Avagy: Joó Zsuzsa, szakértőnk, vall magáról

Joó Zsuzsa
Joó Zsuzsa

HősNőnek hős vagyok. Ha néha az életemről mesélek fiatalabb ismerőseimnek,  látom az elkerekedett szemüket, hogyan tudtam egyidőben ennyi mindent magas fokon csinálni. Például főiskolára jártam, tanítottam, gyerekeket neveltem, feleség voltam, főztem minden este, miközben  adtam magamra, csinos voltam, rendszeresen olvastam szépirodalmat, és nívós hetilapokat – persze autó nélkül-, és mindez belefért 24 órába. Komolyan mondom, hogy néha nem tudom, elrémüljek, vagy rettenetesen büszke legyek magamra.

De nem leszek büszke – no, nem azért, mert nincs önbizalmam –, hanem azért, mert olyan természetességgel csináltam egyidőben mindezt, mint ahogy este-reggel fogat mos az ember.
Most már tudom, hogy ez a kiapadhatatlan élet- és alkotóerő isteni kegy, egyúttal hatalmas feladat. Nem hiszitek el, én 40 éves koromig azt hittem, mindenkinek ennyi energiája van, mint nekem, és nem értettem, mások miért nem haladnak. Ekkor jöttem rá, hogy milyen kiváltságban van részem, s ezzel kezdenem kell valamit.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan nőt ismerek, aki már gyerekkorában eldöntötte, mi lesz. Az egyik én vagyok. 12 évesen elhatároztam, hogy magyar-történelem szakos tanár leszek, és ez a tudat minden percemet átitatta. Már tanítottam, amikor arra jöttem rá, hogy ilyen tűzzel és lelkesedéssel max. 10 évig lehet tanítani, és ha nem akarok olyan szenilis lenni 40 évesen, mint a kollegáim, akkor váltanom kell. Hogy mit, akkor még nem tudtam. De jött a rendszerváltás, és én a bölcsész, marketing szakos másoddiplomát szereztem!

A karrier

Pár év múlva már egy angol tulajdonú lapkiadó vezetője, és több szakmai lap főszerkesztője voltam. A lélegzetelállító, hogy soha nem akartam újságíró lenni. De jó volt a stílusom, egy új szakterületen mozogtam, és óriási sikereim lettek.
Aztán elért engem is a kiégés. Hiába volt magas fizetésem, státuszom, hatalmam, rájöttem, ez mit sem ér, ha közben nem vagyok boldog. A házasságom tönkrement, és rájöttem, túl nagy árat fizettem a karrieremért.

Ekkor jött a gondolat, hogy legalább a lányaimmal ne történjen ez meg. Sokat gondolkodtam azon, mit kellett volna előre tudnom, hogy ne így alakuljon az életem. Persze, ma már tudom, ennek így kellett lennie, hogy felkészülhessek sorsfeladatomra: átadni a tapasztalatomat, a tudásomat, az energiámat, a hitemet másoknak.

Zsuzsa az Éva-karrier.hu oldal tulajdonosa
Zsuzsa az Éva-karrier.hu oldal tulajdonosa

Pár év intenzív gyűjtőmunkájával felszedtem mindazt a tudást és ismeretanyagot, amivel már ki mertem állni, mint karrier-tanácsadó. Életemben a harmadik nagy váltást megléptem, megalapítottam a Karrieriskola Kft-t, és tudtam, hogy kifejezetten a diplomásokra, a már dolgozó felnőttekre fogok koncentrálni.

Joó Zsuzsanna (51), karrier-tanácsadó, tréner, okleveles business és management coach. Magyar-történelem szakos tanári és marketing közgazdász diplomával rendelkezik. 10 éves főszerkesztői munkája során ismerkedett meg több száz cégvezető szakmai életútjával. Ennek hatására fordult a tanácsadó munka felé, amelyben a karrierépítéssel, az önmenedzselés fejlesztésével foglalkozik. Speciális, nőknek szóló tréningjei évek óta sikerrel zajlanak. Rendszeresen szerepel a különböző rádióadók karrierrel foglalkozó rovataiban, és szinte kétheti-havi rendszerességgel kérik fel szakértői nyilatkozatokra a gazdasági-üzleti lapok.  A www.noivallalkozok.lap.hu linkgyűjtemény szerkesztője, évek óta online tanácsadást ad különböző webportálokon, köztük a Családinet.hu-n és a Nőiportál.hu-n. Elvált, két felnőtt lánya van. Imádja a jazzt, és rendszeresen túrázik.

A női vonal

Persze, gondolom, ezen az oldalon senkit nem lep meg, hogy nagyon hamar szembesültem azzal, hogy nem lehet a nőknek ugyanazt tanácsolni, mint a férfiaknak. Ekkor kezdtem el belelátni a nőmozgalomba, a feminista irodalomba, és ismertem meg a hazai nőszervezeteket. Rögtön leszögezem, nem akartam és nem is fogom feladni soha, hogy férfiakkal is foglalkozzam. Egyszerűen másképp kell jelenleg a férfiak karrier-építésével foglalkozni, mint a nőkével. A nőkkel nehezebb, mert először a bennük lévő gátakat kell lebontani, és csak utána lehet elkezdeni az építkezést. Ezért hoztam létre a diplomás nőknek szóló honlapomat, az Éva-karrier.hu-t. És ezért vannak nőknek szóló, speciális önmenedzselést tanító tréningjeim.

Zsuzsa pulpitusnál
Zsuzsa pulpitusnál

Lehet, hogy én a kakukktojás vagyok itt a HősNők között. Az én termékeim és tudásom mindkét nemnek szólnak. Nagyon szeretek és nagyon jól tudok férfiakkal dolgozni. Mindig is respektáltak és elfogadtak. Nem állítom, hogy nem ért soha nyílt vagy rejtett diszkrimináció, de soha nem vetett vissza. Azt hiszem, a nők helyzete akkor fog megváltozni, ha a férfiak és nők együtt dolgoznak azon, hogy az egyenlőség megvalósuljon mindkét nem között. Nem tudom elfogadni a férfigyűlöletet, és sajnos sok női szervezetben ezt látom.

A női vonal ÉS a karrier

Magyarországon az elmúlt tíz-tizenöt éve beszélhetünk érdemben női karrierek alakulásáról. Amelynek irama, intenzitása, és eredményei mind a nőket, mind a férfiakat, mind a családokat, a szülőket, az iskolákat, a gazdaságot, a társadalmat váratlanul érte. Érdekes, hogy az általam ismert diplomás nők mindegyike úgy élte meg a rendszerváltást, mint én, hogy hatalmas lehetőségekhez juthatott általa. Újabb diplomát szerezhetett, vezetővé válhatott, és karrierje üstökösként ívelhetett felfelé.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

De ezzel új helyzet állt elő, és még nincsenek modelljeink, bevált jó gyakorlatok. Anyáink még nem tudták megtanítani nekünk, hogy hozzuk egyensúlyba a munka-család egyensúlyát, miközben a médiából olyan mértékű manipuláció zúdul ránk, ami alatt asszony legyen a talpán, aki helyt áll. Mindehhez változik a férfi is. Ő legalább olyan tétova, mert neki sincs mintája. Én hiszem, hogy egy-két generációnak még fel kell nevelnie a gyerekeit, meg kell tapasztalni magát és a másik nemet is, és akkor kezdődik el egy minőségi változás az egyének és a társadalom életében.
Azt hiszem, én ebben tudok részt venni, és segítséget, tanácsot adni a hozzám fordulóknak akár karrier-tanácsadáson, tréningen, vagy akár itt a HősNők oldalán.
Egy a célom: a nőket önismeretre nevelni, váljanak önjogúvá, önállóvá, önérvényesítővé, döntésképes lényekké. És közben őrizzék meg belső lelki erejüket és lelki egészségüket.

17 thoughts on “Azt hiszem, én vagyok a kakukktojás”

 1. Kedves Zsuzsa, már a múltkori videós interjúban (Idánál) is ott motoszkált bennem az érzés, most meg még jobban: annyira ismerősnek tűnsz 🙂
  Pedig szinte 100%, hogy nem ismerjük egymást személyesen, de nem is tudom, akkor is megvan ez a furcsa érzés.

  Remélem, a célodat eléred, és a nők tényleg egyenrangúnak tekintik magukat a férfiakkal. Több önbizalmat mindannyiunknak.

 2. Zsuzsi, Zsuzsával kapcsolatban nekem is pont ez volt az érzésem, még a beszédstílusa is ismerős volt. Lehet, hogy a tévéből vagy a rádióból 🙂

 3. Kedves Zsuzsa!
  Sugárzik az energia a szavaidból, örömmel tölt el, hogy nekem is jut belőle. Köszönöm.
  Eszter

 4. Félelmetes élettörténet, egy igazi HŐSNŐ vagy Zsuzsa. Igen sokaknak a rendszerváltás hozta meg a sikert, illetve az elindulást a siker útján. Én sajnos pont akkor fejeztem be a főiskolát, (képesítésemet tekintve Növénytermesztői Üzemmérnök vagyok)és a rendszerváltás a mezőgazdaságot sajnos tönkre tette, így ezzel a szakmával nem értem semmit. El is ment a kedvem a további tanulástól, a szüleim azt szerették volna, ha tovább képezem magam, de én makacsul ragaszkodtam az elveimhez, melyek szerint semmi értelme ebbe a világba tanulni. Mondanom sem kell ezt már 1000-szer megbántam, de a ami késik nem múlik. Most állandóan képzem magam magam, mert tudom enélkül nem lehetek sikeres, és én egy sikeres Nő akarok lenni.

 5. Kedves Lányok!
  Hogy honnan ismerjük egymást? Én annyi embert tanítottam és annyi embertől tanultam, hogy már nem tudom követni, ki volt a mester és a tanítvány! Ezt nem tréfának szántam. Egyébként tényleg sokat szerepelek tévében,rádióban. Érdekes, hogy gyerekkoromtól kezdve soha nem volt (nagyon) lámpalázam, azt hiszem, ez is egy istenadta képesség, hogy valaki ki merjen állni a közönség elé. Sokat gondolkodom rajta, lehet-e ezt a képességet tanítani? Azért próbálom:-)

 6. Zsuzsa, szerintem az önbizalmad az oka a lámpaláz normál szinten maradásának.
  Ezt én is átéltem. Életem első tréning prezentációján azt éreztem, mintha oda születtem volna 🙂 A másodikon dettó.

  Úgyhogy lehet, hogy az a kulcs, hogy előbb önbizalmat kell kiépíteni, aztán már kisujjból jön a közönség elé állás 🙂

 7. Sziasztok!

  Tényleg nagyon komoly, hogy ennyi mindent magad mögött tudhatsz. Biztos, hogy nem sok mindenki képes hasonló teljesítményre, főleg önszántából nem, kényszerből talán. Én kevésbé vagyok pörgős, sosem tudtam , mi akarok lenni, későn érő is vagyok… De ami késik, nem múlik. Kezdő hősnőként örülök, hogy tőletek is tanulhatok. 🙂

  Évi

 8. Kedves Zsuzsa és Éva!
  Nagyon jó dolgokat irtatok le sőt nagyon is okosakat. Igen ahogyan irtad is ehhez ,hogy nő-férfi egyenlőség és megértés legyen, sajnos még kis időnek elkell telnie. Még több megértés segitség és támogatás kellene a fériaktól is.
  Ügyesek vagytok csak gratulálni tudok!

 9. Kedves Zsuzsa!
  Vezető beosztást ajánlottak fel, amit visszautasítottam, mert egy magas beosztású elég a családba. Elsősorban anya akartam lenni. A férjem azt mondta, ne is dolgozzak, lássam el a gyerekeket és őt, a házat. 20 év után el akar válni, azt akarja, hogy a tulajdonrészemről mondjak le – hiszen ő kereste meg rá a pénzt, én nem csináltam semmit. A közös cégből kitett. Nincs bevételem, az ügyvédet sem tudom kifizetni. 44 évesen nem találok munkát, pedig több (felsőfokú) végzettségem is van, de mindenütt kezdőnek számítok, gyakorlat nélkül szóba sem állnak velem. Vállalkozást nem tudok nyitni – tőke híján. A két gyereket magával vitte (neki van pénze a taníttatásra), de a jövedelmem 40 %-át min- 50 ezret akar havonta. Jövedelem híján a Nagymamai örökségből származó ingatlanra akarja terhelni a követelését.
  Van innen kiút? Hogyan találjak állást, honnan szerezzek pénzt? Már a napi megélhetésem is veszélybe került! Eddig nem tudtam elképzelni hogyan válhat valaki hajléktalanná, csúszhat le a lejtőn diplomás létére egy válás következményeként. Most már van róla fogalmam.
  Ha nem találok állást, akkor a hitelek miatt az ingatlanomat megtehelik és én is utcára kerülök. Asszonyok! Akinek van lehetősége karrier építésére az gondolkodás nélkül tegye meg! Ez az egyetlen amit soha senki nem vehet el tőled! Soha nem hallhatod azt a borzasztó mondatot: „itthol voltál, nem csináltál semmit”! Az semmi, hogy olyan hátteret biztosítottam a férjemnek, hogy a 3. diplomáját is megszerezhesse, fényes karriert építsen ki, naponta főztem, 2 ház felépítését szerveztem meg és irányítottam, hogy a gyerekekkel foglalkoztam, hurcoltam ide-oda őket, és most egyikük külföldi egyetemen tanul. Ez semmi. Az a valami, ha a nő eljár otthonról dolgozni, a gyerek pedig nő mint a dudva, a férje elé bolti ételt tesz. Ha ezt csináltam volna, lehet, hogy több tiszteletet kaptam volna. Én a férjem számára csak házvezetőnő voltam, szakács, takarító és mosónő. 20 éves tapasztalattal rendkívül jól értek hozzá. Hol találok ilyen állást és amiért még fizetnek is?
  Kérlek adj tanácsot!
  Üdvözlettel, Vera

 10. Veronika!

  Nyugodj meg kérlek!

  Borzasztó a történeted, és senkinek sem kívánok hasonlót. Egy válás még akkor is iszonyatos lelki teher, ha közös megegyezéssel, kvázi barátságban zajlik (mint a volt férjem és az én válásom esetében).

  Viszont most meg kell nyugodnod, és én ehhez kérdeznék: megvolt már a tárgyalás? Bíróság döntött ezekről, amiket követel?

  Ezt tisztázzuk le most nagyon gyorsan!

 11. Nem értek Ritával egyet abban, hogy az első, amit tennie kell Veronikának, hogy nyugodjon meg.
  Szerintem ki kellene tombolnia magából a feszültséget, le kellene vezetnie valahogy (nem mások kárára) a szomorúságát és a kétségbeesését, hiszen nagyon kemény támadás érte az emberi mivoltát, a munkáját…
  Ha ezt megteszi, valószínűleg jobban fogja látni a kiutat.

 12. Kedves Veronika!
  Hogy tudta magával vinni a gyerekeket? Felnőtt gyerekek belemennek, hogy az anyukájukat kifossza és eltapossa a gazdag apuka?
  A tandíj miatt?
  Itt mélyebben lehetnek a gondok.
  Nekem a milliomos fogorvos volt férjem kb. 1%-ot fizet, mert vállalkozó. A bíró azt mondta, hogy apuka nem köteles finanszírozni a gyereke továbbtanulását. A gyerekem bármilyen szegénység elé nézve is engem választott.
  Légy szíves ne pánikolj, hanem informálódj, hogy meg tudd védeni magadat- és persze próbálj meg valahogy- bárhogyan- pénzt csinálni.
  Szerintem jó úton jársz, ha most egyszer s mindenkorra végre lelkileg, egzisztenciálisan, spirituálisan…mindenhogy rendbe rakatod
  magad. Örülj, hogy megszabadultál attól az embertől. Hidd el, nem sokára újra kisarjad az életed, mint a dzsungel az erdőtűz után.

 13. Sziasztok ,

  most tévedtem erre persze nem véletlenül nekem is szükségem van változásra…folyton ötletelek mit lehet tenni. Olvastam a fenti történetet Veronikától. Szerintem 20év házasság után a magyar törvények szerint a vagyon teljesen közös. Olyan nincs hogy valaki teljesen kifosztva távozik a házasságból. Bár gondolom ez május óta már kiderült…
  Azért annyit szeretnék hozzáfűzni (mint folyton ötletelő ember) hogy 20 évi sikeres gyereknevelési gyakorlat nekem minimum egy magánovoda alapítását sugallja amire lássuk be manapság meglehetősen nagy a kereslet. Pár napja is láttam erre példát a televízióban, munkanélkülivé vált nevelőktől pedagógusoktól. 🙂
  go ahead…

 14. Rita és Titi témájára, hogy nyugodjon meg: muszáj lesz, mert egy gutaütésben nyilván élni is elég bajos… viszont ez nem úgy megy, hogy valaki rám szól, hogy nyugoggymeg, mire én hirtelen egy kisangyal leszek. Az ebből kicsírázott cikkben volt egy ilyen mondat, hogy ‘dühöt az áldozatok éreznek’. Naná, aránylag kevés ember szereti a tehetetlenséget, az egy rettenetesen bosszantó állapot. Viszont ha ezen a primér boruláson túljutott az ember, látnia kell, hogy ez egy megoldandó probléma.

 15. ‘a türelmetlenség nem tesz boldoggá.’ – a türelem se, mert az, aki elkezdi a türürümm-türürümmöt prédikálni egy lila fejű embertársának, záros határidőn belül le lesz csapva…:) amúgy szerintem akkor van boldogság, ha nem ez a szempont. Se nem ülünk látványosan talpig türelemben, jutalomfalatra várva, se nem akarunk erőből kontroll alatt tartani mindent, hogy pont akkor legyen, amikor nekünk ‘kell’.

Comments are closed.