5 alapszabály arról, hogyan segítheted sikerhez, ha inspiráló társként támogatod vállalkozó párodat, családtagodat?

Borsányi Andrea írása.

Egy kis előzmény a margóra:

Most, hogy ezen a cikkemen dolgoztam a HősNőknek, felmentem az oldalra, hogy lássam, miről beszélgettek mostanában, és „A magyar nők 70%-a el van tájolva” című cikket találtam.

A cikket és a kommenteket olvasva két pillanat jutott eszembe.

Amikor Rita megkeresett a HősNők gondolatával, a leveléből a kedvenc mondatom az volt, hogy a HősNők célközönségéről ezt írta: „azok a nők, akik nem siránkozással és tévé előtti nassolással vagy bolt előtti beszélgetéssel töltik az idejük nagy részét”.

Amikor pedig a bemutatkozó interjúmban arról kérdezett, nem nehezebb-e nőként érvényesülni a szakmámban, éppen azt emeltem ki, hogy a nők nem merik magukat előtérbe helyezni.

Pontosan ezekről beszéltetek a kommentekben.

Arra gondoltam, a mostani témám éppen a határterületen lesz. Arról szól, hogy a női önállósodás, „öntudatosodás” mellett milyen fontos a támogatás képessége is, főleg ha a társad a saját szerencséjének a kovácsa – azaz vállalkozik. Miért és hogyan támogasd őt okosan ebben?

És ekkor bukkantam az alábbi kommentre Lilitől:
„És igen, nehéz mindig toppon lenni, csinosnak, szépnek lenni, és még hogy tudj vele az üzleti életben történt dolgokról is beszélni, ne légy buta….bárhol ki tudj állni mellette… hát nem egyszerű…”

Úgyhogy lássuk hogy működik, ha vállalkozó van a családban, és mit tehetsz, hogy a párod, gyereked, szüleid vagy a testvéred üzlete ne közétek álljon, hanem közös cél és közös sikerélmény lehessen.

Sokszor nem is gondolnád, valójában mennyire fontos szereped van abban, hogy akit szeretsz, sikeres legyen.
Persze, tudom, hogy tudod.
De talán nem is gondolnád, hogy ez milyen hétköznapi dolgokon (és bizony rajtad is) múlik a mindennapokban.

Lássuk a gyakori kételyeket, feszültségeket, és azokat a megoldási lehetőségeket, amivel hozzájárulsz ahhoz, hogy akit szeretsz, megduplázza sikereit a vállalkozásában.

„Már megint nem ér rá…”
„Már megint nem ér rá…”

1. Miért tűnik sokkal nehezebbnek a családi élet egy vállalkozóval?
Ha te magad nem dolgozol munkahelyen, vagy alkalmazottként dolgozol, teljesen más motivációk irányítanak, mint azt, aki vállalkozik. A vállalkozót sokkal többet foglalkoztatja az üzlete, mint egy alkalmazottat a munkahelye, mert tudja, hogy minden rajta múlik.
Próbáld megérteni ezeket a tiédtől teljesen eltérő motivációkat (pl. ha mindig az üzletre tereli a szót), érdekeket (ha mindenben az üzleti lehetőségeket keresi), sőt sokszor életritmust is (amikor éjfélkor jut eszébe valami halaszthatatlan).
Legalább saját magának (és neked) hajtja a hasznot annyi munkával, nem pedig másvalakinek…

Hagyj engem ezekkel!
Hagyj engem ezekkel!

2. Idegenek tőled a vállalkozás kérdései?
Ha neked érthetetlenek az üzleti témák, a vállalkozás miértjei és hogyanjai, attól még lehetsz érdeklődő!
Tudod, milyen sokat számít, ha csak meghallgatod a másikat.
Mégis sok vállalkozó „hozzátartozója” ezt nem teszi meg, sőt van, hogy éreztetik, mennyire érthetetlen számukra az egész vállalkozósdi. Az ilyesmi bárkit le tud törni, de ha ezen még a család megélhetése is múlik, akkor elég veszélyes az ilyen hozzáállás!

Figyelj már!
Figyelj már!

3. Na de milyen eszközökkel érhetek célt nála, hogyan kooperálhatok vele a család dolgaiban, ha legtöbbször csak az üzletre koncentrál?
Egy üzletember érdekek, érvek és konkrétumok között mozog nap mint nap. Még ha nyugalomra vágyik is otthon és nem versenytárgyalásra, leginkább mégis az érvek és a konkrétumok érthetőek számára, és nem az érzelmes húrok pengetése. Tárgyalj vele, mint partner a partnerrel, ha szeretnéd rávenni valamire, és sokkal könnyebben célt érsz.

4. Miért te törődj ezzel az egésszel? Ő az, aki nem „normálisan” dolgozik…
Ha már a párod vagy más szeretted így keresi a kenyerét, inkább támogasd, hogy sikereket érhessen el, mint hogy akaratlanul is, de leblokkold, vagy megakadályozd, hogy szárnyalhasson a vállalkozásában.
Ez is csak úgy működik, mint a malacpersely: ha te is teszel bele, akkor többet tudtok kivenni belőle. Azaz közösen fogtok profitálni abból, ha vállalkozó párod vagy gyereked inspirálva érezheti magát tőled.
Ha azt hallja: „jól csinálod, menni fog”, és nem azt, hogy „nem látom, mi értelme ennek”.

Hát én leülök az ötleteidtől!
Hát én leülök az ötleteidtől!

5. Merjek bízni abban, hogy sikerül neki? Mi van, ha már túl nagy kockázatot vállalna?
A „vállalkozó fajta” több kockázatot hajlandó vállalni, mint egy „hétköznapi halandó”, vadabb ötletei támadnak, amik számodra úgy tűnhetnek, hogy életveszélyesek.
Meglehet, hogy külső szemlélőként racionálisabban látsz, és igazad van.
De először kérd meg, hogy avasson be, pontosan mit hogyan tervez, mert ezután már találhattok közös nevezőt. De mindig hívd segítségül az érveket, és ne olyan túlfűtött felkiáltásokkal gyere, mint „a családunk jövőjét kockáztatod ezzel!”.
Ha érzi, hogy mellette állsz, és bátorítod, simán eltérítheted az őrültségektől, viszont megerősítheted abban, ami nem csak első, de második hallásra is jó ötletnek tűnik.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Az építő jellegű véleménnyel és visszajelzésekkel sokkal többet hozhatsz ki a másikból, mint amennyire önmagában képes lenne!
Tapasztald meg Te is minél hamarabb, mekkora ereje van annak, ha támogatni és inspirálni tudod a vállalkozásában azt, aki fontos neked.

A szerzőről: Andrea, mint gyakorlati kisvállalkozási tanácsadó, a kis cégeket bátorítja és támogatja az üzleti sikerek eléréséhez, amihez kézzelfogható muníciót is ad a kezükbe az Okos Vállalkozás :: üzleti blogon és személyes konzultációin.

Andrea tippje:

Hasonló gondolatokkal találkozhatsz pozitív visszacsatolásról, felelősségről, kritikáról és érzelmi húrok pengetéséről, vagy a női sztereotípiákról ezekben a korábbi HősNők cikkekben:

Bizalom vs. önbizalom. Mi közük egymáshoz?

Te vagy a felelős, és ezt szereted!

Kinek van joga kritizálni?

A magyar nők 70%-a el van tájolva

6 thoughts on “Üzletember a családban: hogyan segítheted sikerhez a támogatásoddal?”

 1. Ez tetszik. Akkor lehet kérdezni? Ha én vállalkozom akkor hogyan vehetem rá a párom arra, hogy lelkileg támogasson ebben? Tudom, hogy ez egy magányos dolog, de mégis jól esne néha egy kis megerősítés a család részéről is.

 2. Nekem is nagyon tetszett a cikk és csatlakozom Eszterhez. Sajnos én sem tudom rávenni a páromat, hogy legalább érdeklődjön a dolgaim után. Abba már beletörődött, hogy minden szabad percemet a gép előtt töltöm, sokat foglalkozik a kisfiúnkkal kevés szabadidejében, hogy én is tudjak dolgozni, de soha nem kérdez semmit ezzel kapcsolatban. Igaz, én még nem vagyok vállalkozó, de arra „gyúrok” 🙂

 3. Szia Eszter!

  Amit kérdezel, az pont a fordítottja, és
  1) azért tudlak nagyon megérteni,
  2) azért tudtam erről írni,
  3) és ha csak tehetem azért állok úgy hozzá, ahogy leírtam,
  mert pont abban a cipőben jártam legtöbbször, amiben te!

  Azt tudom, hogy ha én adok, azzal mi mindent tudok kihozni a másikból – a vállalkozó párom élvezheti minden előnyét 😉 – de nem tudom, hogy fordítva hogy lehetne… majd egy következő bejegyzésre kikísérletezem!

  Talán irányítsd ide a családod addig is, hogy olvassák el ezt a cikket! 😉

  Üdv: Andrea

 4. Huhh, nem is gondoltam volna, hogy pont a másik oldalt fogom megtalálni ezzel az írással, azokat, akiknek maguknak lenne szüksége arra, hogy a család így álljon hozzájuk! 🙂

  Nem tudok jobbat: Tara, és a többi vállalkozó lányok-asszonyok, küldjétek el a cikket a férjeknek, szülőknek, testvéreknek, hogy lássák, mit tehetnének értetek! 😉

  Üdv: Andrea

 5. Szerintem a család megijedhet ezektől az új dolgoktól, hogy valaki vállalkozó lesz és neki támogatnia kell őt.
  Azt hiszem, itt fontos a fokozatosság és a türelem (mármint abban, hogyan vegyem rá a családot a támogatásra). 🙂 Némi hátsó szándékkal. 🙂
  Elsőként csak kis feladatokat bízok rájuk. Aztán, amikor hozzájuk szoktak, rájuk hangolódtak, beépítették a mindennapjaikba, jöhetnek a nagyobb feladatok.
  Úgy gondolom, az alkalmazotti nézetből a vállalkozói felfogásba is csak ez az egy út vezet, mindenkinek egyedi tempó szerint…

 6. Andrea, sürgősen ürős egyénitanácsadásra lenne szükségem, vállalna engem?

Comments are closed.