Zsófi kalandjai a légjógával

2019.02.02.

Az első Légjóga órám.

Aki ismer, az tudja, hogy általános iskolában gyűrűztem, sőt a trapézt is volt lehetőségem kipróbálni. Imádtam. Aztán, egyszer csak mindennek vége szakadt.

Ahogy teltek az évek, tornáztam is egy kicsit, aztán a képbe került a jóga. De nem próbáltam ki, hiányzott belőle nekem valami.

És a sors megmutatta, hogy mit kerestem…

Ugyanis 2019. február 2-án, a maradék tériszonyomat is sutba dobva, kipróbáltam a Légjógát. Egy fél pillanat alatt átjárt valami ősi kapcsolódás. Amire a mai napig nem találom a választ, de talán ez benne a legszebb. 🙂

Mi is az a Légjóga?

Lássuk a tényeket. 1999-ben Christopher Harrison gondolt egyet, és a hammock (ejtsd:hemok) anyagát felhasználva belevitte a régen ismert jóga mozdulatokat a hammock-ba. Különböző testhelyzeteket lehet benne végez vinni, fejjel lefelé.

Igen, tudom.

Elsőre, ez így eléggé rémisztőnek hathat, de hidd el, hogy nem az. A tested szinte ösztönösen képes fejjel lefelé végrehajtani a mozdulatokat. Nem beszélve arról, hogy az egyes ászanák (szanszkrit szó, jelentése testhelyzet) alatt olyan izmokat tudunk megmozgatni, amire nem sűrűn van lehetőségünk. Természetesen a legelső pozitív visszajelzés a sima lefordulásnál szokott lenni: „Kiroppant a gerincem!” És ilyenkor mindenki nagyon örül. 🙂

Nem mondok nagyot azzal, hogy több száz féle testhelyzetet lehet felvenni. Az érdekessége a dolognak, hogy elsőre a nagy mozdulatok olyan könnyűnek tűnnek. Aztán rájössz, hogy nem. Mert nem elég jól és biztonságosan végrehajtani, érezni kell az anyagot, és közben saját magadat is.

Zsófi és a légjóga - hogyan lényegüljünk át denevérré? :)
Zsófi és a légjóga – hogyan lényegüljünk át denevérré? 🙂

Nem véletlen mondják, hogy egy légjóga óra alatt nemcsak a testedet mozgatod, hanem a lelkedet is átjárja az a bizonyos flow érzés.

„Mindannyian éltünk már át olyan pillanatokat, amikor azt érezzük, hogy teljesen átszellemülünk. Ezt az érzést hívjuk „tökéletes élmény”-nek. A flow valójában egy pszichológiai állapot.” -mondja ezt Csíkszentmihályi Mihály.

A flow megélésétől és megtapasztalásától lesznek csodálatosak a mozdulatok. Amikor csak Te vagy és a hammock-od. Állítom, hogy a hammock színe sem mindegy. Én álltam már kék, fehér és narancssárga színű hammock előtt. Össze sem lehet hasonlítani, teljesen más energia járja át az embert.

Jön a kérdés, kiknek érdemes kipróbálnia a Légjógát?

Nos, mindenkinek. Illetve vannak egészségügyi rizikók (mint például műtét után nem javasolt, menstruáció napjaiban sem, stb.), de ha az orvosod azt mondja, hogy mehetsz, akkor menj!

Az sem véletlen, hogy a gyermekek körében ennyire népszerű a dolog. Az egészen kicsik újra átélhetik a magzati élményeiket, persze ezt felnőttkorban még érdekesebb megtapasztalni. 🙂 Olyan jó, néha fejjel lefelé látni és megélni a dolgokat. Sablonnak és evidensnek tűnhet, de amikor fejjel lefelé vagy, nemcsak a világ áll fejjel lefelé, hanem Te magad is, a lelked, és minden, ami Vagy.

A Légjóga képes arra, hogy átforgasson benned mindent. És amikor rájössz, hogy valójában Te magad forgatod az anyagot, és vele együtt az egész lényed, az valami elképesztő pillanat.

Mintha, két kéz nyúlna le az anyagon keresztül, ami lehet, hogy a transzcendens világban pont Te vagy. Amikor szimpla ősi egyesülés van.

Jöhetnék azzal, hogy egyensúly javító, lelki egyensúlyt hozó, hajlékonyságot okozó, izmokat megnyújtó és ellazító mozgásról van szó, hogy nem kell profinak lenned, hogy végrehajts különböző mozdulatokat, hogy konkrétan nem lehet kiesni az anyagból…

Hogy csak Te kellesz, egy kényelmes jógaszőnyeg, kényelmes ruházat. 🙂

Nem vagyok benne biztos, hogy ezt a sok mindent elhinnéd nekem. És mennyire igazad van! Ahhoz, hogy ez kiderüljön ki kell próbálnod a Légjógát.

Ki tudja, lehet benned is ott van a Légtündér, aki imád Légtáncolni! 🙂

Itt tudtok tájékozódni a következő órákról>>

Zsófi