Üres fészek szindróma

Amikor olyan személy, akivel napi kapcsolatban álltunk, része volt mindennapjaink örömeinek, bánatainak eltűnik az életünkből mindig nagy űrt hagy maga után. Szerencsére, az esetek többségében a felnőtt gyermek kirepülése ennyire nem drasztikus esemény, bár az elsősorban személyiségfüggő, hogy ki hogyan éli ezt meg.

 

De mi is az „üres fészek szindróma”?

Az teljesen normális a gyermek fejlődésében, hogy ahogyan növekszik, szépen lassan kezd leválni a szüleiről. Ennek a folyamatnak a végső lépése, amikor végleg elhagyja a szülői házat. Kollégiumba, albérletbe, vagy saját lakásba költözik, majd idővel családot alapít. Ekkor nem veszik el teljesen a szülők számára, hiszen egy egészséges kapcsolatot tartanak egymással a későbbiekben is. Inkább a kapcsolat minőségében történik változás, s ha ezt sikerül a régi fészekben maradt szülőnek feldolgoznia, akkor egészen új dimenziók nyílhatnak meg előtte. Viszont, ha ezt tragédiaként éli meg, akkor a keletkezett űr befelé fordulóvá, depresszióssá teheti. S a lelki tünetek súlyos testi tüneteket is generálhatnak: szorongást, vérnyomás, szív- és érrendszeri problémákat, vagy akár daganatos betegségeket is. Ezért fontos, hogy ha magunkon vagy a párunkon észleljük a negatív irányú változást, akkor ne késlekedjünk. Amennyiben nem sikerül magunknak megoldani a problémát feltétlenül keressünk fel szakembert, aki átsegít minket a krízisen. S természetesen igyekezzünk ezzel minél kisebb nyomást gyakorolni az éppen szárnyait próbálgató gyermekünkre.

Üres fészek szindróma
Üres fészek szindróma

 

Lássunk pár tippet, hogy hogyan előzhetjük meg az „üres fészek szindrómát”!

 

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Lehet, hogy furcsán hangzik, de nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést. Hiszen már a gyerekünk születésénél tudjuk, hogy eljön majd a nap, amikor a mi Kicsikénk elhagyja a családi fészket és elkezdi élni a saját életét, amiben már kevesebb szerep jut a számunkra. Igaz, reménykedünk benne, hogy messze még az az idő. Viszont rá kell döbbennünk, hogy az évek rohannak: tegnap még a karjainkban ringattuk, ma, pedig már az érettségi bankettjére készül…

Tehát, mint mondtam, nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést. Ha a szülők, főleg az anyuka életét teljes mértékben a gyerek életének szervezése, az otthon melegének megteremtése köti le, akkor hirtelen nagy lesz az űr, amikor a gyerek elmegy. Ezért kell mindig időt szakítani kicsit magunkra is. Kialakítani egy egészséges önzést, picit megőrizni saját magunkat, s nem teljesen az utód és a család rabszolgájává válni. Lényeges az is, hogy a gyerekünket önálló személyiségként kezeljük, hagyjuk kibontakozni az ő igényeit is, ne kényszerítsük rá az álmainkat.

Életünknek van még egy nagyon fontos területe, ami háttérbe szorul, amikor először beköszön a gólya. Igen, a párkapcsolatunkról van szó! A kezdeti időszakban nagyon könnyen teljesen áthelyeződik a hangsúly a MI-ről a GYEREK-re. Ez teljesen helyénvaló, kezdetben… Azonban a kicsi cseperedésével ismét egymásra kell találnunk a kedvesünkkel, és ápolgatnunk kell a MI-t is, mert eljön az idő, amikor ismét ez lesz a legfontosabb. Ha megoldható, akkor szökjünk meg egyszer-kétszer hétvégére valahová. Vagy legalább egy-két szabad estét hozzunk össze magunknak – ha lehet, nagyszülői segítséggel, hiszen ők is küzdhetnek az üres fészek szindrómával, így mindenki duplán jól jár.

 

Milyen távlatok nyílnak meg előttünk, ha végre kirepül a gyerek?

– Hirtelen nagyon sok lesz a szabadidőnk. Mit kezdjünk vele? Próbáljunk ki új hobbikat, járjunk el valamilyen klubba, szerezzünk új ismerősöket, vagy fedezzük fel a régi kedves barátokat!

– Menjünk moziba, színházba, kirándulni, esténként sétálni, esetleg olvassuk el az évtizedek óta tervezett könyveket, nézzük meg az ugyanezzel címkézett filmeket!

– Leporolhatjuk az évek óta sokadik helyre szorult párkapcsolatunkat. Fedezzük fel egymást újra! Közös programok, új rituálék, intimitás a hálószobában…

– Némileg átrendezhetjük a lakást is, hiszen lesz egy plusz szobánk! Mi legyen belőle? Vendégszoba? Hobbihelyiség? Vagy legyen az a hálószobánk?

– S talán az egyik legfontosabb új dimenzió: a nagyszülői szerep, ami édes teher. Nagyszülőnek lenni jó, mert az unokát nem kell nevelni (azért van a szülő). A nagyszülőnek az unokát csak szeretni kell.

 

Úgyhogy ne félj a változástól! Éld meg új lehetőségként! Hiszen AZ!

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---