Ego Kung-fu Vikivel
Ego Kung-fu Vikivel

Sokáig gondolkoztam, hogy mivel is gazdagíthatnám a Hősnők.hu-t 2010-ben. Milyen téma az, amiről igazán fontos beszélni? Aminek ráadásul köze van az oldal témájához, az önbizalomhoz is?

Miben vagyok én szakértő? Írhatnék a nők esélyegyenlőségéről, a gender studiesról amiből diplomát is szereztem, de az talán száraz lesz.

Gondolkoztam és rájöttem, hogy van egy olyan téma, amit bár mindenki a bőrén érez nap mint nap, a legtöbbünk mégsem tud megfogni. Ez a téma az embreri interakciókkal kapcsolatos – méghozzá nem más, minthogy ki hogyan bánik a másikkal, pontosabban, ki hogyan próbál uralkodni a másikon.

A témámnak az „Ego kung-fu” munkacímet adtam. Azokat a helyzeteket fogom megvizsgálni, saját tapasztalataimra és mindenféle szakirodalomra támaszkodva felkutatni, amikor az egyik fél el szeretné nyomni, lehetetleníteni, megalázni a másikat céljai érdekében. Témám: a manipuláció.

 • Milyen eszközöket használnak ilyenkor az emberek a másik lenyomására?
 • Milyen manipulatív taktikákkal operálnak?
 • Hogyan tudják elérni, hogy a másik érezze rosszul magát?

Hihetetlenül izgalmas téma! Wermer András példálózik mindig a kung-fu harcosokkal, én is tőle vettem át a metaforát – a kung-fu harcos a megfelelő harci környezetet kiválasztva magának, az ellenfél erejét kihasználva győz.

Ha nem ismerjük a manipulációs taktikákat amiket az ego-k harcában vetnek be ellenünk, védekezni sem fogunk tudni. Kihasználnak, megaláznak, és csak a levegőért fogunk kapkodni, hogy a másik ezt hogy képzelte? Ilyenkor jön a hetekig való tépelődés, az értéktelenség érzése és persze a „lépcsőházi gondolatok”, vagyis az utólagos felismerések, hogy mit kellett volna, lehetett volna mondani és tenni.

Hol fontos a manipuláció felismerése és megfelelő kezelése?

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Hogy csak pár példát említsek: tárgyalásokon, munkahelyi konfliktusoknál, de akár még családi kapcsolatokban is – gondoljunk csak az anyósunkra :-). Mindenhol tehát, ahol emberi interakció történik és eltérő célok, akaratok feszülnek egymásnak.

Az a célom, hogy mindenki ahhoz kapjon segítséget, hogy ne hagyja magát ilyen helyzetekben. Ne hagyja magát kihasználni, megalázni, manipulálni. Tudjon visszavágni ha kell, de legalábbis sértetlen ego-val távozni. A megfelelő önismerettel rendelkező, sértetlen ego – Ritától is tudhatjátok – az egészséges önbizalom alapja. Ha össze-vissza vernek, rugdosnak, letipornak a hétköznapi ego-csatákban, és nem tudsz védekezni, hogyan lehetne egészséges önbizalmad?!

És hogy miért pont ez a téma? Mint mindenki, aki akar valamit, vagy határozott véleménye van dolgokról, én is rengeteg ego harcba keveredtem. Nem mondhatnám, hogy mindig győztesként kerültem volna ki ezekből a helyzetekből. Én is átéltem a megalázottság keserű érzését, azt, hogy teljesen értéktelennek, emberi lény alattinak kezelnek, de szerencsére ugyanakkor rengeteg tapasztalatot is szereztem és szeretném, ha ezek mások számára segítséggé válhatnának. Ego kung-fu leckékké.

Rengeteg példával és elmélettel fogunk dolgozni és mindenki hozzászólására, észrevételére számítok. Hozzatok fel példákat, figyeljétek a hétköznapi helyzeteket, és írjátok meg, mit hogyan oldottatok meg. Később a sorozat folyamán megnézzük, melyik védekezési ego kung-fu technika hogyan működik és melyik szituációban alkalmazható.

Tartsatok velem!

(Még több infót találtok a témáról az Ego Kung-fu Facebook csoportjában, itt olvashatjátok az Ego Kung-fu születéstörténetét is)

20 thoughts on “2010 – az Ego kung-fu éve”

 1. Nagyon jó!! Mikor kezdődik? Ez a téma betalált és ütés nélkül ütős. Szeretnék több infót, köszi Zsebi

 2. Kedves Viki!
  Ennél izgalmasabb, mindenkit érintő témát nem is találhattál volna! Nagyon várom a használható ötleteket, megoldási módokat!
  M.

 3. Egy kis elmélet után majd rátérünk a gyakorlatra. Addig is várom a témajavaslatokat! Köszönöm a kommenteket! 🙂

 4. Témajavaslat: mi van a családon belüli kung-fuval? Nem anyós, hanem közelebbi: társ, testvér szülő. Itt kicsit nehezebb lehet a harc, mert az ember érzelmileg érintett. Vagy nem?

 5. Valóban, mindenkit érintő téma ez.
  Engem személy szerint azért is érint, mert egy kicsit foglalkozom politikával is. Ami aztán tipikusan olyan terep, ahol mindenki le akarja nyomni a másikat.

  Én azt gondolom, hogy ez a fajta „férfias” mentalitás vezetett oda, ahol most vagyunk. Most kifejezetten a politikai életről beszélek, és amikor azt írom, hogy férfias, az nem azt jelenti, hogy csak a férfiak élnek ezekkel az eszközökkel.

  Volt szerencsém részt venni egy olyan tréningen, ahol a férfias hatalomtechnikákról volt szó. Izgalmas téma, remélem, Viki is ír majd ezekről.

 6. Szerintem is főleg a családon belüli kung-fut kellene megtanulnunk. Akit nem szeretünk, attól nem is fáj annyira, ha bánt. Van egy mondás: „Akkor tudod, hogy szeretsz valakit, ha megbánt, és senki más nem tud megvigasztalni, csak ő.” Milyen igaz! Ha egy idegen bánt meg, egy barátod vagy rokonod is megvigasztalhat, de ha az, akit szeretsz, akkor addig marad benned a tüske, amíg ő maga bocsánatot nem kér.

  Erős egyéniségű közeli rokonokkal vagyok megáldva, akiknek a tetjében valódi hatalmuk van felettem bizonyos kérdésekben. Csakhogy az én akaratom is erős, de mivel utálom a veszekedést, mostanra megtanultam kitérni ezek elől és ép lélekkel kikerülni a konfliktusokból. Vicces, de amióta tudatosa(bba)n figyelem a párbeszédeket, többször el tudom kapni a pillanatot, amikor „győzhetek” – és a másik a legtöbbször még csak észre sem veszi. Már nem vagyok annyira „leölhető bárány”, de azért igencsak lenne még mit finomítani a „technikámon” (nem szeretem, hogy taktikáznom kell, de ez a túlélés feltétele!), úgyhogy kíváncsian várom az ötleteket! Kösz, Viki!

 7. Engem elsősorban az üzleti, és közéleti kung-fu fog érdekelni, de a játszmák rávetíthetők a családra is természetesen. De úgy gondolom, hogy egy családon belüli interakció nehezebben elemezhető merthogy sokkal több hátsó szándék, motiváció, mozgatórugó lehet, mint egy üzleti tárgyaláson, ahol egyértelműbbek ezek a dolgok (anyagi haszon, nyerés). Ezért nehezebben kibogozhatóak a családi szálak. De foglalkozhatunk persze azzal is.

 8. Móni elvállalod a családon belüli kung-fu részt? :-)Nekem is van némi tapasztalatom e téren de neked biztosan több!

 9. Egyébként egy idegen is nagyon meg tud bántani ha nincs rendben az önértékelésed.

 10. No, azért annyira nem vagyok jó ebben, hogy én osszak tanácsokat, sőt!

 11. Sziasztok,
  tetszik az ötlet és sajnos nekem is jól fog jönni. Engem alapvetően azok a helyzetek zavarnak és ott keveredtem sok konfliktusba, ahol az én akaratom/érdekeim feszültek a nálam magasabb statusban lévő egyénével (pl: hallgató/tanszékvezető). HOgyan oldható fel egy ilyen konfliktus, hogy vegye észre a másik, hogy erős ellenfél vagy, nem tud eltaposni és esetleg még értse meg az érveidet is???

 12. Kedves Andreajanka!

  Pontosan az ilyen helyzetekről lesz szó és az ilyen típusú játszmákról!
  🙂

Comments are closed.