Amikor kerítésépítésbe fogunk alapvető, hogy meghatározzuk, milyen célra is építjük a kerítésünket. Otthonunk, kertünk védelmére, hívatlan vendégek, kíváncsi pillantások távol tartására, avagy a kertünkön belül a veteményes, gyerekek játszóterülete vagy éppenséggel a háziállataink elszeparálására.

A kerítés funkciója meghatározza a magasságot, a szerkezetet, de akár a felhasznált alapanyagot is. Legolcsóbban kerítést mindig olyan anyagokból építhetünk melyek eleve rendelkezésünkre állnak, vagy nagyon kevés ráfordítással beszerezhetők. Ilyenek a természetes anyagok. Kő, faágak, vessző, háncs, nagyméretű falevelek például pálmalevél, stb. De ilyenek azok a használati tárgyak is, melyek már elvesztve eredeti funkciójukat új értelmet nyernek az újragondolt felhasználás során.

Nézzünk pár példát a természetben megtalálható anyagok felhasználására. Ha olyan vidéken élünk, ahol a talaj eleve sziklás, köves, akkor könnyű helyzetben vagyunk. Erős és tartós kerítéseket építhetünk egyszerűen a kövek egymásra pakolásával. Tökéletes példa erre Észak-Anglia vidéke, ahol nagyon elterjedtek ezek az olcsó kerítés típusok, ráadásul még kötőanyag használata sem szükséges.

kerites10

Faágakat magunk is gyűjthetünk az erdőben, folyóparton. Ezeket szabályos rendben egymás mellé felkötözve, felszögelve vagy keresztbe kasul rögzítve stílusos és valóban olcsó kerítést tudunk alkotni. Színes festékkel egyedi hangulatot adhatunk neki.

kerites11

Vesszőt, háncsot szintén könnyen beszerezhetünk természetes forrásokból és egyszerű fonási technikával létrehozhatjuk a kerítésünket. Ha ügyesebbek vagyunk, még mintákat is fonhatunk, hogy esztétikusabbá tegyük a művünket. Trópusi országokban ősidők óta használják a pálmák összefont levelét kerítés gyanánt.

kerites4

Az újrahasznosítás napjainkban már szinte divattá nőtte ki magát. Műanyag vagy üveg palackokból igazán tetszetős kerítéseket építhetünk. Vagy úgy, hogy befalazzuk a palackokat, így erős, masszív lesz a kerítésünk.  Ha szellősebb térelválasztóra van szükségünk, akkor rudakra húzhatjuk az üvegeket. Színes palackok felhasználásával érdekes fényhatásokat tudunk elérni.

kerites6

Veteményes kertünk körbekerítésére nem csak látványos, de hasznos is, ha szájával lefelé fordított műanyag palackokkal vesszük körbe. Így az éjszakák és nappalok közötti hőmérsékletingadozás miatt a palackok belsejében lecsapódó pára reggelente öntözi is a veteményesünket. Ezzel a módszerrel nemcsak olcsó kerítést, de olcsó öntözőrendszert is építhetünk.

kerites1

Sportfelszerelések is lehetnek alapanyagai a kerítésünknek. Síparadicsomokban bevált és jópofa megoldás a síelésre már használhatatlan sílécek kerítésként történő újrahasznosítása. Szörfparadicsomban a legolcsóbb kerítés alapanyagát az elhasználódott szörfdeszkák adják. Ugyanakkor készíthetünk kerítést golfütők egymás mellé helyezésével, vagy teniszütők felhasználásával is.

kerites2

kerites8

 

A vintage és old fashioned stílus felvirágoztatása előtérbe hozta a régi, elhasználódott tárgyak újraélesztését. Amennyiben ilyen stílusú kerítésben gondolkodunk, legjobb, ha lomtalanítások alkalmával szerezzük be az alapanyagokat. Ötletes kerítések készíthetők használt biciklik egymás mellé helyezésével. Kerékabroncsok összehegesztése is mutatós kerítést eredményez. Beltéri és kültéri ajtók, de akár ablakok egymáshoz rögzítése is újszerű és változatos térelválasztás lehet. Amennyiben fa a kerítésünk alapanyaga ne feledkezzünk meg a megfelelő felületi kezelésről.

kerites7

 

Autógumik egymásra helyezésével is építhetünk kerítést. Ha színes festékkel lefestjük, nagyon vidám színfoltja lesz a kertünknek.

kerites14

 

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend a raklapok használata mind kerítések mind kerti bútorok építésére. Talán pont ezért az áruk is megugrott így bár erős és kedvelt alapanyag, semmiképp nem ez a legolcsóbb kerítés típus.

kerites15

A lehetőségek tárháza tehát határtalan. Némi ügyességgel és kreativitással szinte bármiből lehetséges olcsó, de praktikus és tetszetős kerítést építeni.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen

Kiszerveznéd a szövegeid írását? A RitArt Referenciák kategóriába sorolt cikkek minőségéhez és tartalmához hasonló cikkek megírását vállaljuk kreatív szövegírói szolgáltatásunk keretében.

Szövegírás – RitArt Academy