Egyenlőség márpedig lehet

A HősNők.hu alapvetően egy nők által szerkesztett, nőknek írt tartalommal rendelkező, nőktől nőkhöz, sokszor nőkről szóló felület. Foglalkoztunk már általánosan a nőkre vonatkozó vagy nőkkel kapcsolatos, és speciálisan csak és kizárólag nőket érintő dolgokkal is. Egy valami azonban még kimaradt. A feminizmusról, illetve arról, hogy hol tart, mivé fajult napjainkra a feminizmus köntösébe csomagolt férfiüldözés, még nem írtunk. Eddig. Pedig nagyon megérett már.

Nagyon megérett már, hogy valaki beszéljen arról, amit a feminizmus 21. századi élharcosai gondolnak és tesznek egyenjogúság címszó alatt, sokszor tudatlanul, sokszor viszont nagyon is átgondoltan, tervezetten. A mi álláspontunk szerint a feminizmus mára elérte célját a nyugati társadalmakban. A nők dolgozhatnak, szavazhatnak, egyenlő munkáért egyenlő bért kaphatnak. Ez az élet számos területén észrevehető nap, mint nap. Az egyenjogúság megvalósulni látszik a családban, a karrierben, a sportban éppen úgy, mit a tudományok, a politika, vagy a művészet területén.

Egyenjogúság tehát van. Vagy még sincs?

Elképzelhető lenne, hogy a feminizmus nem csak, hogy elérte célját, de azon sok esetben túl is lőve, napjainkra már inkább azt igyekszik kiharcolni, hogy a nők jogai és érdekei a férfiakéval szemben előnyösebb megvilágításba kerüljenek? Lehetséges, hogy a nők sok esetben egyénileg, és kollektíven is támadásnak, erőszaknak vesznek bizonyos dolgokat a férfiaktól, amelyeket azok még csak véletlenül sem támadásnak vagy erőszaknak szánnak? Lehetséges, hogy ezeket a nem támadásnak szánt, vélt támadásokat a nők nemcsak, hogy megelőzik, de sok esetben meg is torolják? Lehetséges, hogy ezt a feminizmus álruhájában, egyenjogúság címszó alatt teszik, pusztán azért, mert úgy tudják, azt hiszik, ettől, ezáltal érvényesülhetnek az őket, nőket megillető jogok?

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Elképzelni sem tudom, hogy mikor és kiben fogalmazódtak meg először a nemi eszmények, de abban biztos vagyok, hogy nagyobb távolságot visszaugorva az emberiség létezésének idővonalán, azt látnánk, hogy kezdetben a nemi szerepek csupán azt határozták meg, hogy mit kell tennie a férfinak, és mit a nőnek. A férfi cammogjon el vadászni. Cserkelje be szépen a vacsorát, és ha megvan, cipelje haza a vadon nevű szupermarketből. A nő pedig tartsa melegen a tűzhelyet, főzzön ragut a mamutból, és rázza fel puhára a szalmaágyat a barlangban, hogy az ne nyomja a mamutvadász derekát. Kezdetben ennyi vala.

A mamutragutól ugorva egy nagyot, napjainkban már azt láthatjuk, hogy a nemi szerepek (is) csilliárd árnyalatra színeződtek. Ma a nemek szerepe már nem csupán a férfi és a nő viselkedésére irányulnak. Odáig fajultunk, hogy nemi eszményeink a 21. században már meghatározzák azt is, hogy egy férfinak vagy egy nőnek, sőt, kollektíven a férfiaknak vagy a nőknek, hogyan kell adott helyzetben viselkedniük, cselekedniük, és ami a „legjobb”, hogyan kell gondolkodniuk, vagy érezniük. Mára, a társadalom egy vaskos etikai kódexet írt, buggyanásig tömve íratlan kiegészítésekkel arról, hogy mitől férfi a Férfi, és nő a Nő.

E kódex betartására pedig azzal igyekszik mindenkit rávenni, hogy a renitenseket megbélyegzéssel, kiközösítéssel bünteti. Attól pedig mi, hétköznapi emberkék, nagyon, de nagyon félünk.

Ez az írás arra lenne hivatott, hogy rávilágítson a tényre, miszerint annak ellenére, hogy az egyenjogúság megvalósult, mégis, mintha egy-egy harcosabb megközelítés továbbra is azon igyekezne, hogy a feminizmus csuklyája alá bújva, klu-klux-klános stílusban erőszakot kövessen el a férfiakon. Erőszakot, melynek során jogokat von meg, jogokat kérdőjelez meg a férfiakkal kapcsolatban, s teszi ezt úgy, hogy közben önmagát – a Nőt – emeli piedesztálra, a férfival szemben.

Szerettem volna rávilágítani a 21. század néhány olyan pontjára, ahol a feminizmus nem hogy egyenjogúságot vívott ki, de egyúttal alá is ásta a férfiak jogait, és olyan szemléletmódot alapozott meg a férfiakkal szemben, amely a következő pár száz esztendőben biztosan fejtörést okoz majd azoknak, akik valóban az egyensúlyra/egyenlőségre törekednének.

Egyenlőség márpedig lehet
Egyenlőség márpedig lehet

Arról szerettem volna írni, hogy a férfi nem rosszabb szülő, mint a nő, ezért nem feltétlenül van jobb helyen egy gyerek a válás után az anyánál. Arról akartam beszélni, hogy amíg tíz nőből kilenc azért kezd el zumbázni, konditerembe járni tavasszal, hogy a strandszezonra olyan formába hozza magát, ami majd biztosan elnyeri környezete tetszését, addig nem feltétlenül egy kéjenc rohadék a férfi, ha e tetszésének hangot ad, persze ügyelve arra, hogy ezt hogyan teszi.

Ilyen és ezekhez hasonló furán alakuló társadalmi felfogásokról szerettem volna véleményt formálni, de úgy érzem, nem nyúltam volna elég mélyre a zsírosbödönben, mert ez csak a felszín. A felszín, és még csak nem is nagyon karcolja a lényeget, az igazi problémát.

Azt, hogy a nemi eszmények és a természeti törvények mára már köszönőviszonyban sincsenek egymással. Hogy sem a férfinak, sem a nőnek nem kell, nem úgy kellene élnie, és a másikat megítélnie, ahogy azt a társadalom elvárja tőlünk, megszabja nekünk és kikényszeríti belőlünk.

Mert az egyenlőség nem azon múlik, hogy meghatározzuk, milyen az álom nő, és a minta anya. Az egyenlőségben nem azt hangoztatom, hogy a férfi attól lesz férfi, hogy szőrös a mellkasa és vastag a karja. Az egyenjogúság nem annak a függvénye, hogy mennyire tudom pontosan meghatározni, hogy mit tehet a nő, és mihez van joga a férfinak.

Amíg nőkben és férfiakban és az őket megillető jogokban meg elvárásokban  gondolkodunk, és nem Emberben, addig háborúzni fogunk, hiszen nem a teljes képet látjuk, csak az alma felénk eső oldalát. De az akkor is csak a fele valaminek, ha jól tudunk következtetni.

A HősNők.hu nem feminista oldal, hanem egyenlőségpárti, és azért hangsúlyozzuk ezt ki, mert a két dolog messze nem azonos a valóságban.
Mi az egyenlőségre szavazunk.

Vidi Rita

 

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---