Egy kollégámtól hallottam először a 21 napos szabályról: két, homlokegyenest ellenkező emberként, egy éjszakás műszakban hirtelen olyan dolgokról kezdtnk beszélgetni, hogy mai napig emlékszem annak az éjszakának a jelentőségére, pedig már eltelt azóta vagy 8 év…

Szóval, a beszélgetés része volt az úgynevezett 21 napos szabály, ami arról szól, hogy mindenféle új szokást úgy vehetsz fel, szándékosan is és szándékodon kívül is, hogy ha 21 napon át folyamatosan ismétled.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Tehát, ha mondjuk szeretnél átállni az esti elmosogatásra, hogy reggel szép rend várjon a konyhában, akkor úgy fog ez beépülni a mindennapjaidba, hogy az első 21 napon még nagyon oda kell figyelned arra, hogy meg is valósítsd az esti mosogatást, és még véletlenül, se halaszd reggelre, a 22. napra meg már beépül az életedbe, megszokottá, rutinná válik, szinte le sem bírsz szokni róla…

Igen ám, de tartja magát egy olyan nézet, hogy „ha megtöröd a 21 napot, tehát csak egy napot is kihagysz a folyamatból, akkor lenullázod a dolgot, és kezdheted újra a 21 napot…”

Na, ez szerintem másképp van (durvábban fogalmaztam eredetileg, de moderáltam magamat :)).

Brian Tracy, a Maximális Teljesítmény című könyvében, többek között erről a törvényről is hosszasan ír, és szokás törvényének, ezen belül pedig gyakorlás törvényének hívja.

Van itt két zseniális mondata: „Ne feledjük, nagyon könnyű rossz szokásokra szert tenni, de nehéz velük együtt élni. Jó szokásokra nehéz szert tenni, de könnyű velük élni.”

A 85. oldalon konkrétan azt írja a 21 napos szabályról, hogy felnőttek általában 14-21 nap alatt tudnak maradandóan kialakítani egy új szokást.

Viszont az a nézet, hogy: nehogy megszakítsd a 21 napot, mert különben nem fog sikerülni, nos, ez egy olyan intelem, ami méltatlan ehhez a szemléletmódhoz.

Először is, negatívumokat nem sugallhatunk senkinek. A „ne csináld, nehogy megszakítsd, jajj mi lesz, ha megszakítod” dolgok éppen az ellenkezőjét jelképezik annak, mint amit kellene: a negatívumot a pozitívum helyett.

Az én javaslatom: ha eldöntötted (egyik alapkő), hogy változtatsz (másik alapkő), és elkezded a szokást kialakítani, akkor próbálj maradni az elképzelésednél, és ha netán letérnél az útról (mert épp pókerpartit rendezel a barátnőiddel és utána már biztos nem lesz kedved éjjel mosogatni), akkor gondolj arra, hogy: lehet, hogy most kihagytam egy napot, de eltökélt és elszánt vagyok, és simán sikerülni fog elsajátítani az esti mosogatás szokását.

De ugyanez vonatkozik a fogyókúrákra, az edzésekre, az egészséges étkezések szokásának kialakítására, vagy akár arra is, hogy reggel korábban akarunk felkelni.

Természetesen ezek a könnyebb dolgok. A nehezebbek azok, amik lelki és gondolkodásmódbeli szokások esetén a régi, rossz szokások leküzdését és a jó, új szokások felvételét jelentik. Például: régi rossz szokás az állandó panaszkodás. Jó új szokás: hálaérzet azért, amink megvan.

Biztos, hogy előbb a rosszról kell leszokni, aztán a jót kell elsajátítani. De fölösleges a 21 naphoz úgy ragaszkodni, mint valami bálványhoz, mert ez biztos hogy változó, másrészt meg az egy-egy napok kihagyása is egy erőpróba, amin egyeseknek át kell menniük, másoknak meg nem.

Sose büntesd magad olyan gondolatokkal, hogy: na tessék, még ezt a nyavajás 21 napot se bírtam ki!

Gondolj arra: hurrá, már egy napot kibírtam, nagyon erős vagyok! És így napról napra, ha egy nap kimarad, maximum nem hurrázol, de büntető gondolatokra semmi szükség :).

Csak pozitívan!

35 thoughts on “A 21 napos szabály ellentmondása”

 1. Megnyugtattál, pont most vagyok egy szokás kialakításának 12. napján és tegnap kimaradt.
  Viszont 12 napot megcsináltam! Hurrá! Lesz ez még több is!

 2. Én is tartom magam az esti elmosogatáshoz. És tényleg tök jó, amikor reggel felkelek, és a szép tiszta konyha vár. Azért túlzásokba sem kell esni, az a véleményem, mert egy jó buli után nem biztos, hogy feltétlenül a mosogatás az első. Inkább egy jó zuhany és a pihi.
  Egyébként nekem van egy másik bevált módszerem, ha valamit szeretnék tudatosan beépíteni a szokásaim közé. Barátaim, kollégáim, családom (stb.stb, ki-ki válassza ki a neki megfelelőt) előtt HANGOSAN kimondom, amit véghez akarok vinni. Ezután aztán már magam is fontosnak tartom, hogy amit úgymond megigértem, be is tartsam. Lehet, hogy azt mondjátok, ez hülyeség, mert így lelkiismeret furdalást okoz, ha mégsem úgy teszek,ahogy „beigértem”, de nálam ez nem így van. Pl. egyszer kicsit dundibb voltam, mint ahogy jól éreztem volna magam. Ekkor a családom, és a kollégáim előtt is beszéltem arról, hogy nem jó ez így, egy kicsit fogyni kellene, és kijelentettem, hogy egy jó darabig nem fogok kenyeret enni. Hát ezek után mertem én kenyeret enni? Nem, hiszen megigértem. Ez nem jelenti ám azt, hogy aszkéta módon megvontam magamtól minden szénhidrátot! Ettem egy-egy kis sütit, kifőtt tésztát, de csak keveset. Nem kellett szenvednem. A szendvicsek helyett meg több husit és sok-sok paprikát, uborkát, paradicsomot, tojást ettem, és jóllaktam vele.
  És ez nem csak a fogyókúrával jó ám, el lehet így hagyni rossz szokásokat, csak meg kell bízni valakit(valakiket), hogy ha csinálom azt a dolgot, amiről le szeretnék szokni, szóljanak rám, és akkor én szót kell, hogy fogadjak. Próbáljátok ki.

 3. Eddig én akár hányszor beavattam valakiket a terveimbe – leszokom a cigiről, lefogyok 10 kilót – hangosan röhögtek, és azzal „bíztattak”, hogy úgysem fog menni 🙂 Valószínűleg nem megfelelő embereknek dicsekedtem vele…
  Persze ez régen volt, és sikerült minden, már csak a dac miatt is, azóta sem dohányzom, igaz a 10 kilót szülés kapcsán már visszahíztam :)) Nem, most nem ígérem meg nektek, hogy lefogyok, hihihi

  De ha megtaláljuk ehhez a megfelelő partnert, akkor szuper ötlet!

  Ugyanis ez a módszer a tudatalatti kondícionálásával van összefüggésben: amikor már fennhangon mondasz valamit – lásd Szeress című bejegyzés -, akkor az agy, a tudatalatti elfogadja tényként. És dolgozik a cél elérésén.

  Amikor barátok, ismerősök még vissza is igazolnak, hogy: igen, te képes vagy rá, vagy igen, hú, de jól fogsz kinézni 10 kilóval kevesebbel, és hasonlók, az olyan hatású, mint mikor szuggerálnak, hipnotizálnak a pozitív eredményre!

  Majd alakítunk egy klubot, ahol egymást szuggeráljuk, mit szóltok?:)))

 4. Volt persze!
  Egyszer véletlenül kimaradt egy fél délelőtt úgy, hogy egyáltalán nem cigiztem, és amikor megéreztem az éppen a dohányzóból érkező kollégám „szagát”, akkor felfordult a gyomrom 😀

  Akkor fordult meg a fejemben először, hogy jézusom, nekem is ilyen büdös füstszagom van?

  Az undorra koncentráltam, és így egyik napról a másikra letettem, 16 év után a cigit. Azóta is az undor és a légszomj az első, ami eszembe jut a dohányzásról.

 5. Ez nagyszerű!
  Ámde nálam még nem jött el az ideje egy ilyen élménynek, így benne vagyok a szuggerálós klubban:) Leszokni a cigiről szerintem és számomra, a világ egyik legnehezebb dolga:(

 6. Én egyszer úgy próbáltam, hogy amikor vettem egy doboz cigit, akkor amennyibe került, ugyanannyit beletettem egy perselybe… Marha gyorsan gyűlt a pénz, de ez nem volt hatékony… 🙂

 7. Nekem sikerült leszoknom a cigiről!
  Miután elhatároztam, hogy kb. 15 évi dohányzás után le fogok szokni, végig gondoltam, hogy mi ösztönöz erre.
  Már a gyerekeim előtt is szégyelltem, hogy ilyen gyenge akaratú vagyok és természetesen nem szerettem volna, hogy ők is a dohányzók csapatába tartozzanak.
  Ezután ahányszor rá akartam gyújtani, elmondtam magamnak a következőket:
  – a ruhám, hajam, lehelletem büdös
  – légszomj kínoz már kocogáskor is
  – bőröm egyre szürkébb, szárazabb lesz
  – ronda ráncos öregasszony leszek, cigivel a számban és megvetéssel, undorral néznek rám ilyen külsővel.

  Javaslom másoknak is ezt a módszert. Én azóta már 5 éve nem dohányzom, jól érzem magam és nem hiányzik a cigi.

 8. Borbála, csak igazolni tudom a módszeredet!
  Nálam is az undorérzésre való koncentrálás segített igazából.

  Egy darabig rendszeresen emlékeztetnem kellett magamat, és álmomban rengetegszer dohányoztam.
  De aztán eljött az a nap – meglepően gyorsan -, hogy egyszerűen úgy éreztem, mintha sosem dohányoztam volna 🙂

  Működik!

 9. Én ezt a 21 napos szabályt más formában olvastam, már nem emlékszem, hogy hol és úgy írták, hogy 3 hónap kell bármilyen új szokás (leszokás) stabil kialakításához. Ezzel nincs is semmi baj, megérti az ember és a fókuszálás segít. A gond ott kezdődik, amikor elvész a fókusz és pl. újra előveszünk egy szál cigit, pl. társaságban, azzal a mottóval, hogy az az egy szál úgysem jelent semmi. Az az egy szál valóban nem, de a tudat és az érzés, hogy újra cigizek az megmarad és utána valóban egy teljes ciklus a leszokás.

 10. Sziasztok!
  Boldog lennék, ha csak az esti mosogatáshoz való hozzászokás volna a legnagyobb gondom!
  Hogyan lehet 21 nap alatt hozzászokni, hogy a férjem válni akar? Hogyan lehet hozzászokni a gondtalan jólétből a nyomorhoz, a pénztelenséghez?
  Hogyan lehet hozzászokni a munkanélküliséghez?
  Hogyan lehet hozzászokni egy új partnerhez (egyáltalán találni)?
  Hogyan lehet hozzászokni a stressz okozta magas vérnyomáshoz?
  Hogyan lehet egy merőben eltérő életvitelt, szokásrendszert kialakítani? Ebben tudtok segíteni? Segítségre van szükségem egyszerre ennyi rossz feldolgozásához, de nincs pénzem pszichológusra, mert a TB nem támogatja.
  Boccs a kirohanásért, üdv Vera

 11. Szia Vera!
  Bárcsak tudnék segíteni. Sajnos hasonló problémákkal küzdök, és még magam sem tudom, hogy mi lenne a legjobb megoldás. Ha gondolod, válthatnánk néhány e-mailt, megbeszélhetnénk, hogy mik lehetnek a kezdő lépések, később pedig, hogy mivel értünk el eredményt. Hátha ketten együtt okosabbak lennénk. E-mail címem:angyal0529@freemail.hu

 12. Vajon cickót lehet növelni ezzel a módszerrel? 🙂

 13. Kedves Veronika!

  Vannak olyan oldalak, ahol segítséget tudsz kérni és nem kerül semmibe, mert alapítványok tarják fenn. Ne várd meg, hogy nagyobb baj legyen, kérjél innen segítséget!
  http://www.csaladterapia.hu/cst_index.php?mode=contact&menuid=CONTACT
  Keresd meg őket, hogy fel tudjad dolgozni a problémákat.
  Én sem könnyen vettem az akadályokat a válás után, talán az a szerencsém, hogy nagyon aranyos párom van. De egyáltalán nem könnyű még ma sem a gyerekeknek, de megyek előre.

  Era

 14. A válásról annyit, hogy sokkal nagyobb erejű pusztítást végez a nőkben, mint azt bárki elhinné. (A gyerekekben is, de az enyém mégis klassz kis emberke lett, minden rossz ellenére.) Arra kell gondolni, hogy sohase nézz hátra, csak előre és a mostra. A gyerektartástól (méltatlan mennyiségétől) például komolyan be lehet csavarodni, le lehet 25 évre ragadni, mint egy átoktól. Ne nézz hátra! Légy elbűvölően félelemmentes és kezdd el felépíteni magad. Én ezért falom az ezoterikus, pénzügyi intelligenciát fejlesztő könyveket, meditációs cd-ket..hátha kisül belőle valami. Végre sokkal jobban érzem magam, tele vagyok harci kedvvel. Megmozdult valami, nagy erőkkel változik az életem. Felejtsd el azt a férfit, aki porig rombolta az önbizalmadat! Csak előre nézz meg a jelenre. A múlt nem létezik többé. Itt vagy most, hova akarsz eljutni? Milyen életet akarsz? A saját lábadra kell állnod és minden újra kiszínesedik.

 15. Sziasztok Lányok!
  Teljesen egyet értek Ritával! Nem szabad a 21 napot fetisizálni, lehet az 20,5 vagy akár 27 nap is. A megszakítás időben eltolja ugyan egy kicsit a végső sikert, de csak ennyi! Általában a bigottság semmilyen területen nem túl hasznos. A józan ész vezérlejen mindenkit, a racionalitást ne dobjuk sutba! A mágikus „21” értékének betartását semmi sem indokolja. Nyilvánvalóan kellő idő kell az új szokás beépüléséhez. Mivel életünk hetes periódusokban zajlik, minimum három hét eltelte kell ahhoz, hogy megtapasztaljuk, hogy valami bekövetkezése nem véletlenszerű, hanem szabályos ismétlődés.
  Ha megszegjük a szabályt, akkor csak a saját lelkiismeretünk háborog, esetleg az önértékelésünk szenved ismét csorbát. Ha „vétkezünk” és lám-lám ne omlik össze a világ, esetleg hajlamosak leszünk legközelebb is megszegni a fogadalmat. Tulajdonképpen magunkkal tolunk ki, de nem történik semmi helyrehozhatatlan.
  M.

 16. Szia Veronika!

  Én úgy érzékelem, hogy a rossz gondolatokhoz, rossz és kellemetlen érzésekhez szeretnél hozzászokni, s ezekhez új szokásokat felvenni. Vagy legalábbis ilyeneket kérdezel.
  NEM, nem ezekhez kellene hozzászoknod.
  A szokásaid ne a rosszra, hanem olyanra irányuljanak, amiket szeretnél elérni.
  Ehhez az (is) kell, hogy tudd, hová szeretnél eljutni, mit szeretnél még elérni.
  Milyen életet?
  És azt nézd meg, hogy ehhez az élethez, milyen szokásokra van szükséged.

  Üdv, Judit
  párkapcsolati szaktanácsadó

 17. Kedves Vera!

  Miért kellene a válás kapcsán hozzászoknod ilyen negatív gondolatokhoz.

  Válás után nekem kinyílt a világ, és sokkal több lehetőségem lett mindenre (munka, pénz, barátságok, rendezvények), mint előtte volt.

  Fel a fejjel, csak előre szabad nézni és a gyerekre.

  Egy kisgyerek különben is nagyon sok erőt tud adni az újrakezdés idején és később is.

  Vérnyomáson és alvászavaron nekem a Biokovács gyógynövényei segítettek.

  Írd be a keresőbe a nevét, sokat írtunk már róla.

 18. Nekem az jutott eszembe, hogy Rita teljesen jól világította meg témát, nem szabad görcsösnek lennie a ragaszkodásnak. A vonzás törvényének is árt a görcsös akarat.
  Idő kell a tudatalattinak és az izmoknak, hogy ráálljanak az újra.
  Példa: amikor hastáncot tanultam, ha egy új mozdulat nagyon nehezen ment a csoportnak, és rágörcsöltünk, az oktatónk állított le minket (nagyon helyesen), hogy majd még legközelebb gyakoroljuk. És legközelebb elsőre sokkal jobban ment, mint először sokadszorra. 🙂

 19. Az autóvezetésnél is így van: az elején hiába akar az ember rengeteget gyakorolni, az agy nem tud befogadni annyi új ingert egyszerre. Bőven elég a naponta 1 óra vezetés eleinte, aztán egy jó nagy ALVÁS, másnap már rutinosabb az ember.

  És így sorban, sok-sok óra és sok-sok kilométer után már öntudatlanul vezet és manőverezik az ember, ezt nevezik úgy, hogy ÉRZI az autót… 🙂

  A hastáncnál ugyanez: érzésből jövő dolgokat nem lehet tudattal irányítani, a mozgásnál csomó mindennek össze kell érnie.

 20. Ezzel a 21 napos szabállyal, nem megfelelően alkalmazva az is lehet gond, hogy a 22. napon igazi csalódásélmény lehet, hogy még mindig nem vált szokássá, amit akartunk…

  Hangsúlyozom: nem megfelelően alkalmazva.

  Ez az engedékeny 14-21 nap szimpatikusabb 🙂

  Tényleg kéne csinálni egy ilyen klubot, ahol mindenki elmondhatja, hogy milyen célt tűzött ki, a többiek meg jó alaposan elkezdik bíztatni és szuggerálni, hogy menni fog 😀

  Jelezném ma kezdtem fogyókúrába 😀

  Kicsit nagy volt a hajtás, és visszaszaladtak a kilók. Drukkoltok? 🙂

 21. Drukkolok nektek lányok!
  Esetleg két tipp a fogyihoz.
  Nekem az használt elég hamar, hogy:
  1: csoki helyett mindig almát ettem,
  2: minden nap tornáztam negyed órát.
  Így kb. három hét alatt 4 kiló lement rólam. Bár én amúgy nem vagyok vastag, csak kezdtek szűkek lenni a nadrágjaim… 🙂

 22. Nekem a fogyókúra, és még inkább a mozgás üzleti téma… :)))

  A torna elég adott. Csinálnom folyamatosan a vendégeimmel együtt a videókra a tornát – teszt hónap van, nehogy bármi gond legyen, amiről nem tudok… 🙂 (nevemre kattintva látod miről van szó…)

  Csak most vizsgaidőszak volt, és nagymamámnál ebédeltem minden nap.

  Élveztem meghízni! 😀

  Na de mostmár vissza kéne férni a naciba 😀

 23. Csodanő, gratulálok az ötlethez és a honlapodhoz! SZuper! Lehet, hogy regisztrálok. 🙂 Diétával fogyok jelenleg jól, de a bőrömnek jó lenne egy kis erősítés. 🙂

 24. Gyere-gyere! 🙂

  Én nagyon szeretem az edzőinket, az óráinkat, úgyhogy szívből ajánlom! 🙂 És egyébként is – hiszen a mozgás csak javíthat az életitelünkön – és valamennyit mindig javít! 🙂

  Köszönöm a gratulációt! :))

 25. Hát nekem a lustaságomon kellene változtatnom, meg hogy kevesebbet üljek a gép elött 🙂

 26. Csak egy kis kötekedés kedvéért 🙂 : Azt hiszem Brian Tracy azt is írta, hogy nem lehet mindenhez alkalmazni ezt a 21 napos szabályt. (Illetve nem mindegy a hogyan és miért…)Például ha nem szeretsz korán kelni, hiába kelsz minden nap 5-kor, muszájból, – sosem fogsz tudni hozzászokni. Ugyanez, ha utálattal mosogatsz este 11-kor, lehet, hogy elvégzed a munkát, reggel örülsz is, de nem fogsz hozzászokni! Tehát az első adandó alkalommal, amikor lankad ez a „nem belső késztetésből fakadó” motiváció, mosogatás helyett inkább valami örömtelibb elfoglaltságot választasz. (Pl. online bizniszedet építed, pénzt keresel, és veszel egy mosogatógépet…:))

 27. Zsú!
  Ez zseniális ötlet – és nagyon profi megvalósítás!
  (Nekem pont pár hete jutott eszembe, hogy valami hasonlót kéne csinálnom az ismerős kismamáknak, non-profit alapon, mert a terembe sosem jutunk le, nincs olyan időpont, mikor mindenki ráérne…(én is aerobic edző vagyok, csak nemigen gyakorlom:( )
  Szóval inkább körbeküldöm a linked! 🙂

 28. Sziasztok!
  Nagy örömmel olvasom mindig az oldalt.Rengeteg pozitív energiát próbálok meríteni belőle.
  Sajnos az élet nekem is mást hozott mint gondoltam,jelenleg válófélben vagyok,miközben a bébinket vártam megcsalt és szülés előtt bukott le. Valami iszonyat érzés volt,de túléltük, bár nem tudom hogyan.A lényeg talán tényleg az h semmit sem szabad feladni egy másik emberért,én megtettem.Hiba volt,saját magamról mondtam le.Hihetelen,de tényleg ahogy múlnak a hetek,hónapok felfogni még mindig nem tudom,h milyen embertelenül sokat hazudott nekem ez az ember.De megtette.És nem tudom h én közben miért nem láttam.
  Idáig hitegetett,h eldöntse kit válasszon.Ez mint kiderült már több mint egy éve tart.
  Jelenleg nem tudom,hogyan lehet kezelni egy ilyen helyzetet,de nagyon erősnek kell lennem,ami sohasem ment.Ezekből az írásokból veszek erőt és próbálom építeni a sohasem létező önbizalmam,h az álmaimat,megélhetésünket biztosítni tudjam.

 29. Jó reggelt Rita, nagyon szeretem az írásaidat, örülök, hogy megtaláltalak! Már többször elhatároztam, hogy belevágok a 21 napba, de olyan sok szokásom szorul azonnali megváltoztatásra (Pozitív gondolkozás, munkával kapcsolatos fejlesztések, tennivalók, személyes fejlődés, fogyás, mozgás, stb.), nem csinálok sorrendet, és végül minden marad a régiben!

 30. Sziasztok!
  A 21 napos módszer nem változtatja meg azt a tényt, hogy valami tönkre ment egy kapcsolatban, és ezen változtatni kell. A 21 napos módszer hozzá segít, hogy kialakítsd azt a gondolatosrt, és igényt, amit meg akarszt eremteni a válásod után. Gazdagságot, jólétet, szerető társat. A 21 napos módzser ahhoz segít hozzá, hogy azokra a dolgokra fókuszálj, amit szeretnél az életedben. A válás ténye egy dolog. Valami tönkre ment, kinőtted, elég volt belőle. Ha abba kapaszkodsz, ami már nem működik, akkor elszalasztod azt a lehetőséget, hogy olyan helyzetet teremts az életedben, amit szeretnél, amire vágysz.

Comments are closed.