tukor-smallSzokatlan önbizalomfejlesztő módszer Zwack Pétertől. Ego kung-fu gyakorlat.

Itt a Hősnőkön már kaptunk egy üzenetet Zwack Pétertől (Rita közreműködésével), és abban szó is volt arról a gyakorlatról, amiről most írni szeretnék. Előbb azonban kis kitérő. Önbizalom és önbecsülés-fejlesztés: mint láttuk, ezek az önérvényesítő, asszertív kommunikáció és a hatékony konfliktuskezelés alappillérei. Jól hangzik hogy önbizalomépítés, de mégis, hogyan kéne csinálni?

Önbizalom építés kontra öngyalázás: ne gáncsold el magad

Először egy személyes élmény. Múlt héten már megint rám szóltak, hogy miért szidom magam néha mások előtt. Belegondoltam, és rájöttem, hogy tényleg, miért is teszem? Néha negatív hangulatba kerülök, a nekemnemsikerül és úgyismindegyelegemvan állapotába, és van úgy, hogy ahelyett hogy villámgyorsan kimásznék belőle, még fokozom is a dolgokat azzal, hogy hangot is adok az elégedetlenségemnek. Durvább kifejezéssel élve ez nem más, mint öngyalázás. Végiggondolva, talán egyben menekülés is. Hiszen ha mások előtt „bebiztosítom”  magam azzal, hogy ügyetlen vagyok, akkor sokat nem veszíthetek, hiszen

 1. ha mégis sikerül az adott dolog, akkor bebizonyítom hogy nem így van, ezzel meglepetést okozok,
 2. tényleg ügyetlen vagyok, és kudarcot vallok, akkor pedig az történik, amit mondtam.

Csalódni tehát nem fog bennem senki. Cseles, nem igaz? Kár, hogy közben magamat gáncsolom el, hiszen a sokszor mantrázott mondatok sajnos önbeteljesítő jóslatként is működnek.

Nulláról indulni

Az önbizalomfejlesztésben és az önérvényesítésben az a trükkös, hogy ha nincs önbizalmad, akkor honnan is szereznél? Hiszen ha nincs önbizalmad, akkor nem lesz ahhoz sem hited, hogy bármibe belekezdj ami révén aztán fejlődhetnél. Olyan tehát a feladat, mintha saját hajadnál fogva kéne kirántanod magad a mocsárból – persze melyik rázós szitu nem ilyen az életben?

Számos trükk és technika létezik arra, hogy hogyan indulj el és kezdd el a nulláról felépíteni magad. Ezek egyike a folyamatos pozitív megerősítések gyakorlata. „Ha senki nincs, ki elringasson, ringasd el magad” alapon, ha másoktól nem kapsz pozitív visszajelzéseket, akkor adj magadnak! Ha más nem dícsér, sebaj, dícsérd szembe saját magad!

Ha a királynő ezt tudta volna… Zwack és a tükör-technika

Emlékeztek a varázstükörre, amely megmondta a mesebeli királynőnek, hogy ki a legszebb a vidéken? Szegény királynő folyamatosan síkideg volt, hogy mit mond neki legközelebb a tükör. A körmét is lerágta, annyira izgult hogy egyszer esetleg nem a saját nevét fogja hallan. Pedig szerencsétlen ha ismerte volna a következő tükrös gyakorlatot, mennyivel nyugodtabban alhatott volna!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Méghogy egy tükörtől illetve másoktól várjunk állandóan a jó szóra? A nagy frászt! Itt jön a képbe Zwack Péter és az ő tükrös gyakorlata. Ezt a gyakorlatot egyébként számos önfejlesztő könyvben olvastam, de valahogy olyan hülyén hangzott, hogy nem próbáltam ki egyszer sem. Már a gondolata is ciki. A következőről van szó:

Reggelente – fogmosás előtt, vagy után, teljesen mindegy – odaállsz a fürdőszobai tükör elé, és a képedbe mondod a véleményedet. Egy megkötés van: kizárólag pozitív állítások hangozhatnak el! Bókolj magadnak, szemérmetlenül dícsérd szembe önmagad! Minek várnál arra, hogy mások tegyék ezt meg?

Ahogy Rita is idézte, Zwack három mondata:

 • Erős vagyok!
 • Gyönyörű vagyok!
 • Legyőzhetetlen vagyok!

Akár kezdheted ezzel a hárommal is, de igazából bármit kitalálhatsz. Nagyon fontos, hogy jól érthetően, hangosan mondd ki ezeket (borzalmasan hangzik, nem igaz? 🙂 Ne érdekeljen, hogy ki mit gondol rólad, ha nagyon zavar, ereszd meg a csapot, hátha úgy nem hallják!

Fogadd meg a következő 5 napra…

Ismétlem: rengeteg helyen olvastam már ezt a technikát, de egyetlen egyszer sem próbáltam ki. Talán ha tudom, hogy mások is csinálják velem együtt, sikerülni fog – és mellesleg jót fogok mosolyogni, mert tudni fogom hogy hozzám hasonlóan a következő pár napban reggelenként ugyanolyan zavarban álldogálnak mások is a tükör előtt és tépelődnek hogy mit is mondjanak saját maguknak.

Mégiscsak vicces, hogy míg a macskámat körbebókolom egész nap, addig magamnak egy jó szót sem tudok mondani, nem igaz? Ha Zwacknak megy, nekünk is kell, hogy menjen kedves Ego kung-fu társak. Határozzátok el velem együtt, hogy a következő 5 napban minden reggel megcsináljátok – fél perc az egész, és ha hihetünk a könyveknek és Zwacknak, nagyon hatásos és a legjobb módja annak, hogy elkezdjük saját magunk fejlesztését.

Írjátok meg, hogy nektek mi a 3 mondatotok, illetve hogy mit éreztetek eleinte a gyakorlat elvégzésénél, és éreztetek-e bármilyen változást 5 nap elteltével! Figyelem! Nem muszáj abbahagyni!!! 🙂

Tükröket elő!

Addig is, íme Christina Aguilera „Gyönyörű vagy” című önbizalomnövelő dala: 🙂

Lemaradtál a sorozatról? Íme az előző Ego kung-fu cikkek:

 1. 2010 az Ego kung-fu éve
 2. Lúzer vagy nyerő?
 3. A Te igazgyöngyöd
 4. A nyuszik lélekrajza
 5. Büszke vagyok a kudarcaimra!

Ego kung-fu a Facebookon

Kattints a képre és csatlakozz! 🙂 Már 100-an vagyunk, gyere beszélgetni! 🙂

14 thoughts on “Mondd bele a képedbe!”

 1. ui: tényleg meglepő, hogy hány értelmes, szép, okos, stb. barátnőmnek van önbizalomhiánya attól függetlenül, hogy van-e párkapcsolata, „rendes állása”, sikerei. Ötletek, hogy ez miért lehet?
  Szóval önbizalomfejlesztésről nem lehet eleget beszélni. Megyek is a fürdőszobába, a tükörhöz! 🙂

 2. Erről a tükör témáról eszembe jutott egy előadás, amit vagy 3 éve hallottam Molnár V. Józseftől.
  Azt mondta, hogy az a gond a mai világban a nőkkel, hogy Hölgyek akarnak lenni, ahelyett, hogy Anyák lennének.
  A Hölgy az, aki reggel, amikor felkel és belenéz a tükörbe, megkérdezi, hogy „Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?” A tükör persze azt fogja válaszolni, hogy „Christina Aguilera”.
  Ha az Anya reggel felkel és belenéz a gyerekei szemének a tükrébe…

  Persze, hogy rosszul érezzük magunkat, ha folyton elérhetetlen vágyálmokat kergetünk, ideáknak akarunk megfelelni. Csak piszok nehéz ezeknek ellenállni, ha egyszer folyamatosan ezt sulykolják a fejünkbe a reklámokkal.

 3. Ha mindig „anya” vagy, akkor pl. a pártalálásban ez hogyan fog segíteni? Illetve miben alternatívája a „hölgy”-ségnek az „anya”-ság? Illetve mit kezdjenek magukkal az egyedülálló nők?
  Jól hangzó mondás amit Molnár V. József mondott, de mi az értelme? Kifejtenéd, mert én nem értem.

 4. Láttátok a Dr Szöszit? hogy furcsállják az elején az egyetemista társai a „cukiságokért” -tudjátok, amikor egyikükről mindenki felír egy kis cetlira valami kedveset-szépet, beteszik egy kalapba, és az illető mindet egyenként elolvassa. De aztán vele is megcsinálják, amikor le van törve 🙂

 5. Rendszeresen minden reggel nem szoktam, de mivel jó sok tükör van a lakásunkban előfordul, hogy mikor elmegyek előtte és belenézek, akkor jól szembe dicsérem magam! De hogy milyen jókat mondok magamnak az cink lenne itt mindenkinek elárulni! 🙂

  Na jó egyet elárulok:
  iskolás koromban gyakran mondták rólam a tanárok, hogy „nem hülye gyerek ez csak lusta” (olyan jó erős közepes volt az átlagom)
  Én pedig ezt a versikét szoktam mondogatni:
  Kis állat a hangya,
  de nagy a szorgalma
  szorgalmas a méh is,
  szorgalmas vagyok én is! :DDD

 6. Számomra azt jelenti Molnár V. József mondata, hogy mindannyian vágyunk arra, hogy szeressenek, szépnek, jónak tartsanak. Azzal van a gond, ha folyamatosan egy olyan külső elvárásnak akarunk megfelelni, amit soha nem fogunk elérni. Kapjuk állandóan a mintákat, hogy hogy kellene kinéznünk, hogy kellene viselkednünk, mikor tarthatjuk magunkat trendinek, sikeresnek, de ez az egész úgy van kitalálva, hogy soha ne érhesd el. Mert ez a világ a pénzről szól. ha valamit elérsz, akkor jön a következő elvárás: még hosszabb szempilla, még dúsabb haj, még nagyobb mell…
  És mivel soha nem érheted el, mindig rosszul fogod érezni magad.
  Ebből pedig csak úgy szállhatsz ki, ha találsz egy másik tükröt. Akinek van, vagy volt kicsi gyereke, pontosan tudja, hogy milyen a feltétel nélküli szeretet, a tökéletes elfogadás. De ezt a fajta szeretetet megkaphatod a társadtól is, vagy akár saját magadtól is.
  Az Anyaság és a Nőség nem ellentmondó dolgok. Benned vannak és az a jó, ha megtalálod az egyensúlyt. Vannak helyzetek, amikor inkább kell, hogy Anya legyél, van, amikor inkább Nőnek kell lenned. Ha valaki a nőiességével tud élni, akkor ő nem lesz Hölgy. Akkor ő Nő.

 7. $Vera
  Szerintem nagyon is ér, ha magadban mondod, az is. A lényeg, hogy komolyan gondold.
  Egyébként meg… csak felnőtt énünk érzi cikinek. A kétévesem beáll a tükör elé, illeg-billeg, majd közli:
  „Ósi [Orsi] csini. Szééép vagyok.”
  lehet, kár ezt később elfelejteni 😉

 8. Sziasztok! Nyilván a semminél az is jobb, ha magadban mondod, de ha hangosan mondod, az az igazi, mert akkor hallod is. Gyerünk, 5 napig kibírjátok!

  Rita, egyetértek: én is szeretem amikor nagyrabecsült „szakértők” sok esetben jól hangzó, de káros kijelentéseket tesznek.

 9. Az anyasággal kapcsolatban:
  Nekem inkább az a megfogalmazás tetszik, ami az Életkör – A női lét 13 archetípusa című könyvben van. (Ennek legalább nők a szerzői :))
  Az anyaság a női lét egyik szakasza a 13 közül! Mi több, ezt a létállapotot át lehet élni úgy is, hogy az ember lányának nincs gyereke. De van pl. egy könyve, vagy más saját alkotása. Van ilyen nő a közeli rokonaim között, aki így boldog, így találta meg magát, tehát kb. sejtem, mire gondolhattak a szerzők 🙂

 10. Szanita, ez már mindjárt szimpibb megközelítés.
  Bizonyára nagyszerű és csodálatos dolog az anyaság, de valakit csak azért kevesebbre tartani merthogy nő és nem szült gyereket, ezáltal „nem teljesítette női feladatát” – roppant káros gondolkozás. Ráadásul újabb teher amit jól rá lehet pakolni például az egyedülálló nőkre. És mi van azokkal, akik akarnak bár, de nem lehet gyermekük? Szóval tetszik ez a megközelítés – az alkotó, teremtő szakasz, ami mellesleg egy férfi életében is ott kell, hogy legyen, különben üres az egész. Számomra legalábbis az alkotás, teremtés és álommegvalósítás nélküli élet nem élet. (Ha már legalább megpróbálta valaki ezeket, az már hatalmas lépés!)

Comments are closed.