Szőlőlevél töltike akció 2012

Az utóbbi időben nem írtam gyakran a blogba, aminek az volt az eredménye, hogy nem tudom miről számoltam be és miről nem. Valahogy úgy volt a fejemben, hogy a szőlőlevél akcióról beszámoltam, aztán ma ahogy nézegettem az írásokat, rájöttem, hogy csak a FB oldalon fotóztam róla. Így most bepótolom, mert tudom, jövőben keresgélni fogom az idei adatokat.
Az idén az első levél ritkítást április végén ejtettük meg, és ápr. 28-n ettünk először töltikéket. Nagyon sok levelet dolgoztam fel, szám szerint 440 lapit, ezeket eleinte kiválogattuk, aztán megszámoltam, lemostam őket, majd forró vízben pár percet főztem, addig, amíg a színük barna lett. 150 levelenként lefagyasztottam, laposan, úgy hogy sütőpapírra helyeztem őket kisimítva, felül letakartam másik sütőpapír-lappal, majd az egészet vigyázva fóliába tettem és be a fagyasztóba. Az első adag töltike „jalantzi” módra készült, vagyis a szokásos hús nélküli, rizses töltelékkel. A receptet nagyon pontosan leírtam a tavalyi bejegyzésemben.
Utána május 10-e körül még egy ritkítást végeztünk. Ekkor már nem számoltam meg a leveleket, hanem szemre tettem félre a mélyhűtőbe, saccolván kb. az adagokat. Ekkor készítettem egy adag darált húsos tölteléket, aminek a receptjét ebben a bejegyzésebn lejegyzek.

 

Jöjjenek a fotók az első akcióról:

Ez a válogatás fázisa. Nem minden levél jó, ráadásul át kell nézni az esetleges bogarak miatt is mind őket.

Már válogatáskot külön pakolom a nagyobb, közepes és kis leveleket.

440 levél vár sorára.

 

Ha azt mondanám, nem fáradtam el, hazudnék..

 

 

 

A férjem nem szívesen eszi meg a darált húsos töltikéket, de nem akartam megint ugyanazt, így a májusi ritkításkor 2 adag került mélyhűtőbe és lett egy nagy adag darált húsos töltike, ami nagyon finomra sikerült. A görög recepthez a következőkre van szükség:
1 kg darált hús (fele-felében marha és disznót használtam)
2 lereszelt vöröshagyma
1 maréknyi apróra vágott petrezselyem
1 maréknyi apróra vágott friss kapor
1 maréknyi apróra vágott zöld menta
2 cikk fokhagyma áttörve vagy reszelve
2 ek tengeri só
1 ek fekete bors
1/2 borospohárnyi olívaolaj
1 csésze Karolina típusú rizs (puha szemű, ragacsosabb fajtájú rizs)
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk és megtöltjük vele a leforrázott leveleket. Én a kis leveleket is felhasználtam, úgy, hogy kettőt összefogtam. A fazék aljába kevés olívaolajat öntöttem (1/2 ujjnyit) majd letakartam nagyobb szőlőlevelekkel ( a szőlőlevelek mind pár percig előtte forró vízben meg voltak főzve). Erre ráhelyeztem egy réteg töltikét, majd letakartam megint nagyobb levelekkel és jött a második réteg töltike. Még lett egypár töltike egy harmadik rétegnek, ami nem fedte le teljesen a második réteget. Ezért először egy kistányérral, majd erre ráhelyezve egy nagy lapos tányérral fedtem le az egészet. Mielőtt a tányérokat rájuk tettem sóztam és borsoztam a felső réteget. Annyi vízzel töltöttem fel, hogy a tányér peremét ellepje. Hagytam felfőni, majd alacsonyra húztam a hőfokot és lefedve, 30-40 percet főztem.
Miután megfőtt, készítettem egy avgolemono-t, vagyis tojásos citromos habarást a következőkből:
2 tojás felverve
4 citrom leve (1/2 nagy csésze citromlé)
2 ek liszt
Ezeket símára kavartam, majd kikavartam a töltikék forró levével és miután átmelegedett a habarás, az ételhez öntöttem. Alaposan összerázogattam és megint felfőztem, hagytam pár percet rotyogni, hogy a liszt megfőjjön. A legfinomabb amikor már szobahőmérsékletre hül, vagy másnap, mert kell egy kis idő, amíg a citrom átjárja a töltelékek belsejét.
Nagyon finom lett, a férjemnek is nagyon ízlett, pedig ahogy írtam, nincs oda a húsos kajákért:)

 

Ágni görög konyhája