Munka vagy hobbi?

Ettől a mondattól minden szülő haja az égnek áll, ha ezt hallja csemetéje szájából. Pedig dolgozni kell! Muszáj! Mondják a bölcs öregek. „A munka nemesít!” Igen. De mi is a munka?

Fizikai vagy szellemi tevékenység, amit másnak végzel, és amiért minden hónapban pénzt kapsz. Ami vagy elég a megélhetésedhez, vagy nem. Tényleg ez lenne a munka meghatározása? Természetesen a közgazdászok, szociológusok szebbnél szebb fogalmat, magyarázatot tudnak adni a munkára, azonban a lényegen ez nem változtat. Az emberek többségének ez munka. Egy olyan tevékenység, ami kötelező, muszáj, fárasztó, és sokszor még meg sem fizetik.

Minden reggel nézem a facebook bejegyzéseket, ahol egyesek (sőt kettesek is) már vasárnap reggel szenvednek attól, hogy hétfőn munkába kell menni. Ennyire rémes lenne dolgozni?

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Ha ez a kép van a munkáról az emberek fejében, és ezt adják át a következő generációnak, akkor nem csoda, ha egyre többet halljuk a gyerekektől, hogy nem akarnak dolgozni. Tartsa el őket a szülő, ők meg élik világukat. Növelik a munkanélküliek táborát, felteszik a hirdetést a weboldalra, hogy munkát keresnek, aztán ha valamelyik munkáltató arra vetemedik, hogy felhívja, és állást kínál neki, az állásinterjú napján már ki van kapcsolva a telefonja, a munkáltató meg hiába várja. Ilyenkor megfordul a fejemben, hogy ő csak alibiből keres munkát, csak a saját lelkiismeretét akarja megnyugtatni, hogy keres ő munkát, csak nem talál.

Munka vagy hobbi?
Munka vagy hobbi?

Pedig a nem dolgozásnak van egy másik formája is. Amikor azt csinálod, amit igazán szeretsz, a hobbidból élsz, és a munkának minden másodpercét élvezed. Amikor a munka már nem is munka a számodra, hanem szórakozás. Alig várod, hogy hétfő legyen, és végre megint dolgoznod kelljen. Amikor pénteken csak nevetsz a „végre péntek” kijelentéseken, és úgy kell hazarugdosni a munkahelyről.

Mindenki ilyen munkára – munkahelyre vágyik. Ehhez csak egy valami kell: bátorság. Felvállalni azt, ami téged boldoggá tesz, ragaszkodni hozzá, tanulni a témában és a végén szakmának választani. Teljesen mindegy, hogy mit csinálsz, cukrász vagy-e esetleg postás vagy mérnök. Amíg téged boldoggá tesz és szenvedéllyel csinálod, akkor az már nem munka. És akkor kijelentheted, hogy te nem dolgozol!

 

 

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---

One thought on “Nem akarok dolgozni!”

  1. nos igen ebben a cikkben magamra ismertem.. en is sokszor tettem ilyen kijelentest a szuleimnek felelotlenul mert ha belegondolok a ok se biztos hogy szeretnek dolgozni jarni megis mindennap felkelnek es teszik a dolgukat ertunk es miattunk gyerekeikert faradonak…. hogy nekunk mindenunk meglegyen… mi pedig ugy “háláljuk˝ meg hogy rajtuk éloskodunk,,, elég szomoru megis igaz tény ez…

Comments are closed.