Meggy 2012

Az idén rengeteg meggyünk lett. Nem fejeztem be még a feldolgozást, mert a legrosszabbkor érik be, pont a vizsgaperiódus közepén. De nemcsak a gyerek vizsgái vannak ilyenkor mint feladat előttem (elég sokból segítek neki), hanem ilyenkor szoktam átszellőztetni a raktárban tárolt ruhákat, régi pokrócokat, stb. Ilyenkor minden kinyitásra kerül, átrendezek polcokat, lemosok falakat, ezekkel végeznem kell júliusig, amikor szállóvendégekkel kell foglalkozni. Így hát a meggy érhetne pl. szeptember-novemberben, amikor uborkaszezon van:) De nem, neki is most kell:) Így hát teccik nem teccik:) foglalkozni kell vele. Az idén késlekedtem vele és túlérett.
Amit eddig leszedtem annak egy részéből folyamatosan készül a meggyes piskóta, néha olajjal, néha margarinnal, néha tejjel, tejföllel, attól függően mi van itthon, már csak szemre csinálom-reggelire. Minden évben legalább 3 kg-t cukorszirupban teszek el. Ezt magában is felszolgálják jéghideg vízzel, kis tányéron, ahogy azt tavaly szépen leírtam és lefényképeztem ITT, de a szirupot vízbe téve kész a meggyes üdítő, vagy mehet fagylaltra, tortalapokra, palacsintába pl. édestúróval, és nem utolsósorban, kis ajándékoknak sem rossz. Mivel a gyerek nem eszi az édességet, mi meg kerüljük, ha mégis megkívánjuk, inkább ilyesmit eszünk, amiben a cukron kívül nincs más egészségtelen dolog (krémek, színezékek, stb.)

Elromlott a konyhai mérlegem vagy egy hónapja, a gyerek magára húzta a polcról. Még nem szereztem be újat, emiatt a meggyet a mi mérlegünkön mértem le, de valami nem lehetett így sem rendben, mert sztem több lehetett a 3 kg-nál. Az elkészítése egyszerű, de vannak bizonyos fogások, amiket alkalmazni kell, hogy se túl ne legyen főzve, de a szirup azért be legyen sűrűsödve.
Ahogy tavaly is írtam, a hozzávalók:
3 kg meggy, 3 kg cukor, egy üveg glükóz (elhagyható), 1 citrom leve.
A receptben szereplő kukoricaglükóz-nak az a szerepe, hogy ne hagyja később az édességet megcukrosodni, ezért írom, hogy elhagyható, mert sokan nem használnak.

Ha a meggy túlérett, mint az én esetemben az idén, akkor sajnos ha kézzel magozzuk ki, valószínűleg a szemeket összetörjük, nem maradnak szép kerekek. Ezért a cukorszirpuhoz való eltevéshez nem szabad hagyni a meggyet teljesen túlérni, akkor kell leszedni, amikor még kimagozás után a szemek feszesen, egyben maradnak. De még ekkor is jó ha a következő praktikát alkalmazzuk: miután mindent összefőzünk,  addig hagyjuk rotyogni, amíg a szemek megfőnek, de még egyben maradnak. Ekkor kivesszük a meggyeket és a szirupot magában hagyjuk rotyogni amíg besűrűsödik Visszatesszük a szemeket, hagyjuk egyet összerottyanni és üvegekbe tesszük. A legegyszerűbb ezt olyan edénnyel megtenni ami dupla, tehát van egy belső edény, ami tk. egy szűrő és van a külső, a fazék, amibe az első pont beletalál. Nem egy nehéz dolog, de mellette kell lenni és szeretettel dédelgetni, amíg üvegbe pakoljuk:)

A többi részletesen le van írva a tavalyi bejegyzésemben.
Az idei adag:

Ágni görög konyhája