók. Többféle ragadozóállat van, mind vadásznak. Tigris, cápa, sas stb. Ha a cápa sasként szeretne vadászni kudarcot vall, de ha a meglévő támadási technikáját tökéletesíti, hatékonyabb lesz. Amikor ezt hallottam lázasan gondolkodni kezdtem, nekem mi a jó tulajdonságom, mint vállakozó. Be kell valljam, fogalmam sem volt, de a férjemre gondolva azonnal sorolni tudtam az ő jó tulajdonságait. Gondoltam hátha ez fordítva is működik, ezért megkérdeztem őt.
Azt mondta kitartó vagyok, és valóban megszállottként tudok haladni egy jónak tartott cél felé. Biztos vagyok benne, hogy a kitartásom az, ami a legtöbb nehézségen átsegített.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/


Rita:
Milyen tulajdonságaidat, készségeidet fejleszted tudatosan önmagad és a vállalkozásod érdekében?
Zsuzsa: Mindig azt, amelyikre éppen szükség volt. Sok olyan helyzettel találom szemben magam, amelyek olyasmit követelnek tőlem, ami az alaptermészetemtől távol áll. Erre azt szoktam mondani, ha azért jönnek be egy varrótanfolyamra az emberek, mert kézenállva tanítok, akkor annak ellenére, hogy nem tudok kézenállni, és nem is szeretnék, biztos, hogy addig próbálkozom, amíg megtanulom, mert a legjobbat szeretném nyújtani.
Ilyen számomra például a nyilvános szereplés, vagy például a tárgyalástechnikák elsajátítása.


Rita:
El tudod képzelni, hogy ugyan ilyen teljes életet élhetnél mondjuk alkalmazottként is? Szerinted mitől függ a boldogság, a harmónia?
Zsuzsa: Nem, számomra elképzelhetetlen, hogy alkalmazottként is ilyen jól érezném magam a bőrömben. Nekem rengeteg energiát ad, hogy a saját ötleteimen dolgozom, és a magam ura vagyok.
Az is biztos, hogyha ma kellene alkalmazottként dolgoznom, sokkal gyorsabban elérnék magasabb fizetést, és lépnék előre a ranglétrán, egyszerűen azért mert tisztában vagyok az értékeimmel.
Én nem hiszem, hogy mindenkinek ez az üdvözítő életforma, de nekem az.


Rita:
Milyen tervek lapulnak a tarsolyodban a jövőre nézve, akár a vállalkozásodat, akár önmagadat tekintve?
Zsuzsa: Természetesen szeretnék még több portált létrehozni, mert ma már az online világot mindenestül legalább annyira szeretem, mint az eredeti szakmámat, és természetesen a meglévőket is fejleszteni.
Ettől függetlenül hamarosan lassítanom kell, mert a fiam már 3,5 éves, és egyre többször hozza szóba a kistesó kérdést, hiszen bölcsiben sok társának van már.


Rita:
Miről fogsz nekünk írni a HősNők-ön?
Zsuzsa: Azt gondolom, hogy nem akkor lettem vállakozó, amikor kiváltottam az ehhez szükséges engedélyeket. Akkor még egy szakember voltam, aki egy vállalkozás keretein belül teremtett magának munkahelyet. Sok év kellett amíg a gondolkodásmódom is teljesen átalakult. Olyan elveket, elgondolásokat tettem magamévá, amelyek akkor is előnyömre lettek volna, ha alkalmazottként vagyok birtokában, de akkor még teljesen máshogy láttam a világot. Szeretném elmondani másoknak is ezeket a felismeréseket, amelyek bennem lezajlottak, hátha segítséget nyújt az útkeresésben. Erről még nem szeretnék semmi konkrétumot mondani, majd a cikkekben elolvashatjátok.
100 gyakorlati tipp leendő és kezdő vállalkozónőknek, hogy vállalkozásod valóban sikeres legyen!>>

A gazdagság receptje

One thought on “Majoros Zsuzsa, a hobbivarrónők tanácsadónője”

Comments are closed.