Egyik barátnőmet elhagyta a férje. Két évtizedes kapcsolat és egy nagycsalád volt mögöttük. Az asszony szó szerint a családnak élt. Lecserélték egy tíz évvel fiatalabbra. Egy hétig nyalogatta a sebeit, majd megrázta magát. Mire a volt férj hozta az aláírandó papírokat, addigra kivirult.
Hogy ez lehetetlen? Nem, nem az.

Azért sikerült neki ilyen gyorsan összeszednie magát, mert tudatosította önnön értékeit, pillanatok alatt ráébredt, hogy a férjnek behódolva, elhitette magával: a nőnek a tűzhely mellett a helye.
Általános napjuk így nézett ki: asszony összekészíti a családot, elindítja a gyerekeket oviba, iskolába. Dolgozni megy. Este bevásárol, megfőz, kimos, kitakarít, összekészül másnapra. Hétvégén nagybevásárlást intéz, háromfogásos ebédet tálal és rosszul érzi magát, ha szombaton éjfélig nem tud kivasalni. Vasárnap ellátja a távolabbi családot, vendégeket fogad, összekészül a következő hétre. Apuka minden reggel elment dolgozni, majd hazament. Hétvégén lenyírta a füvet. Gyerekek közoktatva egész héten, este tanulás, tv, hétvégén tanulás és játék.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Karácsonyi ajándékok, nyári szabadságolás

Gyerekeknek ruha, játék, nagyszülőknek, rokonoknak nemes ital, csokoládé, apának, anyának lakásfelújítás és új bútorok.
Hitelre.
Anyuka új ruhákra vágyik, szekrényében sorakoznak a sokat hordott holmik. Praktikusan bővek, lezserek, de otthonra jó az! –felkiáltással, majd hozzátéve: ő meg eljár dolgozni, neki jobban kell… (gyk. apuka).
Apuka feszít a frissen legyártott farmerben, pocakja már nem fér bele az új, márkás pólóba, azt is le kell cserélni. Közben Anyuról nem mond szépeket az ismerősöknek: nem ad magára, régi göncökben jár, úgy öltözik, mint egy öregasszony…

Anyu panaszkodik a barátnőknek, hogy semmit nem vehet magának, a férje mindenért szidja, szerinte pazarol. Közben családnak van mit ennie és a szolgáltatásból sem kapcsolták még ki őket.
Nevezett hölgyről írhattam volna azt is, hogy 30 évi házasság után, egy közös gyerekkel érte utol a fenti végzet. Az is igaz lett volna. Ahogyan az is, hogy 10 év házasság, két gyerek után történt meg, másvalakivel.

Fenti hölgyek a közeli ismerőseim. Egy közös pont van bennük, a fenti házassági nyomvonal. Valamint az, hogy átbeszélve helyzetüket, mindhárman megrázták magukat és:

1. lefogytak
2. képezni kezdték magukat
3. társaságba kezdtek járni
4. fizetéskor először magukra gondoltak, és vettek végre egy új ruhát
5. azóta boldogok…

Felismerték, hogy a probléma nem abban rejlett, hogy a férj elhagyta, megcsalta vagy kordában tartotta őket, hanem abban: ők maguk ezt megengedték, Teréz anya zászlaja alatt.

Egyetlen kérdést tettem fel csak nekik: ha elküldhetnéd magadat szabadságra, egy egzotikus szigetre, akkor hogyan mennél oda?

Erdei-Gulyás Gabriella

Nonprofitpályázat.hu

2 thoughts on “Problémád van? Ne azzal foglalkozz…, avagy síntörés a házasság nyomvonalán”

 1. Nagyon tetszenek a történetek!
  Fontos dolgok, amiket felsoroltál, hogy a nőnek ugyanolyan szintű dolgokat meg kell engednie magának, mint a férfinak, mert egyenjogúság kell legyen a kapcsolatban. Hosszú távon csakis így lehet harmóniában együtt élni valakivel. Nekem is ettől működik a házasságom. Tudatosan odafigyelek arra, hogy ha nekem jár új holmi, akkor a páromnak is jár, és fordítva. Sőt! A gyerekemnek is!!! Bár így jobban el kell osztani a jövedelmeinket, és az egyéni igényeink egy kicsit lejjebb szorulnak, de akkor is mindenkinek jár az egyforma szintű kényeztetés!
  Egyébként ha a férjem olyan lenne, hogy szidna mások előtt, hogy pazarlok, én akkor is megvenném magamnak, ami kell, maximum beraknék egy füldugót. 🙂 És esetleg egy kicsit helyretenném őt.
  Teréz anya lehet hogy nagyon önzetlen volt, de ő nem a mi szintünkön működött. Szerintem azért tudott olyan irgalmas szamaritánus lenni, mert az előző életeiben a saját szükségletei már kielégültek…

 2. A füldugó élelmességre utal, de nem hinném, hogy azt alkalmaznád… 🙂

  Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy nem feltétlenül van mindig, mindenkinek arra szüksége, hogy azonos összeget költsünk a vágyaira.
  Pl. egy közös kirándulás, közös főzés, vagy egy jó könyv megvétele kevesebbe kerül, de esetenként nagyobb örömet okoz az egyik családtagnak, míg a nagyfiú esetleg egy új biciklire vágyik…
  Átcsoportosítás. Gondolom, ismerős… 😉
  🙂

Comments are closed.