Rizsfelfújt, alias rizskoch

Már a szó kiejtésétől összefut a nyál a számban és érzem, ahogy szétterül a nyelvemen a finom vaníliás tejberizs és az eperlekvár ízének egyvelege.

Középiskolás emlékeim között szerepel ez a finomság. A kollégiumban kaptunk néhányszor ebédre rizskochot, valamint az egyik kollégiumi szobatársam, Noémi hozott néhanapján otthonról vasárnaponként.

Nálunk nem volt szokás ilyet készíteni, így a középiskolai évek után sokáig nem ettem.

Aztán egy ötlettől vezérelve rákerestem az egyik kedvenc gasztro-oldalamon, találtam több variációt is, végül a legegyszerűbben megvalósíthatóra esett a választásom.

Akkor csak kipróbáltam, de a prototípusnak  végül olyan nagy sikere lett, hogy azóta időnként nekiállok az elkészítésének. Sőt Édesanyám is tőlem tanulta meg készíteni.
Az összetevők sora nagyon egyszerű, nagyjából bármelyik háztartásban rendelkezésre állhat bármikor.

 

Kell hozzá 1 liter tej, természetesen a boltokban megtalálható dobozos verzióról beszélek, nem az istállóban megfejt tehéntől származóról.

Kell még hozzá 1 deci víz, 25 deka rizs, kevés cukor (ízlés szerint), 1 rúd vanília vagy 2 zacskó vaníliás cukor (én az utóbbit preferálom) és 5 darab tojás.
A tejet és a vizet egy rozsdamentes, vastagabb aljú lábasba öntjük. Hozzárakjuk a rizst, cukorral ízesítjük. Beledobjuk a vanília rudat vagy beleöntjük a vaníliás cukrot.

A rizst megfőzzük – vigyázat, hamar odakap az alja, ne felejtsük el kevergetni. Ha a rizsszemeket puhának ítéljük és a termék álaga is tejberizsszerű, akkor levesszük a tűzhelyről és kihűtjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját belekeverjük a már kihűlt rizsbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a rizshez.

Egy magasabb falú tepsit kivajazunk, zsemlemorzsát vagy lisztet hintünk bele és a kész masszát egyenletesen elterítjük a tepsiben.

Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük. Lekvárral  vagy vaníliasodóval tálaljuk.

Ha bolti lekvárt vásárolunk, akkor a mikrohullámú sütőben felhevítve folyékonnyá tudjuk tenni, nagyon ínycsiklandozó, ahogy a könnyű rizskoch és a folyékony lekvár íze összeolvad.

A rizskoch alapja a tejberizs: így is fogyasztható 🙂