Ha nincs szükséged önbizalomra, csináld végig az alábbi pontokat! (Figyelem, elrettentő, szemfelnyitó, és ironikus írás következik. Az önbizalom növeléshez természetesen az alább felsoroltak ellenkezőjére van szükség, természetesen ezeket végigvesszük a cikk második részében :))

1.) Hasonlítsd magadat állandóan elérhetetlen sztárokhoz, nobel-díjasokhoz, zsenikhez. Garantáltan porrá és hamuvá válik az önbizalmad, mintha sosem lett volna!

2.) Hazudj! – Nincs is annál önbizalom rombolóbb tevékenység, mint a másoknak és önmagunknak mondott hazugságok, még ha kegyes hazugságoknak is tartjuk ezeket!

3.) Árts másoknak! – Nyugodtan tegyél keresztbe bárkinek, nyugodtan legyél gonosz, ha az önbizalmadra nincs szükséged, bátran átállhatsz a sötét oldalra!

4.) Legyél beteg! – Nem kell foglalkoznod az egészségeddel, minél betegebb vagy, minél betegebbnek érzed magad, annál kevesebb az önbizalmad! Tegyél rá még egy lapáttal: dohányozz, alkoholizálj, lődd magad, és sose aludj 2-3 óránál többet!

5.) Élj minél nagyobb létbizonytalanságban! – Nincs is annál önbizalom rombolóbb tényező, mikor fogalmunk sincs arról, mi fog történni velünk másnap. Vagy még aznap. Minek előre tudni? Minek előre tervezni? Hiszen olyan jó lebegni a semmiben!

6.) Hidd el, hogy értéktelen vagy a világ számára! – A legapróbb hangya életének is van értelme, a legapróbb fűszál életének is van értelme, de az, hogy egy ember életének nem szükséges értelemmel telinek lennie, az nyílt titok azokban a körökben, ahol a minél kevesebb önbizalom elérése a cél. Jó abban a körben lenni?

7.) Ne dolgozz! – Semmit. Se pénzért, se nonprofit módon, se otthon, sem sehol, semmilyen munkát ne végezz! Az butaság, hogy a munka nemesít, a henyélés az, ami nemesít 😉

8.) Tartsd mindig alacsonyan a rezgésszintedet! – Még véletlenül se egyél finom ételeket, még véletlenül se hallgass jó zenét, még véletlenül se beszélgess másokkal, még véletlenül se mosolyogj soha!

9.) Legyél buta! – Soha ne tanulj új dolgokat, soha ne fejlődj, soha ne olvass, soha ne tájékozódj! Butaság fél egészség!

10.) Ragaszkodj a rossz kapcsolataidhoz! – Tartsd olyan közel az ellenségeidet, amennyire csak lehet, lehetőleg maradj egy ágyban velük… A rossz kapcsolatok a legizgalmasabbak, erősítik az 5.) pontot, a létbizonytalanságot. Hurrá önbizalomhiány!

Ugye nem ezt akarod?

Fordítsd meg az összes pontot, és azonnal önbizalom növekedés áll elő:

1.) Hasonlítsd magad önmagadhoz!  Soha ne másokhoz, hiszen a szomszéd fűje mindig zöldebb, és ha mindig másokhoz hasonlítod magad, óhatatlanul is hátrább sorolódsz a fejedben kialakult „ranglistán”. Ne kövesd el magad ellen ezt a bűnt!

2.) Soha ne hazudj! Se magadnak, se másoknak. A kegyes hazugság ugyanolyan romboló, mint a durva hazugság, félrevezetés. A hazugság megbetegít. Ha nem tudsz őszinte lenni, inkább hallgass! (Vigyázat, a hallgatást sokan beleegyezésnek, egyetértésnek tekintik. Lehet, hogy a legjobb azt mondani: ne haragudj, de én erre most inkább nem mondok semmit.)

3.) Mindig segíts másoknak, legyél hasznos, értékes! Már maga a törekvés értékessé és hasznossá tesz egy olyan társadalomban, ahol egymás elnyomása és lehúzása a fő cél… Ha eredményeket is elérsz, akkor az már maga a Kánaán! Az önbizalmad óriásit fog növekedni. Elég csak odafigyelni másokra, odafordulni, már az is nagy segítség. De megtalálod te a módját, igaz? 🙂

4.) Vigyázz az egészségedre! – Az egészséges életmódra törekvés – figyeld a szót: törekvés! Még nem a színtiszta eredmény, hanem már maga a törekvés is borzasztóan fontos – nagyon nagy mértékben növeli az önbizalmat, hiszen tudatos, okos, jól tájékozott nővé tesz. Ha meg is betegszünk apróságokban, gyorsan gyógyulunk, mert egyébként nem mérgezzük magunkat, és megadjuk a testünk számára a regenerálódás lehetőségét. (Alvás)

5.) Kerüld el a létbizonytalanságot, mert az még a folyamatos mély-szegénységnél is rosszabb. A gazdagok és sztárok is azért szenvednek önértékelési zavarokkal többnyire – ha nem számítjuk ide az alapszemélyiségből eredő tényezőket – mert azt, amit elértek, nem látják sem megalapozottnak, sem biztosnak a jövőre nézve. Ez borzasztó rossz érzés, mikor nem tudjuk, mi mire épül, mi miből következik, mit csinálunk jól, mit csinálunk rosszul. A létbizonytalanság sokszor a hitelek és a túlköltekezés miatt van, de eredhet kapcsolatokból, és főleg rossz döntések sorozatából is.

6.) Hidd el végre, hogy értékes vagy a világ számára! – A legtöbben, saját értékük”meghatározásánál” ott rontják el alapjaiban a dolgot, hogy világsztárokhoz, nagyon híres emberekhez hasonlítják magukat (lásd 1. pont). Ha ragaszkodsz ahhoz a nézőponthoz, akkor sosem leszel elégedett azzal, amit elértél. A másik dolog rögtön ebből következik: miért az elért dolgok jelentenek csak elégedetlenséget? Hiszen a meg nem történt rossz dolgok ugyanúgy pozitívan hatnak az életünkre! Értékes vagy, mivel egyedi vagy. Egyetlen egy fűszál életének van értelme, hát akkor pont a te életed ne lenne értékes? Gondolj bele, hány emberre mosolyogtál már ma! Lehet, hogy egy mosolyod valakit a mély depresszióból ránt ki! Nehogy már értéktelennek érezd magad!

Egy példa: ha nem lennél, most nem lenne, aki olvassa az írásomat… Értékes vagy. Értéket képviselsz. Erre koncentrálj, szigorúan!

7.) Dolgozz mindenképp! – A munka – bármilyen elvégzett munka, és maga a munka végzése is – örömmel tölt el minket. A legjobb, ha látjuk a végeredményt. Kimutatták, hogy a szalagon dolgozó munkások közül azok a legmotiváltabbak, akik a szalag vége felé dolgoznak, és látják elkészülni a munkadarabokat! A szalag elején dolgozók munkája egyszerűbb, de kevésbé örömteli lehet, mert nem látják a végeredményt (főleg egy autógyárban, ahol több kilométeres a szerelősor). A nagytakarítás, a rendrakás, a kézimunka, a rendszerezés, de még maga a napi betevőnek a megkeresése is annyira felemelő, jó érzés, hogy csak akkor hiányoljuk, mikor elveszítjük a lehetőségét! Anyukám is akkor jött rá, mennyire szeretett dolgozni járni, amikor lerokkant és munkaképtelen lett…

8.) Tartsd magasan a rezgésszintedet! – Ezt két féle módon érheted el: nem engeded, hogy mások lerabolják az energiádat, és folyamatosan dolgozol azon, hogy magas szinten maradjon. A vadidegenekre való mosolygás, a nevetés, a finom ételek és italok, a jó zene, a tánc, a jó film, a szórakozás, az ölelés, a szeretkezés, mind-mind energiaszint emelő „tevékenységek”. Simogass állatokat, menj ki a természetbe, gyönyörködj az égbolt csodájában (tipp: vegyél fel napszemüveget, és nézd az eget! Egészen más alakzatok, formák és fényjátékok tárulnak a szemünk elé, egy kis elsötétítés által.) Vegyél részt a napi csodában, tudatosan!

9.) Tűzd ki célul, hogy okosítod magad! – Az okos nőket mindenki szereti. Ne a bulvárlapok és a Mónika show segítségével pallérozd az elmédet, hanem olvass jó regényeket, személyiségfejlesztő könyveket, nézz dokumentumfilmeket, beszélgetéseket okos emberekkel! Ráadásul itt a net! Bármi, aminek már régen utána akartál nézni, két pillanat alatt a szemed elé tárulhat. Nyomozz ki információkat, tölts le e-bookokat, olvass, olvass, olvass! Van már egy csomó hanganyag is a neten, ezeket is letöltheted, hallgathatod bárhol, bármikor egy egyszerű mp3 lejátszóval. Csak olyan információt fogadj be, ami épít téged. Olyat semmiképp, ami félelemmel, bizonytalansággal tölt el (vagyis híreket…)

10.) Lépj ki a rossz kapcsolataidból, vagy tedd rendbe ezeket! – Elsődlegesen a szüleiddel, pároddal, gyerekeiddel való kapcsolatodat kell harmonikussá tenned – igen, neked! Miért, mit gondoltál, majd valaki lepottyan az égből és segít? Te vagy az okosabb, igaz, akkor neked kell kezedbe venned az irányítást! – mert ezek a kapcsolatok vannak legnagyobb hatással az életünkre, és ránk. Hiába vagy jó viszonyban mindenki mással, ha a hozzád legközelebb állókkal nem találod a hangnemet. Általában a sérelmek szoktak gondokat okozni a kapcsolatokban, vagy az elhidegülés (párkapcsolat). A gyerekeidnél gondolj arra, hogy vendégek az életedben, és ajándékba kaptad őket. Fel KELL nőniük, és neked ezt a folyamatot kell segítened.

A szüleiddel való kapcsolatod, ha sérelmekkel teli, akkor nagyon gyorsan bocsáss meg! Sokan a szememre vetik, hogy ez butaság, kérjenek ők bocsánatot, ha megsértettek. Ilyenkor megint csak azt kérdezem: kinek okoz problémát a rossz, feszült viszony? Neked. Akkor, ki akar megoldást? Te. El lehet törölni a múltat? Nem. Csak akkor lehet megbocsátani, ha bocsánatot kérnek? Nem, akkor lehet megbocsátani, ha ELDÖNTÖD, hogy megbocsátasz.

Mikor akarod végre levenni a saját válladról a terhet?

Mikor akarod az önbizalmad rombolása helyett az önbizalmad növelésére fordítani a mindennapi apró eseményeket?

Majd jövő héten?

Vagy majd január elsején?
Szerintem kezdd el most, és folytasd egész életedben! 🙂

5 thoughts on “Az önbizalom rombolásának 10 legbiztosabb módszere”

 1. Hát, mit ne mondjak, a második rész elolvasása kellemesebb érzésekkel töltött el.
  Egy gondolatot fűznék hozzá, mégpedig a 7. ponthoz, amiben arról írsz, hogy dolgozzunk mindenképpen, hiszen a munka elvégzése örömmel tölt el minket. Valóban így kellene lennie, mégis sokan már vasárnap este rosszul érzik magukat attól, hogy másnap dolgozni kell menniük. Úgy gondolom, ez főleg azért van, mert úgy érzik, hogy ‘kénytelenek’ dolgozni, hiszen szükségük van a munkájukért kapott pénzre. Sajnos, nem is gondolnak arra, hogy minden munkának meg lehetne találni a szépségét, csak egy kis fantázia kellene hozzá. Legyen az borítékolás, fűnyírás vagy akár mosogatás…

  Nemrégiben olvastam egy könyvet, a címe: FISH. Egy halpiacon játszódik, ahol van egy csapat eladó, akik rendkívüli lelkesedésükben, szinte egy show műsort kerítenek a halárusítás köré. Ők egész biztos, hogy szeretik a munkájukat, és nem azt nézik folyton, hogy mikor jár le a munkaidő!

  Úgy érzem, hogy egy kis odafigyeléssel változtathatunk a hozzáállásunkon, és máris jobban érezhetjük magunkat!

  Mindenkinek sok sikert a változtatáshoz!

 2. Hát igen, a vasárnap esti idegbajnak nem maga a munka az oka, hanem a munkahelyi légkör, és a munkába járással járó stressz. (Azon túl, hogy kötelező.) A szervezetünk elkezd felkészülni az egész heti igénybevételre, előre dolgozik… Nagyon rossz érzés, még emlékszem rá 🙁 (Főleg, mikor szombaton éjjel értem haza a munkából, hétfőn hajnalban meg irány a meló megint…)

 3. Én párkapcsolatra reagálnák ami a munka miatt hidegült el.
  Mai rohanó világunk nem kedvez a szép érzéseknek a boldog pillanatoknak. Párunk már csak nagy ritkán vendég a háznál.
  A rossz kapcsolatok felszámolása nem old meg semmit.
  Kapcsolataink nélkül nem fejlődnénk és biztos vagyok benne, hogy a rossz kapcsolatok mutatnak rá hiányosságainkra arra miért nem vagyunk már bölcsek.
  Egy szülői kapcsolat megromlása lehetséges a szülő önkényes viselkedéséből ami nem engedi a régi hitrendszer eltörlését.
  Az irányítás csakis az idősebb kezében lehet.
  Jó példa az állatok viselkedése-e téren.
  Mindíg az idősebb és az erősebb egyed vezeti a csordát.

  Nem sok értelme van boncolgatni és tanulni ezeket a dolgokat inkább megélni és élni!

  A jó öreg nagymamák ezt mind betéve tudták!
  A tudás vezetett el bennünket a káoszhoz.
  Aki nem tud szerényen és szeretetben élni megszenvedi a nagy fejlődését a tudását és az azzal járó felsőbbrendűségét.
  A hatalom mindíg vele járója nem csak pozitív de negatív változások elindítója is.

  A szerénység csakis a lélek műhelye és -e világ nem szerény.
  Ahoz tudni kéne leszállni a magas lóról.

  Ez a sok okfejtegetés még nem ébreszti fel az embereket.
  Nem véletlen a sok megszorítás de még ez sem elég.
  Környezetembe és egész magyarországon hatalmas vigadalmak eszem – iszom dínom dánom zajlik és még azt mondják rossz helyzetben van az ország!

  Szegények az emberek?

  Igen vannak szegények de ők csendben élnek.

  Aki hőbörög, lázít az soha életében nem dolgozott egy jót!
  A szegény beosztó és tisztességes.

  Sok sok szeretettel: Dalma

 4. Hozzáfűzéseim Dalma hozzászólásához:

  „Én párkapcsolatra reagálnák ami a munka miatt hidegült el.
  Mai rohanó világunk nem kedvez a szép érzéseknek a boldog pillanatoknak. Párunk már csak nagy ritkán vendég a háznál.”
  Szerintem az igazság: ha a mai rohanó világunkban tudunk olyan légkört teremteni, hogy a párunk szívesen jöjjön haza, akkor haza fog jönni, legalábbis törekedni fog rá, hogy otthon lehessen! Saját tapasztalat!!!

  Második egyet nem értésem:
  „Egy szülői kapcsolat megromlása lehetséges a szülő önkényes viselkedéséből ami nem engedi a régi hitrendszer eltörlését.
  Az irányítás csakis az idősebb kezében lehet.”
  Szerintem az igazság: igen, a szülő sokszor irányít, de ha a felnőtt gyerek képes érzelmileg kiszabadulni a szülői irányítás alól, és tudja a szülővel egyenrangú felnőttnek érzeni magát, akkor bizony a szülő hiába kapálózik. Saját tapasztalat!!! De ehhez fel kell nőni!

  Ez az írás számomra sok pontban azt sugallta, hogy „Hiába no, tehetetlen bábok vagyunk a sors kezében.” Ez számomra már messze nem hihető. Ha a tudatalattinkban levő mumusokat megszelídítjük, akkor nem leszünk tehetetlen bábok.

 5. Miota en hasznalom a megbocsatast, sokkal jobban erzem magamat es „sikeresebb / konnyebb” vagyok. En magamban / egyedul csinalom a megbocsatast, ugy hogy amikor valami kellemetlen szemelyen – esemenyen „ragodom” akkor egyszeruen azt mondom megbocsatok neked akar erted akar nem es elkuldom az uzenetet. Ha meg en csinaltam olyasmit ami kellemetlen erzest okoz, akkor magamnak bocsatok meg mert szeretem magamat.
  A parkapcsolat es a munka, hat igen elegge nehez kikapcsolni mi is tortenik a munkahelyen, viszont megoldhato el meg is kell tenni. A vasarnapi stresszt pedig ugy lehet kiszurni, hogy mindig is a leheto legjobbat varom el mindenkitol es magamtol is, igy garantaltan jol indul a het! 😉

Comments are closed.