Igazság, mutatsd meg arcodat, nézz a fénybe! Edda.
Tudatosan élni azt jelenti… hogy megtaláljuk benső igazságérzésünket… kimondjuk és megéljük az igazságot. Shakti Gawain.
Az igazság előbb-utóbb kiderül…
Az igazság egy gyakran vitatott téma és nekünk magyaroknak egy fontos hagyományunk. Anyám többek közt arra is tanított, hogy ne hazudjak, mondjam meg az igazat. Természetesen gyerekként és tinédzserként tiltakoztam a felnőttek bölcsessége ellen és mindent megtettem, hogy ne az ő követelményeik szerint éljek. Később pedig átestem a ló másik oldalára és mereven ragaszkodtam az igazsághoz és akkor is, meg úgy is kimondtam, ha az ártott másoknak. Karddal a kezemben tapostam az igazság ösvényét, hangosan kiálltva: Mindent az igazságért! Lett sok ellenségem és néhány jóbarátom és az évek során ugyan fontosnak tartottam az igazságot, de rádöbbentem, hogy annak is, mint minden másnak, vannak árnyalatai. Ha én ezt tizenévesen hallottam volna, akkorát nevettem volna, hogy a föld is bele rengett volna.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Amióta Kanadában élek és aránylag jól megtanultam angolul, először felháborodtam a kanadai mentalitáson, ami annyira diplomatikus, hogy legtöbb ember ki nem mondaná, hogy sz*r, még akkor sem, ha nyakig benne van. Aztán egy idő után kezdtem felfedezni az előnyeit és odafigyeltem a diplomatikus beszédre. Kezdtem olyan módon kommunikálni, hogy kimondjam az igazat, de úgy, hogy ne ártsak vele. Persze ez nem mindig sikerül, de ha odafigyelek a reakcióra és észreveszem, hogy megbántottam a másikat, akkor elnézést kérek. De hogy lehet az igazságnak árnyalata? Nincs egy kőbe vésett igazság? Valami vagy igaz, vagy nem! Erre mindenki megtalálja a saját igazságát.

Jusztícia
Jusztícia

A kommunikáció terén ugyanazt a dolgot sok módon ki lehet mondani. Mondhatom azt, hogy:
1. változat: idióta vagy
2. változat: hogy nem értek egyet azzal, amit mondtál
1. változat: felháborodsz a faragatlanságomon és valami hasonló szépet mondasz nekem, amire én még szebbet neked és ez fokozódik, amíg elküldjük egymást melegebb éghajlatra és nem állunk többé szóba egymással.
2. változat: elgondolkozol azon, amit mondtál és megkérsz, mondjam el a véleményemet (ha kiváncsi vagy rá) Mindenesetre nem küldjük el egymást a fenébe, esetleg tanulunk egymástól. Ugyanazt az igazságot mondtam el két féleképp, de a következmény mindkét esetben más lett. Aztán ott van az, amikor megkérdezi valaki, hogy tetszik-e a ruhája. Ha nem tetszik, mondhatom, hogy undorító, vagy, hogy nem a legjobb, esetleg megkérdezem, hogy tényleg kiváncsi a véleményemre. Mindhárom válasz az igazat mondja ki, az eredmény viszont más lesz.

Megélni az igazságot, az meg mi fán terem? Mit jelent hazugságban élni? Én úgy gondolom, hogy ha elfogadjuk érzéseinket, tapasztalatainkat úgy amilyenek, igyekszünk mindent úgy tenni, hogy az minden érintett félnek hasznára váljék, hogy este jól alhassunk, mert TUDJUK, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk. Hogy nincs miért szégyellni magunkat, ha gyerekeink és az utókor úgy beszél rólunk, mint egy példaképről, akkor megéltük az igazságot. Ha több ember mosolyog ránk, mint szid bennünket, akkor jól startoltunk. Innen lehet fejlődni, odafigyelni a gondolatainkra, tetteinkre és mindig fejlődni, csiszolódni, de bármit is teszünk, ha nem is teszünk hasznos dolgokat, legalább ne ártsunk, ha pedig ártottunk, kérjünk elnézést és tegyünk lépéseket hibáink helyrehozása érdekében.

Te mit gondolsz az igazságról? Mit fűznél hozzá?

http://amiutunk.com

11 thoughts on “Az igazság árnyalatai”

 1. Tényleg kíváncsi vagy rá? 😀
  Ebben van még mit tanulnom. Ha túl nagy viharfelhőt látok közeledni amiatt, ha kinyitnám a számat, akkor inkább lapítok. Még csak diplomatikus se merek lenni.

 2. Fiatalabb koromban hasonlóan viselkedtem, mint te. Jelenleg úgy gondolom, hogy az igazság nagyon fontos, de létezhet kegyes hazugság. Persze nem nagy dolgokban.
  De a legeslegnehezebb néha önmagunkhoz őszintének lenni.

 3. Kedves Vera!

  Amit irsz, az bolcsessegre utal. Diplomatikusnak olyan emberekkel erdemes lenni, akik diplomatikusak. A viharfelhosokkel nehez banni es vagy lapitani kell veluk, vagy nagyobb viharfelhot kuldeni felejuk, de csak akkor, amikor erdemes es ha vagy felvallaljuk a csatat, vagy el tudunk futni az o felhojuktol.

  Adott esetben a futas is bolcsebb dolog, mint szembesulni. Ha viszont kinevet, amikor futok, akkor meg egy jot beintek neki. Mindezek mellett igyekszem a bekes megoldasokat.

  Valamikor egy amerikai orvos hiresseg igy valaszolt egy telefonon hivo holgynek, amikor arrol panaszkodott, hogy a gyereket az iskolaban allandoan piszkaljak es megverik. Az orvos valasza az volt, hogy amikor o gyerek volt azt tanitotta az anyja, hogy soha ne kezdemenyezzen verekedest, de ha val;aki megveri, akkor usson vissza ketszer akkorat. Igy is tett, es beken hagytak.

  Azt hiszem a kulonbseg ott van, hogy tudnunk kell, hogy mikor, mit erdemes tenni es mondani.

  Teri

 4. Kedves Timka81!

  Szerintem a kegyes hazugsagnak is meg van az ideje. Erre legjobban a parommal valo kapcsolatban jottem ra. Fizika szakot vegzett es nagyon logikusan gondolkodik. Mikor sirankoztam neki akkor legtobbszor a megoldast kereste es mondogatta, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint en gondolom. Erre jo duhos lettem es osszekaptunk, aztan nem tudtuk mi a fene tortent.

  Egy nap, mikor kepes voltam utolag atgondolni a dolgot, elmagyaraztam neki az o logikus nyelvezeteben, hogy, mikor pityergek, akkor nem az igazsagra van szuksegem, hanem a gyengedsegere, arra, hogy meghallgasson, hogy cirogasson es hogy egyetertsen az erzelmeimmel es esetleg hazudjon, meg akkor is, ha mindketten tudjuk, hogy amit mond nem igaz.

  Abban a helyzetben oldja a feszultsegemet es a kegyes hazugsagtol jobban erzem magam. Mikor utana atterek logikus allapotba, akkor meg jot rohogunk az egeszen es akkor elviselem az igazat. Amiota igy kozelitjuk az igazsagot, azota sokkal kisebb a fenekem, karcsubb a derekam, kevesebb a rancom es en vagyok a legszebb a vilagon.

 5. Kedve Teri!

  Örülök, hogy leírtad a Kanadai mentalitást.
  Barátom 7 éve él Kanadában.
  Kapcsolatunk 2 éves.
  Háromszor voltam nála 5 hónapot összesen.
  Én is szenvedtem az érzelmeink miatt.
  Sajnos nem értettem őt meg de ő se engem.
  Mi is az igazság bajnokai vagyunk de úgy látszik a kegyes hazugság talán megmenthette volna a kapcsolatunkat.
  Az a szomorú, hogy még csak esélyt sem adott a megbeszélésre.
  Egyoldalúan mindíg elküldött.
  Szeretem és nem tudok mit kezdeni vele.
  Már majdnem teljesen feladtam az egyéniségem mert érzem ő az igazi.
  De ez se jó mert erőtlenné váltam, megggörnyedtem és kezdtem belepusztulni.
  Nehezíti helyzetemet két tinédzser korú gyermeke főleg a fiu.
  Nem fogad el csak az anyját szeretné azt aki két éve még sötétnek nevezte.
  Azóta csellel az anya magához édesgette.
  A gondok és főleg a lelkiek nagyon nehezek tudnak lenni egy idegen országban és akkor főleg, ha nincs kivel megosztani, kibeszélni.

  Sok szerencsét és boldogságot az új életben.

 6. Teri!

  Hasonló beszélgetés köztem és a férjem között is bevált! Megmondtam neki, ha dühömben elküldöm a fenébe, az azt jelenti, jöjjön oda és öleljen át. Sok véres vitát megúsztunk így. 🙂

 7. Kedves Dalma!

  Megható amit írsz és hidd el, ki lehet jönni egy ilyen kapcsolatból, de csak ha te is akarod.
  Ha egyoldalú egy szerelem az nem szokott jóra vezetni, csak magadat ásod alá.
  Vizsgáld meg mit szeretsz benne, vetítsd ki életed minden területére, anyagiakra, szexre, mindenre.
  Légy őszinte magadhoz. Tárd fel saját magad igazságát, mert a szerelem elvakítja az embert.
  Nem biztos, hogy mindig az az igazság, ahogy egy adott szituációban vagy lelkiállapotban látjuk. Ismerd meg önmagad és akkor könnyebb dönteni. Magadba bízz! Vedd kezedbe sorsod irányítását, ne tedd függővé se szerelemtől, se pénztől se semmitől.
  Tudd, hidd el, bármire képes vagy!
  Nem könnyű a változás de tanulható, és mikor majd visszanézel azt fogod mondani: MEGÉRTE 🙂

 8. Kedves Gyombi!

  Jot nevettem azon, amit irtal! Igen, a humor sok mindent megold es enyhit, fokepp a ferfi-no kapcsolatokban.

 9. Kedves Dalma!

  Nehez helyzet a tied, de bizom abban, hogy olyan dontest hozol, ami mindenkinek jo. Te tudod csak, hogy mennyit vagy hajlando adni a szeretetert es hogy hogy irod le a szeretet fogalmat. Remelem, mint Gizus irta, felmered ezt a kapcsolatot, mert szerintem mint minden mas, ugy jo, ha mindenkinek jo es megtesznek egymasert mindent, amit tudnak.

 10. Tetszik a cikk, köszi!

  Nyilas aszcendensem van, nekem nagyon fontos az igazság…
  Viszont azzal volt sokáig elég nagy problémám, hogy saját magamnak a saját igazamat be merjem vallani, úgy, hogy senki olyannal (a gyerekkori családomban) ne osszam meg, aki kivetnivalót talál benne. Mert voltak olyanok, akik vallattak, rám állították a gondolatolvasó szenzoraikat és szinte mindent becsméreltek, amit gondoltam, mondtam vagy tettem. Nem lehettem velük őszinte. És egy idő után megtanultam magammal sem őszintének lenni.
  De ez szerencsére már a múlté.

  Még sok ilyen jó cikket kívánok.
  Titi

 11. Sok mindenben egyet értek a cikkben olvasottakkal, az ember az évei múlásával változik és az indulatai is csendesednek. (jó esetben:-)Sokszor keskeny a határvonal hallgatás és elhallgatás között.Azt hiszem,egész életünkben azt gyakoroljuk, hogyan képviselhetjük érdemben az igazunkat a többiek előtt, olykor ellenében.

Comments are closed.