Minden nagy változtatás egyetlen apró lépés megtételével kezdődik – ezt a gondolatot talán már sokszor hallottad, de érdemes azért a mélyére nézni, mit is jelent valójában.

A lavina többnyire egy kis hógolyóval kezdődik. Egyetlen mozdulat és egy kis hó megindul a hegyoldalon, egyre nagyobbra és nagyobbra duzzadva, míg végül mindent elsöpör és megváltoztat, ami az útjába kerül. Hasonlóképpen tudod az életedben is véghezvinni a nagy változtatásokat: egyetlen apróságon kell változtatnod, aztán már jön vele a többi, csak az első lépést kell megtenned.
Vida Ági cikke
Ha például fogyókúrázni szeretnél, igen egyszerű és hatékony módszer csak a vacsorán változtatni, mondjuk ezentúl csak gyümölcsöt eszel vacsorára – néhány hét múlva érzékelhető lesz a hatása. Az első sikerek pedig szükségszerűen magukkal hozzák majd a további apró változtatások igényét, míg végül azt veszed észre, hogy egészségesen étkezel, rendszeresen sportolsz és megszabadultál a makacs, leadhatatlan 10 fölös kilódtól.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

De nem csak a fogyókúrára igaz mindez. Gyakran érzi úgy az ember, hogy beszorult egy élethelyzetbe és képtelen változtatni, nem látja a lehetőségeket, kedvtelen, stresszes, feszült stb. Néha úgy érzi, azonnal fenekestől kéne változtatni, máskor úgy látja, képtelen ezt megtenni. Nagyon hasonlít mindez a fent említett fogyókúrás helyzetre, évekig nyúzhatod magad, hogy végre nekifogj mindent teljesen megváltoztatni, másként enni és rendszeresen sportolni, de valójában csak akkor fogsz tudni eredményt elérni, ha nem akarsz mindent azonnal átírni az életedben, hanem fokozatosan, apránként haladsz.

Van egy szuper könyv, amit néhány éve vettem meg, Csodálatos élet a címe és olyan apró változtatásokat tartalmaz, amik segítenek szebbnek látnod a világot. Olyan gyakorlatias ötleteket tartalmaznak, amik tényleg működnek. Mindegyik csupán egy apró változtatás a mindennapjaidon, de a lelki hatásuk fantasztikus. Például, hogy minden reggel ágyazz be, mert így hazaérve nem azt érzed, hogy még itthon is mennyi tennivalód van és már megint szalad a lakás…

A saját jól bevált módszerem, ha rendet szeretnék tenni az életemben, akkor egy nagytakarítással kezdem a lakásomban.
Gyakran az ember eleve feszültebb, ha azt látja, nincs rendben a házatája, ha mindennap 5x feltekint a plafonra és még mindig ugyanaz a pókháló csüng róla… Ilyenkor jön egy kis önostorozás, hogy még erre sem volt időm, aztán megbeszélem magammal, hogy majd máskor, mert most ez nem fér bele. Ha sok ilyen apró dolog halmozódik fel, az idegesítő tud lenni, ezért kell rászánni egy fél napot és megszabadulni tőlük. És miközben rendet teszel otthon, magadban is rendet teszel, sőt: a jól végzett munka, az eredmény, amit ilyenkor elérsz, elégedettséggel tölt fel és úgy érzed, képes vagy az életed más területein is rendet tenni.

Az emberi kapcsolatok pillangó-effektusa egészen apró momentumoknál kezdődik: elhatározod, hogy minden nap beszélgetsz a pároddal legalább 10 percet csak és kizárólag rá koncentrálva (tehát nincs közben tévénézés, legózás a gyerekekkel stb.) – önmagában ez az egyetlen dolog házasságokat menthet meg! Elhatározod, hogy minden nap olvasol 5 oldalt egy könyvből, megtanulsz 5 angol szót, vagy játszol fél órát a gyerekekkel stb. Egy-egy apró változtatás, amit bevezetsz az életedbe és amely elindítja a lavinát. Mert a napi 10 perc beszélgetés során rájöttök, hogy kéne egy közös vacsora is kettesben, napi 5 angol szó egy év alatt egy szótárnyi angol szóvá duzzad, ha napi 5 oldalt olvasol a könyvből, akkor havonta 1, egy év alatt 12 könyvet olvashatsz el. Mindennek pedig – a mérhető eredmények mellett – komoly pszichikai hatása is van: érezni fogod, hogy képes vagy elérni dolgokat, képes vagy uralni helyzeteket, változtatni, változni és irányítani a sorsodat, és ez máris magával hozza a teljes lavinát. Csak vigyázz: ha a Hősnőket olvasod, máris a lavinaveszélyben vagy 🙂

Vida Ágnes

GazdagMami.hu

12 thoughts on “Pillangó-hatás”

 1. Bizony-bizony, egy nagytakarítás csodákat művelhet:)
  Vannak időszakok, amikor legyintünk, megvár. Ez rendjén is van, mert fontosabb, hogy a babó épp játszótérre menne.
  Arra kell nagyon ügyelni – ez a saját tapasztalatom, hogy ne jussunk el abba a fázisba, amikor már akadály a „rendetlenség”.
  Tehát annyira azért mindig legyen rend, tisztaság, hogy amikr a gyerekkel, párunkkal vagy magunkkal foglalkozunk, akkor ne a takarításon járjon az agyunk:)

  Amúgy pedig ha rossz a kedvünk, depresszióba hajlóan akár, akkor nyomjuk be kedvenc cd-nk, adjunk neki hangerőt, és takarítsuk ki legalább a nappalit:) Mindjárt jobban leszünk, lehiggadunk, mérlegelünk, s talán a megoldás is azonnal felötlik.

 2. Koszonom szepen a cikket 🙂 epp tegnap jottem ra, hogy valami nagyon nem jo, valamin nagyon kellene valtoztatnom. Persze nem tudom min, es ezert ugy erzem, hogy mindenen. Na, hat tapasztalatbol tudom, hogy ez altalaban nem igy van, nem kell mindenen valtoztatni. Korabban mar voltam ilyen helyzetben, akkor hirtelen fenekestul felforgattam mindent magam korul, mondvan semmi sem jo, de a vart nyugalmat nem hozta el a nagy felhajtas, mondanom sem kell 🙂

  ugyhogy ez a cikk a leheto legjobbkor jott, most igyekszem pici lepesekkel haladni, igy hatha arra is rajovok, vajon mi hianyzik az eletembol. Koszonom!!

 3. Épp néhány mondatban fogalmaztam meg pár perce kérésemet az ” Az vagy, amire gondolsz” olvasottak után.
  Arra irányult kérésem, hogy legyetek kedvesek néhány praktikus tanácsot adni, hogyan tudnám akár a Nővéremet is rávenni arra, ami
  Neki(is) jelentene segítségét a megszokott napi ritmusában, amelyben beidegződötten már csak végigszalad a legfontosabb teendőkön, majd este behuppan összeomolva újra meg újra.
  Rájöttem, nem tudok Neki sem segíteni, ha Ő (is) azt bizonygatja, nem fér bele már semmi sem a szalagszerű tevékenység sorozatba.
  Még használható jó ötlet sem?!?! Apró „trükkök” – akár ágyazásra??!
  Mondják, ha valaki nem akarja, hogy segítsenek rajta, azt nem érdemes erőltetnünk.
  Azt hiszem valóban úgy igaz, magunknak kell merni beismernünk, hogy szükségünk van segítségre, s ha megállunk kicsit a futásunkban, vegyük észre a felénk irányuló segítő kezet, szándékot.
  Legyen az csak a postás poéntalan vicce vagy szomszédasszonyunk gyönyörű fehéren ránk villonó lepedője kiterítve.
  S kérdezni merjük, ha nem is tőle, hát a boltban, mitől lett olyan szépe?? A boltos kisasszony is anyuka, talán rossz a napja, s ha látja , másnak is van problémája, már együttérzőbben keresgél velünk mosószer csodát.
  S el is érkeztünk a hógolyó effektushoz. Mint folyamat, csak mernünk kellene néha kicsit megnyílni gyengeségünkkel egymás felé kedvesen, s lassacskán mind könyedebben elfogadnánk magunk és mások tökéletlenségét is.
  Aztán jöhet a változtatási stratégia alkalmazása is! Hajra! Ma én elkezdtem, van ki folytatja?

 4. Zsutta,
  akaratán kívül senkit sem lehet megváltani…
  Tudom, a keresztény világkép mást mond, pedig nem…
  Néha hagyni kell,bármilyen nehéz is. Csak akkor tudsz segíteni, ha megérett a helyzet. Ne add fel.;)

 5. Nálunk mostanában minden este be van iktatva egy családi séta. Apa-anya-kislány. Bár eredetileg a kényszer vitt rá, mert nap közben a kánikulában nem esik jól bolyongani, így megvárom a zuramat, hogy hazaérjen este 6 órára, megvacsizunk és akkor indulunk el. Közben pedig megbeszéljük a nap dolgait.
  Ez a séta szent és sérthetetlen, mindketten megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy legyen rá módunk napi szinten.

 6. Köszi a biztatást!!
  Valóban teszek még kísérletet arra, hogy észrevetessem Vele (Nővéremmel) már ördögi körben jár, s nem tud szabadulni a rosszul megrögzült szokásoktól.
  Bár rengeteg plusz energiával jár Neki, s biztosan jó magam is futok sokszor fölösleges köröket – ez más témákra is áll- , azért törekszem tanulni hibáimból, ill. ha érzem szervezetem jelzéseit, nem akarok már mindenáron túllépni saját korlátaimon, s megváltani a világot.
  Értendő ez mindenre, ami fizikailag, lelkileg megviselhet minket.
  A végletekig nem tudunk úgysem megalkudni, s kibújva bőrünkből már úgysem azok lennénk, akik valójában vagyunk.
  Évtizedeken át meg akartam felelni, a negyedik X után kellett rájönnöm, hasztalan volt.
  Ha nem fogadnak el olyannak, amilyen valójában vagyok, hiába hozom le a csillagot is az égről. Akinél nem jövök be, annak már nem akarok bizonyítani.
  (Most 13 éves lányomnak próbálom ezt tanítani, mert maximális ,mindenki felé irányuló megfelelni akarásából a fordítottja sül ki, mit Ő szeretne. Nem látják Rajt a határozottságot, s inkább gyengébb láncszemnek hiszik. Pedig roppant erős akaratú személyiség, csak én valószínű belé neveltem eddig a túlzott bizalmat )
  Akik ma is mellettem állnak, Ők az igazán fontosak, s ez biztosan így van rendjén.
  Nekem sajnos későn és csalódások árán kellett megedződnöm, s ebből tanulva,csodák csodájára a mostani cselekedeteimmel sem vagyok boldogtalanabb, mint előtte.
  Csak már nem emészt fel annyi energiát tőlem az örök megfelelési kényszer,vágy.
  Nem szeretem így magam még igazán, mert ez tőlem távol állt, s szerettem volna, ha a helyes értékrend szerint élhetek, de át kellett értékeljem azt,amit annak hittem. Ebben Barátaimtól kaptam nagy segítséget, melyet ma is szívből köszönök !
  Magamtól nem lett volna elég merszem felvállalni azt, hogy saját egyéniségemből az fakad, ami,s ez legyen elég annak, aki szeretni akar.
  Nem szerepelek a körözöttek listáján , hogy félnivalóm lenne, hát bőven van mit előhúzni az életutam tarsolyából, mikre még büszke is lehetek.
  De ehhez kell az a merész vállalkozás, hogy a véleményemet önbizalom teljesen felvállaljam.
  Még dolgozom mindezeken,remélem jó úton haladok.
  Kicsit szégyellem, hogy ennyi idősen jöttem minderre rá, rám süthető, hogy naiv és későn érő típus vagyok, de szerintem nem ez az igazi meghatározás.
  Jót akartam, rosszul sült el, tanultam a hibámból.
  Talán Ti is voltatok már így ?!

 7. Köszönöm Neked, Kedves Zsú-Csodanő, biztató soraidat!!
  Jól esett valóban !
  Nem kis örömömre szolgál maga a lehetőség, hogy olyanokkal oszthatom meg agyszüleményeimet, kik megértenek, vagy ha épp nem, akkor próbálnak jó útra téríteni.
  A szerkesztőknek hála ezen oldal létrejöttéért!!
  Bele telt kis időmbe, míg Rátok bukkantam, de megérte a várakozás, kutakodás.
  Nem véletlenül íródnak sorok, melyek elismerést fejeznek ki. Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, s még sok impulziv erőt kívánok a folytatáshoz mindnyájatoknak, Kedves Szerkesztők!
  Titi!! Mi is bevezettük ezt kis Családommal, amit Ti is „műveltek”.
  Az esti kiruccanást nálunk megelőzi 1 felkészülési tortúra, s ezért döcögősen indulunk. Több kutyáinkkal -pórázfeltétel, stb-k-.
  S a 13 éves kamaszlányunk indulás előtti fél perccel keresgélésbe merülése legdivatosabb ruhájának megtalálásáért, nem kis türelmet kíván tőlem és páromtól.
  De, aztán felsóhajtás: indulásra kész vagyunk!!
  Ilyenkor kilépünk a nagyvilágba,s bizton állíthatom: minden értelmét nyeri!
  A közösen eltöltött percek mindig szorosabbra fűzik a kapcsolatot közöttünk. Hisz előkerülnek a vidámságra vagy épp bánatra okot adó események mind3munknál, s így akad kielemezni,kifecsegni való.
  Megnyugvással telítettebb az este azt tapasztalom minden alkalom után.
  Hasonló kellemes érzést nyújtó sétákat és estéket kívánok Nektek is és mindenkinek, ki rászánta ill. ezek után rászánja magát.
  Feleségként csak óvatosan megjegyezni kívánom: ilyenkor a férfiak is nyitottabbak, s megbeszélhető mindaz, mit máskor kevésbé fogadnak szívesen.
  Igaz, röviden, tömören, szépen próbálok kérni, s tudatosítani ilyenkor valamit Párommal, de tény, nem fogadja oly morcosan a számára kedvezőtlent sem, mintha hazajövetele után rögtön a nyakába zúdítanám ellentmondást nem tűrő hangon.
  Ez valószínű nemcsak nálunk történik így. De bevallom, kellett pár vitás helyzet, mire sikerült megtalálnom a mindenkinek konfliktus nélküli kényes kérdések megbeszélésének jó színhelyét(az esti séta az egyik).
  S elárulom, néha csak 2-en indulunk el, s csak 5 házzal arrébb, 10 percre,de a csillagok leple alatt már nem bánja, hogy otthagyta a sport1 csatornát.
  Szép Napot, Szép estét Nektek!!

 8. Szia Zsutta!

  Örülök, hogy nektek is hasznos a friss levegő. 🙂

  Csak annyit fűznék hozzá, ami már közhely, hogy a nővérednek úgy tudsz segíteni, ha saját magadban lerendezed ezt a megfelelési kényszert. Ha elkezded érezni (nem csak gondolni) azt, hogy anélkül is értékes vagy, hogy mások nyűgjét a nyakadba vennéd.

  Tehát megfordítanám azt a mondást, amit egy agykontrollos CD-n hallottam anno: ha magadon segítesz, másokon is segítesz.

  Ha sikerül, azt fogod észrevenni, hogy a testvéred elkezd érdeklődgetni a dolgaid iránt. A rezgésszinted megváltozásával a családod rezgését is felfelé fogod vinni.

  Én most ezt tapasztalom a saját bőrömön. A húgom például azt kérdezte tőlem legutóbb, hogy melyik az a hely a neten, ahol kézműves cuccokat árulnak, mert csinálna valamit és eladná. Régebben ez egyáltalán nem érdekelte…

  Puszi nektek.
  Titi

 9. Ari Tőled Titi, hogy tanácsot adsz nekem, őszintén köszönöm!
  Elgondolkodtató amit írtál, agyalni fogok rajta !!
  Bevallom, nem tudom még pontosan, hogyan valósítom meg a rezgés számom felvitelét (?), de kutakodni fogok e téma iránt -írtad: agykontroll.
  Az tuti, nagyon nagy mértékben befolyásolhatóak az emberek az által, milyenek vagyunk velük.
  Nem mintha bárkit is befolyásolni szeretnék, egyszerűen csak magamat adni,de úgy, hogy közben nem szorongok.
  Bár határozott jellemnek tartanak, én belül érzem kilengéseim.
  Most keményebben dolgozni fogok azért, h ez változzék, hisz nagy fába vágva fejszémet (vállalkozásunk) sokak elé kell magabiztosan állnom.
  Jó dolog, hogy Neked sikerült már eredményeket elérned e téren, gratulation!!! S, másoknak is, kik gyakorlatban már jól alkalmazzák a fent leírtakat!
  Szép Estét !

Comments are closed.