Lazac recept

A lazac egészséges, fehérjedús, gazdag omega3 zsírsavakban, és ma már számunkra is könnyen elérhető, megvásárolható, akár a nyers, akár a füstölt formájáról van szó. De belefér ez egy átlagos magyar család étrendjébe? Vagy úri huncutság, sknadinávoknak való extrém cucc?

Lazac recept
Lazac recept

Mi magyarok nem vagyunk híresek arról, hogy sok halat ennénk, hiába is próbálták a nyolcvanas években elmagyarázni nekünk, hogy az ízetlen és rágós busa húsánál finomabb nincsen. Úgy tűnik, a horgászó férfiak serege is inkább csak otthonról menekül egy csendes nyugodt helyet keresve. Nem a halfogás és halfogyasztás az elsődleges cél. Ha mégis akad valami a horogra, a legtöbb családban a halászlénél, a sült keszegnél és a karácsonyi pontynál kimerül a kreativitás.

Azért változnak az idők, az utóbbi tíz évben a gasztrobloggerek és receptoldalak szaporodásával egyre inkább elérhetőek a változatosabb halas és tengeri herkentyűs receptek, elkezdődött egyfajta ízlésformálás. Ha rákeresünk a lazac receptekre, mindjárt láthatjuk, hogy ezrek problémája, hogy hogyan süssük meg a lazacot, úgy hogy ne maradjon nyers, de ne is száradjon ki, hogy le kell-e venni róla bőrét vagy nem, kell-e olaj a serpenyőbe, vagy csak meg kell kenni a szeleteket? Ha itt el is megy a kedvünk a próbálkozástól, hogy ez ilyen macerás, és nem látunk neki csőben sült lazaclegendát készíteni fokhagymás-mogyorós cukkini ágyon, akkor még mindig ott a mentsvár, a füstölt lazac!

Nem kell feltétlenül a legdrágább, százéves skót whisky hordójából készült forgácson füstölt extra kiszerelést választani a boltban a kedvenc lazac receptünkhöz. Általában az átlagos áron a nagy hipermarketekben kapható füstölt lazac is jó minőségű és finom. Gyakorlatilag bármilyen ételt elkészíthetünk vele, egy kis tejszín – vagy maszkarpone, vagy tejszínes krémsajt,- és kapor – vagy kakukkfű vagy bazsalikom – hozzáadásával. Lehet belőle tészta, rizottó, szendvics, lazac tatár, szusi, saláta, pizza, leves.

Valentin napkor is brillírozhatunk, hiszen egy pohár pezsgő mellé kitűnő választás pár elegánsan elhelyezett – például rózsává csavart – füstölt lazac szelet egy kis könnyű kapros dzadzikivel körítve, némi kaviárral kiegészítve, kis pirítós szeletekkel és szív alakúra formázott vajjal tálalva.

Ha már mindent kipróbáltunk, amit a füstölt lazac és a fantáziánk megengedett, néhány év elteltével mégis csak előkereshetjük azt a bizonyos lazac receptet, és nekifuthatunk annak a kanapés lazac sztéknek, hogy ne érje szó a ház elejét, hogy máááár megint füstölt lazacot kell enni…

 

Kiszerveznéd a szövegeid írását? A RitArt Referenciák kategóriába sorolt cikkek minőségéhez és tartalmához hasonló cikkek megírását vállaljuk kreatív szövegírói szolgáltatásunk keretében.

Szövegírás – RitArt Academy