Görög helyzet

Hogy mi baromságot lehet olvasni Európában a görög helyzetről, nem igaz. Nem mondom, hogy mindet követem, mert se kedvem se időm rá, az élet pont úgy zajlik mint eddig, enni kell, feladatokat ellátni (..jobban mint azelőtt), ki a csoda fogja most magát az európai média hülyeségeivel birizgálni nap mint nap..azért eljutnak fülembe ilyen olyan szóbeszédek, elém kerülnek írások, hallok ezt-azt tévében, rádióban, ismerősöktől. Amit ma olvastam, az teljesen felháborított. Nem tudom, hogyan írnak le emberek olyan dolgokat, amiket személyesen nem ellenőriznek le, nem járnak utána és ami befolyásolja rengeteg olvasónak a véleményét egy adott helyzetről.

Egy olyan blogban olvastam írást, amit rengetegen követnek, sok a kommentelő és még annál is többen megosztják. Semmi kedvem reklámozni a  cikket, ezért nem linkelem be. Csak el szeretném mondani, hogy mi a helyzet mifelénk.

Az athéni és nagyvárosi szituáció rosszabb mint a vidéki, mert több a munkanélküli (hivatalosan 1 millió 200 ezer, de saját tapasztalatom alapján állítom a nem hivatalos munkanélküliekkel legalább 2 millió lehet, ha nem több), majdnem két naponta vannak öngyilkosságok (igen látványosak is..), rablások, gyilkosságok, rengeteg a törvénytelenül beözönlött harmadik világbeli idegen, akik itt ragadtak és embertelen körülmények között élnek és naponta érkeznek újabbak és újabbak, a közbiztonság nagyon sokat romlott..egyszóval, mint minden ilyen válságos időben, a nagyvárosban rosszabb élni mint a csendesebb vidéken.

Itt, ahol én élek, minden úgy működik, mint eddig. Azok az üzletek, amik a múlt évet túlvészelték, most is rendesen működnek, illetve tengetik napjaikat, de minden programszerűen zajlik, ahogyan eddig. Itt a nyár és habár turisták nincsenek, az üzletek minden reggel 9 körül nyitnak. Az emberek végzik dolgukat, aki olyan szerencsés, hogy van munkája, az munkába megy és dolgozik délutánig..mivel ez egy kis vidéki porfészek, nem kell estig bent lenni. A háziasszonyok reggel megkezdik a háztartási teendőket, mint eddig mindig. Az általános iskolába járó gyerekek számára véget ért a tanév, a nagyobbak még júni 20-ig vizsgaperiódusban vannak és megy a tanulás. A bankok minden nap rendes időben nyitnak, nincs sor, tumultus, pénzkivevés, az ATM automaták feltöltve, bármikor vehet ki pénzt az, akinek van amit. A super-marketekben jóval kevesebben vásárolnak mint tavaly ilyenkor, de hétvégén nagyobb a forgalom, be kell vásárolni. Én még nem láttam senkit aki konzerveket, cukrokat, liszteket cipelt volna ki garmadával, illetve de igen, jómagamat is, hisz éppen meggyeltevés van, kell a cukor. A kávéházakba a fiatalok pont úgy beülnek, mint eddig, csak kevesebbet fogyasztanak, sokan semmit. Az emberek visszaszorították teljesen a kiadásaikat, de semmiféle világvége hangulat nincs. A táncpróbáink is programszerűen mennek és készülődünk a nyári fellépéseinkre, valamint egy szeptemberi török útra (már akinek sikerül). Eszébe nem jutna senkinek azt mondani, ne tervezzünk semmit, mert jön a  kardba dőlés. Hogy ki mennyi pénzt vett ki a bankból, azt senki nem tudja, csak a bankban dolgozók, hisz senki nem köti másnak az orrára, van-e és mennyi pénze a bankban. Aki azt írja, vagy mondja, hogy az emberek tömegével veszik ki a pénzüket az szerintem hír-költő. A hölgyek pont úgy izgatják magukat az alakjuk miatt és próbálnak villámgyorsan lefogyni, mint minden évben ilyenkor. A tenger vize pont olyan kék, mint eddig mindig és a nap is pont úgy süt, mint minden évben június közepén.

Vasárnap választások lesznek. Utána eldől lesz-e kormány vagy sem. Aztán majd húzzák, nyúzzák megint a  drachma vagy euró témát egy ideig. Aztán majd vagy veled vagy nélküled Európa. A tenger továbbra is kék lesz, a nap továbbra is fog sütni. Ha nem lesz benzin, meg lesz oldva a fogyi, lehet gyalogolni Limnibe 7 km-t, hogy valamit beszerezzünk, elintézzünk. A faluban van egy csomó tyúk, valaki csak megszán minket is. Ha nincs áram egy ideig, eszünk nyerskaját, tüzet rakunk az udvaron, kivágjuk a fáinkat, megesszük a kuvaszainkat, aztán majd lesz valami. Csak nem halunk éhen a 21. sz-ban egy görögországi faluban. Meg jó oldala is lesz a dolognak, legalább hazamennek a szomszédban lakó bolgár romák, akik nyáron teljesen hangerővel hallgatják a török zenét:) Végre zavartalanul lehet majd egy egy fűszál növekedésén bambulni…addig is, aki küldene nekem pár húskonzervet, annak megadom a  címem:)

A görög kaland