Arról korábban már írtam itt a Hősnőkön, hogy a változás kis lépésekkel kezdődik. Ha változtatni szeretnél az életeden, akkor célszerű először csak a szekrényedben rendet rakni, és utána kitakarítani az egész lakást, utána következhetnek a kapcsolatok, a munkád és minden más… De ha változni szeretnél, ha TE magad szeretnél változni, új szokásokat felvenni, több energiához jutni, akkor más technikákra lesz szükség. Afféle konyha-technológiákra – Hősnő módra 🙂 Egyik ismerősöm szokott panaszkodni róla, hogy már unja a főzést, mert mindig ugyanazokat az ételeket csinálja, mindig ugyanúgy be kell vásárolni, megfőzni, mosogatni. Már nagyon unalmas minden hétvégén azon gondolkodni, mit kéne főzni, ami új. Aztán megfőzi és a következő nap megint gondolkodhat. Dögunalom.

Van egy másik barátnőm, aki pedig imádja a főzést. Ő is főz mindennap, ugyanúgy be kell vásárolnia, ugyanúgy vacsorát kell adnia a családnak, náluk is néha ugyanazt a főzeléket kell főzni, mert a gyerekek azt szeretik, ő mégis élvezi.

Mi a különbség a két ember között? Az egyikük belefásult, unja és egyre tudatosabban unja. Tudja, hogy ugyanazokat a bevásárlás-főzés-mosogatás köröket rója újra meg újra, és ő meglátta ebben az unalmat, és az élete részévé tette azt.

213289_jenga_3

Míg a másik ismerősöm ugyanabban a folyamatban a változatosságot látja, nem a rutinteendők sorozatát, amik ugyanazok akkor is, ha csirkepörkölt vagy ha tejbegríz a menü, hanem ő élvezi a részletekben levő örömet és az állandóság örömét is egyszerre. Hiszen minden egyes alkalom, amikor a gyerekek jó étvággyal esznek, öröm is egyben!

Minél idősebb valaki, annál inkább kiforrott a személyisége, annál kevésbé tud változni és változtatni. Ez leginkább a szokásokon látszik: ugyanazt a mosóport veszed meg a hipermarketben, ugyanazokat az ételeket eszed, ugyanakkor kelsz fel és ugyanazt a reggeli rutint végzed minden nap. A rutin unalmas, ugyanakkor célja is van: segít tájékozódni a világban és frissnek maradni. Gondolj bele, ha minden egyes vásárlásnál azon kéne törni a fejed, a sokféle mosópor közül, hogyan válassz ki valami újat! Vagy ha minden reggel másféle reggelit készítenél, mint előző reggel… Kellenek ezek a rutintevékenységek, hogy keretet adjanak az életnek.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

A kisbabáknál a napirendet sok anyuka afféle rossz dolognak tartja, mert nagyon unalmas minden nap ugyanazokat a köröket róni. Gyakran látom, hogy szánt szándékkal próbálnak kitörni ezekből a körökből, mert “biztosan a baba is unatkozik”. Hát sajnos az a rossz hírem van, hogy a baba nem unatkozik. A babának ugyanis még nincs időérzéke, csak a dolgok egymásutánjából tájékozódik. Az egymás után következő eseményekből tudja, mikor milyen napszak van. Ezért szükséges az elalvás előtti rutin, az etetéshez kapcsolódó rutin, a napi teendők sorrendje.

Amint a csecsemőből kisgyerek lesz és felfedezi a saját akaratát az első teendője az, hogy ezt a rutint szétzilálja. De nem azért teszi ezt, mert nincs rá szüksége, hanem azért, mert a saját akaratát szeretné megmutatni: teszteli, hogy vajon mi történik, ha nem fekszik le időben aludni, kipróbálja, mi van akkor ha a főzelék nem a szájába, hanem a földre kerül.

Ez felnőtt korunkban sem sokat változik 🙂 Felszedünk ugyan magunkra egy csomó “nem szabad”, “nem illik”, “így kell csinálni” szabályt, de közben állandóan teszteljük és megváltoztatjuk a határokat. Sőt még meg is ideologizáljuk 😉 “Vasárnap van, ma megtehetem, hogy 10-ig ágyban maradok”, “Ma nincs kedvem főzni, inkább rendeljünk pizzát” A rutintevékenységek széttörése révén lesz változatos az élet.

1105487_toothpaste_4

De mit csinálj, ha nem tudsz kitörni a rutinból?

Gyakran vannak olyan szokásaink, amiket rutinból végzünk (azaz nem tudatosan), de meg kéne tőlük szabadulni. Ide tartoznak a közismerten “rossz” szokások, például a dohányzás, körömrágás stb. De ide tartozik az is, amikor elhatározod, hogy sportolni kéne, aztán minden nap meggyőzöd magad arról, miért nem tudod éppen ma elkezdeni. Vagy amikor elhatározod, hogy többet foglalkozol a gyerekekkel, de minden egyes nap “közbejön” valami fontosabb.

Ha változtatni szeretnél, érdemes valami aprósággal elkezdeni. Egy pici lépést ugyanis könnyebb megtenni, mint egy nagyot. Sőt: kezdheted valami egészen mással is a változást. Például valamelyik rutintevékenységed megtörésével.

Cseréld le a fogkrémedet egy másikra! Meg fogsz lepődni, egészen új élmény minden nap más ízzel kezdeni a napot, mint addig. Ilyenkor a rutin megmarad, csak kicserélted az egyik elemét és tádám: máris megváltozott valami.

Ha fogyókúrázni szeretnél, akkor ne egy nagy diétába kezdj bele, hanem csak tegyél meg annyit, hogy amikor eszedbe jut a nassolhatnék, akkor ropi helyett almát eszel. Megint csak kicserélted a megszokott egy elemét. És a picitől haladhatsz a nagy felé: a tévénézést kocogásra, az esti mosogatást a gyerekekkel való beszélgetésre cserélheted. Olyan ez, mintha egy Jenga-toronyból nem kivennéd, hanem csak lecserélnéd az elemeket – és a torony nem omlik össze 🙂

A gazdagság receptje

3 thoughts on “A változás kicsiny lábnyomai”

  1. Könnyebbek a kis lépések, ez így van.. és hamarabb adnak sikerélményt és erőt. A mozgásnál sem szabad azt kitűzni mondjuk 50 évesen 15 kiló plusszal, hogy olyan lesz valaki, mint huh kit is mondjak.. egy 25 éves nádszál. Mert akkor hozzá se fogna az ember lánya.:)

  2. Érdemes a változásokat megtervezni, és egy vágyott cél felé vezető út lépéseinek tekinteni. Egyszerre ne tűzz ki túl sok változtatást, mert nem biztos, hogy örömmel tudod követni! Viszont, ha sikerült azt az egyet egy hónapig megtartani,és már szinte rutin – akkor jöhet a következő!

  3. Azért valahol mégiscsak ott kell lebegnie a nagy célnak is, mert egy fogkrémcseréjért senki sem kezdene új életet. 🙂

Comments are closed.